Bitcoin ve Altcoin fanlarının kendilerine söyledikleri 7 yalan

Yaklaşık bir ay önce Bitcoin Fanlarının Kendilerine Söyledikleri Yedi Yalan adlı makalesiyle yarım milyon insan ulaşan Jason Bloomberg, bu konuda yeni bir yazı yayımladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yaklaşık bir ay önce Bitcoin Fanlarının Kendilerine Söyledikleri Yedi Yalan adlı makalesiyle yarım milyon insana ulaşan Jason Bloomberg, bu konuda yeni bir yazı yayımladı. İşte Bitcoin ve Altcoin Fanlarının Kendilerine Söyledikleri 7 Yalan‘ın devamı:

Yalan 1: Siyah ve beyaz yanılgısı

Bloomberg, bir önceki makalesinde Bitcoin’i başka şeylere benzetebilecek yeterli örnek olmadığına dikkat çekmişti. Bitcoin ‘balonunu’ diğer kurgusal balonlara veya gerçek paraya benzeterek yazarın kendi kendi kendiyle çeliştiğini öne sürenler olmuştu. Bloomberg, bu tür tepkilerin bir ‘siyah ve beyaz yanılgısı’ olduğunu söylüyor. Kripto para dünyasında bu tür uç düşüncelerin çok yaygın olduğuna inanıyor.

Bu yanılgıya yenik düşen yaygın iddialardan birini de; “Hükümetleri para arzı konusunda görevlendirmekle ilgili sorunlar var. Öyleyse herhangi bir hükümetten bağımsız bir para arzına ihtiyacımız var. O zaman hükümetleri daha yeterli hale getirecek şekilde iyileştirmeler yapmak için çalışmalıyız.” düşüncesi oluşturuyor.

Yalan 2: Bitcoin’in piyasa değeri göreceli

Yazara göre Bitcoin’in piyasa değeri bir trilyon Doların çeyreğinden fazla. Fakat bu durum, elinde Bitcoin bulunduran şanslı kişilerin sepetlerini dolduracak şekilde gökten Bitcoin yağacağı anlamına gelmiyor. Balon patlamaya yaklaştığında herkes Bitcoin’i paraya çevirmeye çalışacak. Böyle bir şey yaşanması halinde paylaşılabilecek toplam miktarın Bitcoin’e yatırım yapan insan miktarını aşmaması gerekiyor fakat bu rakam şu anki piyasa değerinden çok çok daha küçük.

Yalan 3: Merkezsizleştirilmiş hareket işlem sistemi iyi bir fikir

Kripto para üretmek giderek daha masraflı hale geldiği gibi çok fazla miktarlarda elektrik harcanmasına sebep oluyor. Üstelik bu ikisi problemlerin en büyüğünü bile oluşturmuyor.

Bitcoin ve diğer benzer kripto paralar için, eğer kripto para üretmenin maliyeti üretilen kripto paranın değerinden daha fazla olursa insanlar kripto para üretmeyi bırakır. Bu da hiç kimsenin işlem yapmayacağı anlamına gelir. Dolayısıyla bütün Bitcoin altyapısı durur. Çözüm ise Visa V %+0,72, Mastercard MA %+0,66 gibi bütün bankaların kullandığı belirli bir merkezi bulunan hareket işlem sistemlerini kullanmak. Tabii bu durumda kripto paralar anlamını yitirecektir.

Yalan 4: ‘HODL’ mantıklı bir stratejidir

Bazı kripto para sahipleri paranın artan veya azalan değerine göre alım-satım yaparken diğerleri işlem yapmamayı tercih ediyor. HODL olarak adlandırılan bu stratejiye göre, Bitcoin veya Altcoin’in değeri gelecekte artacağı için kripto paranın değeri ne kadar değişken olursa olsun bu kişiler işlem yapmaz. Aslında HODL stratejisini benimseyen kişilerin miktarı kripto paranın değerini artırıyor. Böylece aktif şekilde işlem yapan kişilerin kar elde etmesini sağlıyorlar.

Yalan 5: Kripto paralar geçerli bir takas aracı oluşturabilir

Kim değeri bir gün 5 Dolar, öbür gün 50 Dolar sonraki gün kim bilir 10 Dolar olacak Bitcoin üzerinden kahve satışı yapmak ya da kahve satın almak ister ki?

Yalan 6: Altcoin’lerde yaşanan gelişmeler Bitcoin’le ilgili sorunları çözecek

Her gün bir sürü yeni Altcoin halihazırda yüzlerce Altcoin’in bulunduğu havuza ekleniyor. En sıkı Bitcoin meraklıları bile artık Bitcoin’le ilgili birtakım teknik sorunlar olduğunu görmezden gelemiyor. Bu kişiler Bitcoin’le ilgili sorunları gidermek için büyük bir hızla çeşitli Altcoin’lere yöneliyor.

Fakat Altcoin’ler kripto paraları kötü amaçlarla kullanan kişilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilecek özellikler sunmaktan başka bir yenilik getirmiyor. Bu açıdan baktığımızda, bu anlamda günümüzde yaşanan gelişmeler sadece daha fazla soruna sebep oluyor.

Yalan 7: ICO’larla üretilen Coin’lerin değeri var

ICO‘lar (initial coin offering) temelde girişimlerin yatırımcılardan fon elde etmesini sağlamanın bir yolu. Özünde bir ICO başlatmak için girişimin yeni Altcoin’ler üreterek birilerine satması gerekiyor. Bu noktada kurucuların kaç adet Altcoin’i ellerinde bulundurduğu ve ICO’dan sonra kalan Altcoin’lerle neler yapılabileceği gibi pek çok soru ortaya çıkıyor. Birçok ICO bir sürü yeni Altcoin ortaya koyduğu için ICO kapsamında üretilen Altcoin’lerin oluşturduğu doğru dürüst bir piyasa bile yok.

Kaynak: Forbes

Yaklaşık bir ay önce Bitcoin Fanlarının Kendilerine Söyledikleri Yedi Yalan adlı makalesiyle yarım milyon insan ulaşan Jason Bloomberg, bu konuda yeni bir yazı yayımladı. Bloomberg, Forbes.com'da yayımlanan yazısında Bitcoin'in merkezsizleştirilmiş hareket işlem sisteminin aslında iyi bir sistem olmadığından, HODL stratejisinin (kripto paraları satmadan elinde tutma) mantıklı olmadığından, Altcoin'lerle ilgili gelişmelerin Bitcoin'deki teknik aksaklıkları düzeltmeyeceğinden, ICO'larla üretilen Coin'lerin aslında değeri olmadığından, kripto paraların geçerli bir takas aracı olamayacağından bahsediyor.

18-19 Ocak'ta Miami'de gerçekleşecek Kuzey Amerika Bitcoin Konferansı (TNABC) etkinliği için Bitcoin sahiplerini üzecek bir gelişme yaşandı. Etkinliği düzenleyen ekip, yoğunluğa sebep olduğu gerekçesiyle konferans biletlerinin Bitcoin ödemeleriyle satışını durdurduklarını açıkladı.

17 Yorum

  • bu yaziyi yazan arkadasin cryptocurrency ve blockchain dunyasini biraz daha detayli incelemesi gerekiyor. yuzeysel soylemlerle bu baslik atilmamali

    • Makaleyi yazan kişi Jason Bloomberg. Kendisi bir dijital dönüşüm uzmanı. Siz de muhtemel bir kriptopara yatırımcısısınız. Yukarıdaki yazıda yer verilen 1. maddeyi doğruluyorsunuz maalesef. Jason Bloomberg’in full biyografisi aşağıdadır.

      Jason Bloomberg is president of Intellyx and is the leading industry analyst and globally recognized expert on agile digital transformation. He writes and speaks on how today’s disruptive enterprise technology trends support the digital professional’s business transformation goals.

      In addition to writing for for Forbes, he writes his biweekly newsletter the Cortex and several contributed blogs. He also helps technology vendors and service providers communicate their digital transformation stories. His latest book is The Agile Architecture Revolution (Wiley, 2013).

        • Niyet okuyuculuğu yapmak istemiyorum ancak anladığım kadarıyla siz kendisinde Bitcoin ya da Ether bulunmadığı için bir nevi kıskançlıkla böyle yazılar kaleme aldığını düşünüyorsunuz. Kendisinin kriptopara yatırımcısı olduğunu düşünmüyorum. Öte yandan BTC fiyatının düşmesini bekleyen biri olduğunu da sanmıyorum. Bana kalırsa fanboyların dikkatini çekmek için clickbait bomboş bir yazı yazmış. Gelen tepkilere bakılırsa amacına da ulaşmış görünüyor.

      • tesekkurler vakit ayirdiginiz icin. yazilanlar 2+2=4 ettigi gibi net kavramlar degil kisiden kisiye degisir bence ve detayli aciklama degil. kimin yazdigindan bagimsiz soyluyorum bunu. ayrica x sahsi soyledigi icin onemli olmuyor yazilanlar. ben yaklasik 2 yildir hem trade ediyorum hem minning yapiyorum hem de yurtdisinda cesitli blockchain projelerinde yazilimci olarak yer aldim ve orda yapilanlarin %10u bile turkiyede konusulmuyor maalesef. daha detayli ve ciddi yazilarla okuyucular da bilgilendirilmeli ki ozellikle blockchain furyasini da turkiye olarak kacirmayalim. sadece para birimleri ustunde gidersek magazine acik cok fazla konu var. uzun suredir severek takip ettigimiz bu site icin bunun gibi yazilar maalesef cok basit, yuzeysel ve faydasiz kaliyor.

  • Yalan 5’e katılmıyorum. Kripto paraların yeni gündem olduğu, talebin günden güne artması (henüz stabil olmamasi) , mining işlemlerinden dolayı coin üretimi de devam ettiği için değerinde dalgalanmaya yol açtığı ve bazı devletlerin bunu yasakladığı süreçteyiz şuanda.Bu yüzden değerinin bu denli değişken olması çok normal.

    İleride devletlerinde eşliğinde kabul gören bir kripto para , koşulların sağlanması sonucu daha stabil hale gelicek ve doların değerinin gün içindeki değişikliği kadar oynamalar olmaya başlayacaktır.

  • içeriği okumadan cevaplıyorum, 2 saat içerisinde 4. makalesi arkadaşın. içeriğin çöp olduğu buradan belli :)

    • Merhaba, içerikleri biz hazırlamıyoruz. Hazır içerikten çeviriyoruz.
      Bir de haberler 2 saat içinde hazırlanıp yayımlanmıyor.

      • 24 saatte 2 makale girecekseniz 24. saatte ikisini birden girmek yerine 12 saat aralıkla girerseniz google da sıralamanız yükselir. google websitelerini kendi belirlediği bir algoritmaya göre sıralıyor bla bla bla. gerçi sen %90 maaşlı biri olduğundan bana ne modunda olacaksın. neyse :P

        • İyi niyetlisiniz ancak bir gözlemci olarak sitenin hitinin büyük oranda direkt ve sosyal medya olduğunu anlamak için kahin olmaya gerek yok. “bitcoin altcoin fanlarının kendilerine söyledikleri 7 yalan” başlığına kim Google’dan arama yaparak girer Allah aşkına? Serdar Kuzuloğlu’nun takipçileri oluşturuyor girenlerin %90nını.

          Ayrıca makalelerin yayınlanma saatleri takipçilerin büyük oranda ilk online oldukları saatlere denk geliyor. En azından benim için öyle.

  • Yazı pek bir üstünkörü. Bakalım devrimi kaçıranlar gelecekte kendilerini hangi yalanlarla avutacaklar.

  • 2008 küresel krizinden sonra abd merkez bankasının karşılıksız para basıp piyasalara pompalamasıyla birlikte kağıt para ekonomisinin bittiğini hepimiz biliyoruz. Aslında bu dönemde bir şekilde dijital paraya geçilmiş oldu. Dijital paranın kurumsallaşmasını sağlayan teknoloji ise blokchain oldu.
    Şuan büyük sermaye kripto paralardaki manipulatif boşluğu kullanarak, kontrolu tamamen ele almak için uğraşıyor. her zamanki gibi kendilerine oyuncak olacak bilgisiz ve alt seviye küçük yatırımcıları da hızlı bir şekilde organize etmek bu sermayenin uzmanlık alanı zaten.
    Yazının içerisindeki çelişkiler de bu güç savaşını gösterir nitelikte. Örneğin, osuruktan bile elektrik üretebilen teknolojiler varken, bitcoin için gerekli olan elektrik maliyetini tartışmak mizahi bir yaklaşım. Üretilen para miktarının fazlalığı insanlık için iyi bir şey. Çünkü ne kadar çok olursa fiyatı o kadar düşük olur ve herkes ulaşabilir. Hem de internete bağlanabilen herhangi bir cihazdan. Bu durum gelir dağılımındaki adaletsizliğin önündeki en büyük engel olan “kur farkını” da ortadan kaldıracaktır. Ana korku bu.
    Şöyle düşünün. Dünya da tek bir para var ve anadolu köylüsü ile bloomberg bey aynı miktar paraya ve aynı alım gücüne sahip. Hatta köylü amca ürün ya da hizmetini hiçbir aracı olmadan doğrudan akıllı telefonundan satıp, hiçbir aracı olmadan parasını alabiliyor.
    Bence engellemek istedikleri ve bitcoin i sulandırıp insanları uzaklaştırmak istedikleri şey ellerindeki parasal gücü bitirecek güçte olan bu durum.
    Çünkü bu durum devletleri, sınırları, siyaseti bile bitirebilecek güçte.
    Şuan almak akıllıcs değil. Çünkü bir gün çok fazla ve çok kolay ulaşılabilir olacak. Cep telefonunuzdan bile kripto para üretebileceksiniz.
    Şuan ne yapın biliyor musunuz, zincir girişimler için fikir üretin.

  • Bade hanim merhaba, görülüyor ki coin piyasası tamamıyla çökmek üzere, sevindim mi?evet, şu yorumlardaki ben bilirimciliğe, yüksek egolara bakınca eğlenmemek elde değil. Coin olayı, hani ev hanımlarına boncuk dağıtırlar, onlar da o boncuklardan taki yaparlar, sonra para kazanacaklarını ümit eder, en başta ne hikmetse boncuk parasını önden verirler ya, aynı olayın devasa halinden başka bir şey değil. Tek farkı yalanın büyük oluşu ve bu yalana inanmayı kendine görev bilmiş ahmaklarin çokluğu 🤣🤭😂

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği