Çamaşır makinelerini hafifleten çözüm

Çamaşır makinelerini sabitlemek için kullanılan beton blokların yerine bir su haznesi yerleştirilerek makinelerin ağırlığı üçte bir oranında azaltılabiliyor

Haber Özeti

Tam Sürüm

Eğer bir çamaşır makinesini taşımaya çalıştıysanız ne kadar ağır olduklarından haberdarsınızdır. Bu ağırlığın en önemli sebeplerinden biri makinenin içinde bulunan beton bloklar. Bu bloklar, kazan hızla dönerken makinenin hareket etmesini engellemek için orada bulunuyor. Nottingham Trent Üniversitesi araştırmacıları betonun bu iş için çok da kullanışlı olmadığını fark etmiş olacak ki yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde beton bloklar yerine içi boş plastik bir hazne kullanılıyor. Makine, kullanılacağı yere yerleştirilene kadar hazne boş kalıyor. Daha sonra içi suyla doldurularak kapatılıyor.

Makinelerin üçte biri beton

Ortalama bir çamaşır makinesinin ağırlığı 65 ila 75 kilogram arasında değişiyor. Bu ağırlığın yaklaşık 25 kilogramı beton bloklardan oluşuyor. Prof. Amin Al-Habaibeh ve lisans öğrencisi Dylan Knight’ın çalışması ile geliştirilen yeni yöntemde beton bloklar kullanılmadığı için makinenin ağırlığı üçte bir oranında azalıyor. Böylece hem beyaz eşya servislerinin hem de evde makinenin yerini değiştirmek isteyen kişilerin işi çok daha kolay hale geliyor.

Knight “Beton kullanmak aslında doğa için de zararlı. Üretiminde doğaya salınan karbondioksit doğaya zarar veriyor. Ayrıca beton makinelerin taşınmasını zorlaştırıyor.” şeklinde konuştu.

Ekibin geliştirdiği plastik hazne sadece 3 kg ağırlığında. İçi su ile doldurulduğunda ise beton bloklarla aynı ağırlığa ulaşabiliyor. Betonun yoğunluğu suyunkinden fazla olduğu için, aradaki farkı kapatmak amacıyla su haznesi beton bloklardan hacmen daha büyük olacak şekilde tasarlanmış. Ekip şu anda bu tekniği uygulayacak beyaz eşya üreticisi bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Hem temiz hem tasarruflu

Araştırmacılar her yıl Birleşik Krallık’ta 3,5 milyon çamaşır makinesi satıldığını söylüyor. Bu makinelerdeki beton bloklar, su haznesi ile değiştirilirse her yıl doğaya salınan 45 bin ton karbondioksitten kurtulunabilir. Ayrıca çamaşır makinelerinin ağırlığı üçte bir oranında azalacağı için taşıma sırasında kullanılan yakıttan da 184 bin litre civarında bir tasarruf sağlanabilir.

Kaynak: New Atlas

Ortalama bir çamaşır makinesinin ağırlığı 65 ila 75 kilogram arasında değişiyor. Bu ağırlığın yaklaşık 25 kilogramı beton bloklardan oluşuyor. Bloklar, kazan hızla dönerken makinenin hareket etmesini engellemek için orada bulunuyor. Nottingham Trent Üniversitesi araştırmacıları betonun bu iş için çok da kullanışlı olmadığını fark etmiş olacak ki yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde beton bloklar yerine içi boş plastik bir hazne kullanılıyor. Makine, kullanılacağı yere yerleştirilene kadar hazne boş kalıyor. Daha sonra içi suyla doldurularak kapatılıyor.

5 Yorum

  • Endüstriyel yıkayıcıların buna benzer bir dengeleme sistemi var. Kazanın çevresinde çok sayıda su haznesi var ve bunları doldurup boşaltarak denge bulmaya çalışıyorlar. Tabi bu eski bir yöntemdi. Şimdi sertliği ayarlanabilir tutucular ile bunu yapıyorlar.

  • Kısmen mantıklı ama
    Su 1g/cm3
    Beton 2.41g/cm3

    Bu yüzden boş hazne yapılıp içine gerektiğinde kum doldurmak şeklinde bir çözüm daha mantıklı olabilir.
    Kum ayrı poşette gelir, eve gelince doldurulur :)

  • Yeni bir durum değil bu çalışma… Üstelik üst düzey global bazı beyaz eşya üreticileri high-end modellerinde beton dışı farklı metodlar uyguluyor. Adet üretimin ön planda olduğu durumlarda beton yoğunluğunda ve daha ucuz bir hammadde olmadığı sürece durum değişmez. Örnekleri var bilim ortamında..

  • pek bir işe yarayacak çözüm değil kendileri. sıvı stabil deildir ve içeride oluşacak geliklerden sızan su ille denge ağırlı özelliğini kaybederse yeni bir çamaşır makinası almak zorunda kalırsınız. ayrıca konulan haznenin hacmi çok fazla standart bir çamaşır makinasının içerisine giremez. hal böyle olunca yeni bir tasarım gerektirir ve çamaşır makinasının boyunun artması demektir. bu durum tezgah altına giremeyen çamaşır makinalarının üretimi olacaktır. ayrıca gördüğünüz tek bir taş modelden modele değişmekle birlikte 1-2 taş daha içerisinde. İnovatif olmasını geçtim bence haber değeri bile yok. Taşıma kolaylığı sağlayabilir ama çalışma durumunda külliyen zarar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği