Blok zincirinin el attığı son mesele: din!

Matt Liston tarafından, Ethereum blok zinciri üzerine kurulan 0xΩ adlı din yeni takipçilerini bekliyor. 0xΩ tüm takipçilerin katkıda bulunduğu bir din olmayı amaçlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hiç bir kripto para sevdalısıyla konuşup “Bu bir tarikata falan mı katıldı acaba?” diye düşündüğünüz oldu mu? Çünkü bu düşünce artık gerçek olabilir. Matt Liston tarafından, Ethereum blok zinciri üzerine kurulan 0xΩ (sıfır x omega ya da sıfır kere omega şeklinde okunuyor olabilir) adlı din yeni takipçilerini bekliyor.

Liston blok zinciri dinini 19 Mayıs’ta New York Müzesi’nde yapılan bir etkinlikte açıkladı. Dinin kutsal kitabı olarak adlandırılabilecek ‘flame papers’ (alev kağıtları) adlı belgelerin 40 adet basılı kopyasını dağıtan Liston, bu belgelerde 0xΩ’nın nasıl çalışmasını istediğini anlatıyor.

Liston etkinlikte “Bu, inanç sistemlerinin kendilerini hızlı bir şekilde güncellemesini sağlayan ve dine mensup herkesin inançlarının üyelerle ilişkisini demokratikleştiren dini bir çerçeve.” ifadelerini kullandı.

Kararları otorite değil takipçiler alacak

Çalışmanın ardındaki temel fikir, blok zincirinin dini yöneten bir otorite ihtiyacını ortadan kaldırması. Bugün bir çok büyük dinde, yetkili konumdaki kişilerin (Papa, Dalai Lama, Başpiskopos vs.) inançları ve aldığı kararlar o dine inanan diğer kişiler için birer kural haline geliyor. Sıradan bir takipçinin, dinin temel inanışlarına çok az etkisi var.

0xΩ farklı bir şekilde çalışabilir çünkü her takipçinin kararlara eşit oranda katkısı olacak. Takipçiler, mutabık oldukları sürece, ‘alev kağıtları’ da dahil olmak üzere, dinin her bölümünü değiştirebilir ya da bağışlarıyla belirli hayır kurumlarını destekleyebilir. Bu fonların gerçek dünyaya fiziksel etkisi olacağını kanıtlamak için 0xΩ destekçisi sanatçı Avery Singer 19 Mayıs’taki etkinlikte Dogewhal adını verdiği heykelini tanıttı. Sanatçı, gelecekte verilecek oylarla bunun gibi çalışmaların sipariş edilebileceğini söyledi.

Yetkiler tüm kullanıcılara dağıtıldığı ve dışarıdan müdahale edilmesi zor olduğu için blok zinciri, takipçilerin bu gibi konularda fikirlerini belirtmesi ya da başka bir üyenin kendi adına oy kullanmasına karar vermesi için ideal bir platform olabilir. Eğer üyeler bir konuda anlaşmazlığa düşerse, ‘sert çatallanma’ yöntemiyle 0xΩ iki farklı dine (ya da mezhebe) ayrılabilir.

Avery Singer “Bu dinde insanlar daima katılımda bulunabilir ve dinin yapısını sürekli değiştirmek için oy kullanabilir.” diyor. Dini kuran kişi Liston olsa da kendisini bu dinin Papası olarak adlandırmak istemiyor. Singer ise Liston’a Kriptsih (kripto Mesih) ya da Kriptamber (kripto peygamber) diyor. Liston bu tanımları kabul etmiyor.

Mevcut dinler de yararlanabilir

Liston, kurulu dinlerin de blok zincirinden faydalanabileceği görüşünde. Takipçilerden din işleri ve bağış harcamaları konusunda geri bildirim alınabileceğini söyleyen Liston mevcut dinlerin de bu şekilde demokratikleşebileceğini söylüyor. Araştırmalar da insanların bağışlarının nereye harcanacağını bildiği zaman daha cömert olabildiklerini gösteriyor. Yani takipçilere de söz hakkı tanınması, gelecek bağışların da artmasına vesile olabilir.

Liston 0xΩ dininden maddi bir geliri olmayacağını ve kendisinin de projeye bağış yapmayı planladığını söylüyor. Bu yıl içerisinde resmi olarak kurulması planlanan dinin en çok ihtiyacı olan şeye, takipçilere ne kadar ulaşabileceği merak konusu.

Kaynak: Futurism

Matt Liston tarafından, Ethereum blok zinciri üzerine kurulan 0xΩ (sıfır x omega ya da sıfır kere omega şeklinde okunuyor olabilir) adlı din yeni takipçilerini bekliyor. Liston blok zinciri dinini 19 Mayıs'ta New York Müzesi'nde yapılan bir etkinlikte açıkladı. Dinin kutsal kitabı olarak adlandırılabilecek 'flame papers' (alev kağıtları) adlı belgeleri dağıtan Liston, bu belgelerde 0xΩ'nın nasıl çalışmasını istediğini anlatıyor. Bu dinin mevcut dinlerden farkı ise takipçilerinin blok zinciri üzerinden görüşlerini bildirmesi ve mutabakat sağlanması durumunda kutsal kitap dahil her konuda değişiklik yapılabilmesi.

5 Yorum

  • Aklima efe aydalin tubit-ak videosu geldi, temiz bilim arastirma kurumu. Evrim le ilgili ornegin herkes istedigi atayi secebilecek, isteyen sempanze isteyen orangutan isteyen anli sanli osmanliyi secebilecek :)

  • Bunu çok eskiden Yunanlar yapmadı mı? Başımıza gelen her şeyin sorumlusu temsili demokrasinin ilk versiyonu olan ve malesef artık unutulup ve aslında bugünkü imkan bolluğunda uygulanabilirliği tekrar tartışılabilecek “doğrudan demokrasi” değil mi bu? Neden olmasın? Neden mesela herkese takılacak yeni bir çiple tüm insanlar yeni bir durum karşısında görüş bildirip ve hatta tartışıp yaşayan herkesin mutabık olacağı yasalar ortaya çıkarılmasın? Neye benzer bilmiyorum ama şu anda bu fikirden iyi bir Ursula Leguinvari senaryo çıkabileceği geçti aklımdan. Neyse, size de iyi günler…

  • Abi bir de bu siteye twitter, instagram yorumları entegrasyonu yapsanız ne güzel olurmuş. Asıl muhabbet oralarda dönüyo, insanlar siteye değil twitter’ a, instagram’ a akıyo. Bu site reyting alsın. Twitter vs zaten ekmek yiyo yeterince. Bu site bizim dünyaya açılan markamız olsun. Yapılmaya değer bir iş iyi yapılmayı hak eder. İyi yapılan bir iş mutlaka karşılığını alır. Ya ben şu anda inek sağıyorum, bu yazıyı okudum kafam nerelere gitti. Teşekkürler valla. Yok yok alkol yok. Mübarek ramazanda olmaz abi.

  • “Yeni din takipçilerini bekliyor” çok ilginç geldi. Sanki takipcilerini bekleyen din degilde yeni açılan instagram profiliymis gibi.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği