Beyni bilgisayarlarla birleştirmenin 5 yolu

Son yıllarda, insan beyninin tablete bağlanması ya da sinir hücrelerinden çipler yaratılması gibi bilim kurgu romanlarını aratmayan gelişmeler yaşanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ramez Naam’ın fantastik kitabı Nexus’u duydunuz mu? Çok güçlü nano-ilaçların insan beyinlerini birbirine bağlayabildiği, karakterlerin zihinsel bir sohbet uygulaması kullanarak iletişim kurdukları hatta diğer insanların beyinlerini kontrol altına alabildikleri bir kitap. Kulağa çok mu inanılmaz geliyor? Felçli bir hastanın beyninin bir tablete aktarılabildiğini ya da canlı nöronlarla çalışan bir bilgisayar çipi oluşturulabildiği düşünülünce sandığınız kadar inanılmaz olmayabilir.

İşte insan beyninin makinelere bağlanmasıyla gerçekleşen 5 inanılmaz olay:

Bilimciler beyin ile tableti birbirine bağlıyor

Shelly Fan’in haberinden:

“T6 adlı hasta için 2014 yılı oldukça mutlu bir yıldı. 2014 yılında, Nexus tableti beyin dalgalarıyla kontrol etmeyi öğrenerek, yaşam kalitesini 1980’lerden modern zamanlara çıkarıverdi. 50’li yaşlarda bir kadın olan T6, Lou Gehrig olarak da bilinen motor nöron hastalığından muzdaripti. Boyun bölgesinden itibaren felç olan T6’nın, pratik zekası, kırmızı ruja ve bahçeciliğe duyduğu tutkusu son derece istikrarlıydı. Son zamanlara kadar sahip olamadığı tek şey ise dış dünyayla iletişim kuramamasıydı.”

Canlı beyin hücrelerinden yapılan bilgisayar çipi

Sveta McShane’in haberinden:

“Bilgisayarları çalıştırmak için gerçek beyin hücrelerini kontrol altına alarak kullansaydık nasıl olurdu? Kulağa çılgınca gelebilir ama nörolog Osh Agabi, Koniku adlı 64 nöronluk silikon bir çip geliştirmeye başladı bile.
Agabi, insan beyninin gücünü ve verimliliğini kullanmanın yeni nesil bilgisayarlar için çok önemli olacağını söylüyor. Ayrıca, cihazların ne kadar büyük olabileceği ya da nöronları ne kadar düzenleyebileceğimiz konusunda sınırımız yok, diye ekliyor.”

First human Tests of Memory Boosting Brain Implant—a Big Leap Forward

İnsan üzerinde test edilen ilk hafıza geliştirici beyin implantı

Shelly Fan’in haberinden:

“Hafıza kaybı önlenemez bir şeymiş gibi dursa da elektronik bir tedavi bulunmaya çalışılıyor. Biyomedikal Mühendisi Dr. Theodore Berger, nöronlar uzun süreli bellekler oluştururken ortaya çıkan sinyal işleme sürecini taklit eden bir implant geliştirmeye çalışıyor. Farelerde ve maymunlarda olumlu etkiler yaratan bu implant, şimdilerde epilepsi hastalarında deneniyor.”

Beyni hacklemek

Peter Diamandis’in haberinden:

“Bizim gerçeklik anlayışımız biyolojimizle sınırlı. Ama artık beynimize yeni girdiler ya da sayısal kabiliyetler aktarabildiğimiz için, seçeneklerimiz o kadar sınırlı değil. Daha farklı duyular oluşturabiliriz. Sentetik telepati denen ve beyinler arasında kurulan kablosuz bir iletişim geliştirebilir. Sadece düşünerek mesaj gönderebiliriz.”

Nanorobotlar beyinlerimizi internete bağlayacak

Peter Diamandis’in haberinden:

“Ray Kurzweil, 2030’lu yıllara geldiğimizde beyinlerimize nano robotlar gönderebilir hale geleceğimizi söylüyor. Bir düşünün… 2030 yılına sadece 15 yıl kaldı. İnsan beynini direkt olarak interenete bağlamak… zekanızı ve hafıza kapasitenizi artırabilmek… Bunlar sadece hayal değil.”

Kaynak: Singularity Hub

Bilimciler, insan beyninin bilgisayarlarla senkronize çalıştırılması ile ilgili birçok çalışma yapıyor. Şimdiye kadar başarılmış olan olaylar arasında, felçli bir kadının beyninin tablet vasıtasıyla dış dünyayla iletişim kurabilmesi, canlı beyin hücrelerinden üretilen Koniku adlı çip ya da hafıza kaybını önlemeye yardımcı olan bir implant mevcut.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği