Blok zinciri tabanlı ilk seçim Sierra Leone’de gerçekleştirildi

Geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan Sierra Leone genel seçimleri, blok zinciri tabanlı ilk seçim olarak tarihe geçti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Blok zinciri tabanlı ilk seçim, Çarşamba günü Sierra Leone’de yapıldı. İsviçre merkezli blok zinciri girişimi Agora, Sierra Leone’nin en kalabalık bölgelerinde kullanılan her bir oy pusulasını blok zinciri ağına girerek oy verme sürecini denetledi.

Perşembe günü Coindesk’e açıklama yapan Agora CEO’su Leonardo Gammar “Bu seçimin blok zinciri temelli oylama akımının başlangıcı olacağına inanıyorum.” dedi.

Gammar bu düşüncesinde yalnız değil. Birçok insan, yapılan işlemlere müdahale edilemeyecek şekilde kayıt tutulmasını sağladığı için blok zinciri teknolojisinin dijital seçimler için güvenli bir platform oluşturacağına inanıyor. Blok zinciri, birbirine bağlı bilgisayarlardan oluşan dağıtık bir ağ kullanıyor. Yapılan bütün işlemler herkese açık, paylaşımlı bir kayıtta tutuluyor. Bu yüzden blok zinciri sisteminde saldırıya açık bir ana merkez olmuyor. Blok zinciri temelli seçimde her bir işlem bir oyu temsil ediyor. Sisteme dışarıdan müdahale edilemediği için, hack’lenme ya da sahtekarlık gibi korkular olmaksızın, seçim sonuçları oyları düzgün şekilde yansıtıyor.

En azından blok zinciri taraftarlarının umudu bu yönde. Sierra Leone’de yapılan seçim bu anlamda önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Agora, kendi blok zinciri verilerini daha önce bağımsız seçim denetçileriyle paylaştı. Şirket, seçim sonuçlarının tamamen denetlenebilir bir veritabanını oluşturarak seçimlerin meşruiyetiyle ilgili herhangi bir kuşkuyu dindirmeyi umuyor.

Aslında dijital seçimlerin güvenliğini sağlamak için blok zinciri kullanma fikri yeni değil. 2014 yılında Danimarka siyasi partisi Liberal Alliance, parti içi seçimlerde blok zinciri kullanmıştı.

Ancak blok zinciri yanlısı olmayanlar işin o kadar da basit olmadığını söylüyor. Blok zinciri teknolojisini Amerikan seçimlerine uygulamak kapsamlı bir ek altyapı gerektirir. İşlemlerin herkese açık şekilde gösterilmesini sağlamak blok zincirinin en önemli özelliği. Bu yüzden, oy verenin mahremiyetini korurken aynı zamanda blok zinciri teknolojisinin asıl özelliği olan şeffaflığı korumanın bir yolunu da bulmak gerek.

Blok zinciri tabanlı seçimlere ilgi artıyor

Agora, herkese açık blok zinciri yerine yetki verme mantığıyla işleyen blok zinciri kullanarak bu anlamda bir adım attı bile. Adından da tahmin edileceği üzere yetki verilen blok zincirinde, sadece veritabanına giriş izni verilen kişiler blok zinciri verilerini görebiliyor. Ancak bu tür blok zincirinde bile bazı denetçiler oy verenlerin bilgilerini görebiliyor. Böyle bir gözetimi herkesin kabul etmesi de pek mümkün görünmüyor.

Yine de blok zinciri tabanlı seçim sistemi ivme kazanıyor gibi görünüyor. Agora bugünlerde hem Avrupa hem Afrika’daki birkaç hükümetle görüşerek seçimlerine blok zinciri denetimi sağlamaya hazırlanıyor. Eğer Agora’nın çabaları başarıya ulaşırsa, yakın zamanda tamamen blok zinciri tabanlı seçimler yapan hükümetler görmemiz mümkün olabilir. Gelecekte dünyayı blok zinciri yönetirse şaşırmayın.

Kaynak: Inverse

İsviçre merkezli blok zinciri girişimi Agora, geçtiğimiz Çarşamba günü Sierra Leone'de yapılan genel seçimlerde kullanılan her bir oy pusulasını blok zinciri ağına girerek oy verme sürecini denetledi. Girişimin CEO'su Leonardo Gammar, bu seçimin blok zinciri tabanlı seçim akımının başlangıcı olacağına dair inancını dile getirdi. Blok zinciri temelli seçimde her bir işlem bir oyu temsil ediyor. Sisteme dışarıdan müdahale edilemediği için, hack'lenme ya da sahtekarlık gibi korkular olmaksızın, seçim sonuçları, oyları düzgün şekilde yansıtıyor. Blok zinciri tabanlı seçim fikrine ilgi giderek artıyor. Agora şu anda hem Avrupa hem Afrika'daki bazı hükümetlerle görüşerek seçimlerine blok zinciri denetimi sağlamaya hazırlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği