Bill Gates’in 1999’daki gelecek öngörüleri ve bugüne yansımaları

Bill Gates, 1999'da yayımlanan Business @ the Speed of Thought adlı kitabında bugün içinde yaşadığımız dünyadaki pek çok teknolojiyi doğru şekilde tahmin etmiş.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bill Gates Dijital Sinir Sistemiyle Düşünce Hızında Ç@lışmak şeklinde Türkçeye çevrilen Business @ the Speed of Thought adlı kitabını 1999’da yayımladı. Gates bu kitapta o zamanlar kulağa ölçüsüz gelebilecek 15 adet cesur tahminde bulundu. İşletme öğrencisi Markus Kirjonen’in de bir zamanlar blogunda yazdığı gibi Gates’in tahminleri ürkütücü biçimde doğru çıkmaya devam ediyor.

İşte Bill Gates’in yaklaşık 20 yıl önce yaptığı tahminler ve şu an yaşananlar:

Fiyat karşılaştırma siteleri

Gates’in tahmini: “Farklı sitelerdeki fiyatları görmemizi sağlayıp bütün sektörlerdeki en ucuz ürünleri kolayca bulmamıza yarayan otomatik fiyat karşılaştırma hizmetleri geliştirilecek.”

Bugün olan: İstediğimiz ürünü Google veya Amazon’da arayarak farklı fiyat seçenekleri görebiliyoruz. Fiyat karşılaştırması yapmak için özellikle kurulan NexTag ve PriceGrabber gibi siteler de mevcut.

Mobil cihazlar

Gates’in tahmini: “İnsanlar başkalarıyla sürekli olarak iletişim halinde kalmalarını sağlayacak küçük cihazlar taşıyacak. Bu cihazlar sayesinde haberleri, seyahat detaylarını ve mali piyasaları takip edebilecekler.”

Bugün olan: Akıllı telefonlar, akıllı saatler, Amazon Echo gibi hoparlörler ve hatta Microsoft HoloLens gibi akıllı gözlükler istediğimiz bütün bilgilere anında erişmemize imkan sağlıyor.

İnternetle mümkün olan çevrimiçi anlık ödemeler ve iyileştirilmiş sağlık hizmetleri

Gates’in tahmini: “İnsanlar internet üzerinden faturalarını ödeyebilecek, banka işlemlerini halledebilecek ve doktorlara danışabilecek.”

Bugün olan: Teknoloji, Uber’in ulaşım sektörünü değiştirdiği şekilde sağlık hizmetlerini değiştirmeyi henüz başaramadı işleri epeyce kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Örneğin Kaiser Permanente gibi büyük sağlık hizmetleri kuruluşları akıllı telefon üzerinden video görüşmeler yaparak danışma hizmeti sunuyor. PayPal ve Venmo gibi çeşitli uygulamalar üzerinden kolayca ödeme yapmak da günümüzde oldukça yaygın.

Kişisel asistanlar ve nesnelerin interneti

Gates’in tahmini: “İleride kişisel yardımcılar geliştirilecek. İster evde ister işte olun, bu kişisel asistanlar bütün cihazlarınızla bağlantı kurup senkronize olarak bilgi aktarımı yapacak. Cihazlar e-postalarınızı veya bildirimlerinizi kontrol edebilecek veya öğrenmek istediğiniz bilgileri size sunacak.”

Bugün olan: Google Asistanı ve Amazon Alexa gibi ses asistanları Bill Gates’in öngörülerini gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu cihazlar sayesinde, istediğimiz şeyi sesli şekilde söylemek yeterli hale geliyor.

Çevrimiçi ev izleme

Gates’in tahmini: “Siz evde yokken eve gelen biri olduğunda size haber veren çevrimiçi izleme sistemleri yaygın şekilde kullanılacak.”

Bugün olan: Canary, Ring, Netgar ve Nest gibi pek çok şirket telefonunuz aracılığıyla evinizi izlemeyi sağlayan, biri geldiğinde bildirim gönderen kameralar üretiyor.

Sosyal medya

Gates’in tahmini: “Arkadaşlarınız ve ailenizle sohbet etmek, plan yapmak için kullanılan özel web siteleri yaygın olacak.”

Bugün olan: Bugün kullandığımız sosyal medya sitelerine ‘özel’ diyemeyiz fakat Facebook, WhatsApp, Instagram, Snapchat, Line, Slack ve diğer pek çok hizmet küçük ve büyük gruplarla iletişim halinde kalmamızı sağlıyor.

Otomatik promosyon teklifleri

Gates’in tahmini: “Bir seyahat için rezervasyon yaptığınızda o bilgiyi kullanarak gideceğiniz yerdeki aktivitelerden haberdar olmanızı sağlayan yazılımlar olacak. Bu yazılımlar katılmak isteyebileceğiniz bütün etkinlikler için indirimler ve teklifler sunacak.”

Bugün olan: Expedia ve Kayak gibi siteler kullanıcının satın alma geçmişi verilerine dayanarak teklifler sunuyor. Google ve Facebook ise kullanıcının ilgi alanlarına ve konumuna göre promosyon reklamları gösteriyor.

Canlı spor tartışması siteleri

Gates’in tahmini: “Televizyonda bir spor müsabakası seyrederken etkinlikle ilgili tartışmalar yapmanızı, kazanacağını düşündüğünüz kişiye/takıma oy vermenizi sağlayan hizmetler olacak.”

Bugün olan: Aralarında en önemlisinin Twitter olduğu pek çok sosyal medya sitesi sayesinde bunu yapabiliyoruz.

Akıllı reklamcılık

Gates’in tahmini: “Cihazlarda akıllı reklamlar bulunacak. Bu şekilde alışveriş alışkanlıklarınız takip edilerek tercihlerinize göre şekillendirilen reklamlar gösterilecek.”

Bugün olan: Facebook veya Google’da gördüğünüz reklamları düşünün. Çevrimiçi reklam hizmetlerinin çoğunda bu özellik var. Reklamcılar tıklama geçmişimize, ilgi alanlarımıza ve alışveriş alışkanlıklarımıza dayanan reklamlar görmemizi sağlıyor.

Canlı televizyon yayınlarında web sitelerine verilen linkler

Gates’in tahmini: “Televizyon yayınlarında kullanıcıyı ilgili web sitelerine yönlendiren linkler ve içerikler olacak.”

Bugün olan: Bugün yayınlanan neredeyse bütün programlarda/reklamlarda izleyiciyi bir web sitesine, Twitter/Instagram/Facebook hesabına yönlendiren linkler oluyor. Artık bir web sitesine link vermeyen yayın görmek oldukça nadir.

Çevrimiçi tartışma ortamları

Gates’in tahmini: “Şehir sakinleri ve ülkeler, siyaset, şehir planlaması veya güvenlik gibi kendilerini etkileyen konular hakkında internet temelli tartışmalar gerçekleştirecek.”

Bugün olan: Birçok haber sitesinde kullanıcıların anlık şekilde tartışmasını sağlayan yorum bölümleri bulunuyor. Twitter ve Facebook Libya, Mısır, Tunus ve ABD’de yaşanan ‘Black Lives Matter‘ hareketi gibi birçok siyasi devrimde önemli rol oynadı.

İlgi alanlarına dayalı çevrimiçi siteler

Gates’in tahmini: “Çevrimiçi topluluklar için anlam ifade eden şey dünya üzerindeki konumumuz değil ilgi alanlarımız olacak.”

Bugün olan: Alt topluluklardan (subreddit) oluşan Reddit, belirli bir konuya ilgi duyan insanları bir araya getirme konusunda en başarılı internet sitesi örneklerinden birini oluşturuyor.

Proje yönetimi yazılımları

Gates’in tahmini: “Bir ekip kurmaya çalışan proje yöneticileri projelerini çevrimiçi ortamlarda anlatarak kriterlerine uygun kişileri bulabilecek.”

Bugün olan: Slack, Asana ve Trello gibi pek çok yazılım işe alım ve ekip kurma süreçlerini dönüştürüyor.

Çevrimiçi ortamlar vasıtasıyla iş arama

Gates’in tahmini: “İş arayanlar yeterliliklerini, ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını belirterek çevrimiçi şekilde iş bulabilecek.”

Bugün olan: LinkedIn gibi web siteleri sayesinde özgeçmişimizi sisteme yükleyerek ilgi ve ihtiyaçlarımıza göre iş ilanlarına bakabiliyoruz.

İş topluluğu yazılımları

Gates’in tahmini: “İster inşaat projesi ister reklam kampanyası için olsun şirketler çeşitli işler için teklif verecek. Bu durum hem büyük şirketler için hem de belirlenen hizmet için aracı bulmakta zorlanan, yeni müşteriler arayan işletmeler için faydalı olacak.”

Bugün olan: Upwork ve Fiverr gibi ‘gig ekonomisi’ hizmetleri küçük işletmeler ve serbest çalışanlar için müşteri bulma sürecini kolaylaştırıyor.

Kaynak: Business Insider

Bill Gates'in 1999 yılında yayımladığı, Türkçe'ye Dijital Sinir Sistemiyle Düşünce Hızında Ç@lışmak şeklinde çevrilen Business @ the Speed of Thought adlı kitabında günümüz dünyasına dair doğru tahmin ettiği birçok yenilik ve teknoloji mevcut. Gates'in doğru şekilde öngördüğü teknolojiler arasında mobil cihaz kullanımı, kişisel asistanlar, sosyal medya siteleri, akıllı reklamcılık ve hayatımızı kolaylaştıran yazılımlar gibi konular var.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği