Bilgisayar virüsü taşıyan DNA

Kanada'da düzenlenen USENIX Güvenlik Konferansı'nda bilgisayar bilimciler yapay bir DNA dizisine yazılan ilk bilgisayar virüsünü tanıttı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

DNA’mız parmak izinden, retinadan ya da yüz taramasından daha özgün ve kişiye özel olması sebebiyle, gelecekte kullanacağımız tek parola haline gelebilir. Tek bir gram DNA 215 milyon gigabayt veri depolayabiliyor (dünya üzerinde yazılmış ve yazılacak tüm kitapları içine sığdırabilir). Genetik dizileme işleminin maliyeti azaldıkça artık eczaneden alacağınız yaklaşık 500 TL’lik malzemeyle kendi DNA’nızı inceleyip sırlarını ortaya çıkarabilirsiniz.

Ancak DNA’nın kodu, bilgisayarınızdaki ya da akıllı telefonunuzdaki kodlardan farklı değil, sadece daha karmaşık. Ve bir yerde bilgisayar kodu varsa orada bilgisayar virüsü de olabilir. Kanada’da düzenlenen USENIX Güvenlik Konferansı’nda Bilgisayar Bilimcileri yapay (sentetik) bir DNA dizisine yazılan ilk bilgisayar virüsünü tanıttı.

Siber savaşın bir sonraki aşaması

Laboratuvarda hazırlanan DNA, gen dizilimini inceleyen bilgisayar tarafından analiz edildiğinde içindeki kod bilgisayara bulaştı ve bilgisayarın kontrolünü ele geçirdi. Projeyi yöneten Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Profesörü Tadayoshi Kohno bu işlemin bir e-posta eklentisine virüs yerleştirmekten hiçbir farkı olmadığını söyledi.

Ancak DNA virüsleri büyük bir tehdit olabilir. Bugün DNA dizilime işlemi dünya üzerinde sadece birkaç laboratuvarda, oldukça pahalı ekipmanlarla gerçekleştiriliyor. Buralara gönderilecek kötü amaçlı bir DNA dizisi ekipmanları kullanılamaz hale getirebilir. Halihazırda genetiği düzenlenmiş bitkiler ve hayvanlar üreten özel şirketler, gelecekte ticari sırlarını korumak için ürünlerine bilgisayar virüsleri yerleştirebilir. Çok çok uzak bir gelecekte, DNA bir veri depolama aracı haline geldiğinde, bu tarz virüsler siber savaşın bir sonraki ayağını oluşturabilir.

Kohno ve ekibi bugün bu tarz tehditler bulunmadığının altını çiziyor ve bu araştırmanın gerçek dünyaya etkisi olmayan, kontrollü laboratuvar ortamında gerçekleştirildiğini belirtiyor. Ama şu anda bilgisayarınıza, banka hesabınıza ya da akıllı ev sisteminize virüs bulaşması ihtimalini kabullenmiş olsanız da DNA’nızın siber saldırıların bir parçası olabileceği fikrine de alışmanız gerekiyor.

Kaynak: The Memo

DNA'mız parmak izinden, retinadan ya da yüz taramasından daha özgün ve kişiye özel olması sebebiyle, gelecekte kullanacağımız tek parola haline gelebilir. Tek bir gram DNA 215 milyon gigabayt veri depolayabiliyor. Ancak DNA'nın kodu, bilgisayarınızdaki ya da akıllı telefonunuzdaki kodlardan farklı değil, sadece daha karmaşık. Ve bir yerde bilgisayar kodu varsa orada bilgisayar virüsü de olabilir. Kanada'da düzenlenen USENIX Güvenlik Konferansı'nda bilgisayar bilimciler yapay bir DNA dizisine yazılan ilk bilgisayar virüsünü tanıttı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği