Biz uyurken bedenimizde neler oluyor?

Sanatçı Jan Diehm, uyku esnasında vücudumuzda neler olduğunu gösteren bir infografik hazırladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Giderek daha yoğun hale gelen hayatlarımızda, uyku epey verimsiz bir şey gibi gözükebilir. Ama uyanık olmamanız bedeninizin çalışmadığı anlamına gelmiyor.

Jan Diehm‘in Huffington Post için hazırladığı infografik uyku boyunca bedenimizde neler olduğunu güzel bir şekilde açıklıyor:

Peki bu süreçlerde ne oluyor?

Evre 1 uyanıklık ile uyku hali arasında gidip geldiğimiz evredir. Bir şey ya da birisi bizi çok kolaylıkla uyandırabilir. Eğer bu evre sırasında uyanırsak, hiç uyumamış gibi hissederiz.

Evre 2, psikiyatri üzerine çalışan Philip Gehrman’ın ‘ortalama uyku’ olarak adlandırdığı evredir ve gecemizin yarısını bu evrede geçiririz. Bu evrede beyin dalgalarımız, kalp ritmimiz ve kan basıncımız azalır. Bu süreç içinde kalp ve damar sistemimiz ihtiyacı olan istirahati alır.

Evre 3 beyin dalgalarımızın onarıcı, yavaş ve yüksek genlikli hale dönüştüğü evredir. Bu evrede neredeyse tüm beden işlevlerimiz yavaşlar ve bedenimiz kendini onarmaya başlar. Aynı zamanda bazı insanların uykuda gezindiği, konuştuğu veya bir şeyler yediği evre bu evredir.

REM uykusu en etkili rüyalarımızı gördüğümüz evredir. Gehrman’a göre bu evre uzmanların ‘paradoks uykusu’ dediği kısımdır çünkü beynimiz sanki uyanıkmış gibi aydınlanır. Bu evrede gözlerimiz hızlı hareket eder ve bu hareket evreye adını verir (Rapid Eye Movement=Hızlı Göz Hareketleri). Bu evre boyunca kaslarımız hareket etmediği için rüyadaki hareketlerimizi gerçek hayata taşıyamayız.

Ayrıca şu an bildiğimiz kadarıyla evreye özgü olmayan işlevler de bulunuyor. Örneğin iştah hormonunun düzenlenmesi. Gece uykumuzu tam aldığımızda açlık hormonu ghrelin bastırılırken, iştahımızı azaltan leptin hormonu uyarılır. Buna ek olarak uykumuz sırasında bir gün önce elde ettiğimiz bilgiler depolanır, atıklar temizlenir. Bazı uzmanların önerdiği gibi her gün 7 ila 10 saat kadar uyuyamasanız da, artık en azından uyuduğunuzda o zamanın boşuna geçmediğini biliyorsunuz.

Kaynak: ScienceAlert

Giderek daha yoğun hale gelen hayatlarımızda, uyku epey verimsiz bir şey gibi gözükebilir. Ama uyanık olmamanız bedeninizin çalışmadığı anlamına gelmiyor. Jan Diehm'in Huffington Post için hazırladığı infografik uyku boyunca bedenimizde neler olduğunu güzel bir şekilde açıklıyor.

Uyku sırasında kalp ve damar sistemimiz gereken dinlenmeyi alır, bedenimiz onarılır, iştahımızı kontrol eden hormonlar salgılanır, bir gün önce edindiğimiz bilgiler depolanır ve beynimizin atıkları daha etkili şekilde temizlenir. Bazı uzmanların önerdiği gibi 7 ila 10 saat kadar uyumak her zaman mümkün olmasa da, uykunun boşuna gitmediğini bilmek gerek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği