Büyük veri biyolojiyle bir araya geliyor

Gelişmiş ölçüm cihazları, bulut hizmetleri ve yapay zeka gibi yeni teknolojiler, sağlık verilerini daha önce mümkün olmayan şekilde kullanmayı mümkün kılıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Her şey Aralık ayında CVS’nin Aetna adlı şirketin hisselerini satın almak için 69 milyar Dolar teklif etmesiyle başladı. Ocak ayında ise Amazon, JPMorgan Chase ve Berkshire Hathaway şirketleri, toplam sayısı 1 milyonu bulan çalışanları için sağlık hizmeti giderlerini azaltmayı ve süreci iyileştirmeyi hedefleyen ortak bir girişim oluşturduklarını açıkladı. Daha sonra Mart ayında, Cigna adlı şirket 50 milyar Dolar’dan fazla ödeyerek Express Scripts‘i alacağını duyurdu.

Peki bu sağlık hizmeti bağlantılı iş birliği ve girişimi çılgınlığının ardında yatan nedir? İlk bakışta sadece modayı takip etme dürtüsü olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak çok daha güçlü bir etken var: veri.

Daha net olmak gerekirse: sizin verileriniz. Biyolojiniz, sağlık geçmişiniz, sürekli değişen sağlığınız, nereye gittiğiniz, ne harcadığınız, nasıl uyuduğunuz, vücudunuza ne koyduğunuz ve çıkan şeyler… Her gün laboratuvar testlerinde, tıbbi görüntülemelerde, genetik profillerde, likit biyopsilerde, elektrokardiyogramlarda etrafa saçtığınız bilgilerinizin miktarı inanılmaz boyutlarda. Medikal talepler, klinik denemeler, reçeteler, akademik araştırmalar ve daha birçok şekilde elde edilen veriler her gün yaklaşık 750 katrilyon bayt (dünyanın veri üretiminin yüzde 30’u şeklinde de ifade edilebilir) oluşturuyor. Bu veri depoları her zaman vardı ancak günümüzün yeni teknolojileri, gelişmiş ölçüm cihazları, bulut hizmetleri ve tabii ki yapay zeka teknolojisi sayesinde şirketler bu verilerden daha önce mümkün olmadığı biçimde faydalanabiliyor. Scripps Translational Science Institute Müdürü Eric Topol “Üç ila beş yıl öncesine kadar bütün veriler öylece duruyordu. Şu anda ise analiz ve tercüme ediliyorlar. Bu, sağlık hizmetlerinin başına gelen en köklü değişim.” diyor.

Kaynak: Fortune

Medikal talepler, klinik denemeler, reçeteler, akademik araştırmalar ve daha birçok şekilde elde edilen veriler her gün yaklaşık 750 katrilyon bayt (dünyanın veri üretiminin yüzde 30'u şeklinde de ifade edilebilir) oluşturuyor. Bu veri depoları her zaman vardı ancak günümüzün yeni teknolojileri, gelişmiş ölçüm cihazları, bulut hizmetleri ve tabii ki yapay zeka teknolojisi sayesinde şirketler bu verilerden daha önce mümkün olmadığı biçimde faydalanabiliyor. Böylece ortaya çok sayıda sağlık hizmeti bağlantılı iş birliği, girişim ve proje çıkıyor. Büyük veri ile biyolojinin biyolojinin bir araya gelişi, sağlık sektörünün başına gelen en köklü değişim olarak nitelendiriliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği