Beyne müdahale ile ruh hali değişimi

Duke Üniversitesi'nden araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, ruh hali bozukluklarını belirli bölgelere müdahale ederek düzeltmeyi başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Duke Üniversitesi‘nden araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde tüm beyine etki eden ilaçlar yerine sadece belirli bir devreye müdahale ederek hayvanların ruh halini değiştirmeyi başardı. Strese maruz kaldıktan depresif ve gergin oldukları gözlenen hayvanların davranışları bu yöntem ile daha normal bir hale döndürüldü.

Araştırmacıların amacı beyinde soruna neden olan sinir devrelerini bulup bir ilaçla onları tedavi etmek yönündeydi. Hedef bir proteinden bir sinyale daha sonra bir hücreye, bir devreye, tüm beyinde oluşan bir aktiviteye ve nihayet asıl davranışa ulaşabilmekti.

Prefrontal korteksteki anahtar nöronları belirleme

Araştırmacılar öncelikle prefrontal korteksin limbik sistem için öncü rolünü nasıl oynadığını anlamaya çalıştı. Ekip, farelerin beynindeki 4 farklı bölgeye toplam 32 elektrot dizisi yerleştirdi. Daha sonra bu fareler kronik sosyal yenilgi adı verile stresli bir duruma maruz bırakıldı (Fareler 10-15 gün boyunca daha büyük ve saldırgan hayvanlara maruz kaldı). Böylece araştırmacılar prefrontal korteks ile limbik sistemin üç bölgesi arasında, majör depresyon durumunda ne gibi bir etkileşim olduğunu gözlemledi.

Elektrotlardan gelen karmaşık verileri yorumlayabilmek için ekip makine öğrenimi algoritması kullandı ve daha sonra o kortikal sinyale ve onun devresine dahil olan her bir nöron incelendi.

Fonksiyonu düzeltmek için ilaç enjektesi

Daha sonra DREADD (Özel ilaç ile çalıştırılan özel alıcılar) adı verilen moleküller çok küçük miktarlarda düzenlendi. Sadece DREADD üzerine tutunabilen bir ilaç daha sonra araştırmacılara belirli devreler üzerinde kontrol sahibi olma imkanı sağladı. Çalışmada strese maruz kalan hayvanlarda, prefrontal korteks ve amigdala arasındaki sinir devresinin DREADD’ler ile tetiklenmesinin prefrontal kortekse bağlı limbik senkronizasyonu normale döndürerek hayvanların davranışlarını düzelttiği görüldü.

Araştırmacılar ayrıca bulgularının gösterdiği disiplinler arası bir yaklaşımın, karmaşık duygusal patolojilerin altında yatan geniş ölçekli ağları tespit etmek ve belirli ağ nodlarının hedeflenen müdahaleleri geliştirmek için kullanılmasını sağlamak için işe yarayabileceğini öne sürdü.

“Bu korteks altı devreler duygusal yaşamımızın anahtar düzenleyicileri” diyen psikiyatri profesörü Gelen Mayberg “Bu çalışmanın en önemli yanı, pek çok farklı bozukluk ile ilişkili olan bir devreyi inceleyebilmek için farklı yaklaşımlar denenmiş olması” şeklinde konuştu. Prof. Mayberg ruh hali bozuklukları için insan prefrontal korteksinin belirli bölgelerinin derin-beyin uyarımı ile tedavi edilmesi alanında öncü olan çalışmalara imza atmıştı.

Prof. Mayberg bir farenin ‘ruh hali’ gibi bir şeyin hesaplanmasının sadece hayvanın davranışlarına bakılarak mümkün olabileceğini belirterek “Bunu insanlarda yapmak bile oldukça zor” diye konuştu.

Bu çalışma Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüleri ve Duke Beyin Bilimleri Enstitüsü tarafından desteklendi.

deep brain stimulation

Duke Üniversitesi'nden araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde tüm beyine etki eden ilaçlar yerine sadece belirli bir devreye müdahale ederek hayvanların ruh halini değiştirmeyi başardı. Strese maruz kaldıktan depresif ve gergin oldukları gözlenen hayvanların davranışları bu yöntem ile daha normal bir hale döndürüldü. Beyinde sadece belirli bir bölgeye müdahale edilebilmesi için özel olarak geliştirilen DREADD adlı moleküller kullanıldı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği