Beyinlere ‘ince ayar’ mümkün olacak

Astrosit adı verilen hücreler düzenlenmeye uygun, esnek yapısı sayesinde beyin fonksiyonlarını müdahale edilebilir kılıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Astrositler beynimizde nöronları ve sinirsel ağları saran, onların zarar görmesine engel olan ve düzgün çalışmalarını sağlayan yıldız şekilli hücreler. Temelde, ana görevlerinden birisi nöronlara ‘bebek bakıcılığı’ yapmak.

Astrositler arasındaki farklılıkları oluşturan ve bunu muhafaza eden, böylece belirli bir görevi yerine getirmelerini sağlayan mekanizmaların neler olduğu bugüne dek bilinmiyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde McGill Üniversitesi, nöronların astrositleri düzenlemesine ve tam olarak ihtiyaç duydukları desteği almasına olanak veren ‘ayar koluna’ benzer bir yapı keşfetti.

Kanada’nın McGill Üniversitesi Sağlık Merkezi’nde araştırmayı gerçekleştiren bilimcilerden Todd Farmer bulgular hakkında şöyle konuştu: “Bu ‘kol’, sadece normal bir beyinde astrositin tepkimesini ayarlamada değil ayrıca Alzheimer ya da Parkinson gibi farklı hastalıklarda veya felç ya da travma gibi rahatsızlıklarda da görev alıyor. Bulgularımız hem beynin karmaşık yapısını daha iyi anlamamıza hem de sakatlıklar ve hastalıkları tedavi etmede kullanılabilecek mekanizmaları kavramamıza yardımcı oluyor.”

Ölüme dek işlevini yitirmeyen beyinler

McGill Üniversitesi Nöroloji ve Nöroşirürji Bölümü’nden Doç. Dr. Keith Murai “Bugüne dek astrositlerin bütün özelliklerini beynin gelişimi sırasında edindikleri ve bu şekilde rollerine bağlı kaldıkları düşünülüyordu. Şimdi ise astrositlerin aslında inanılmaz derecede esnek ve muhtemelen düzenlenebilir yapıda olduğunu keşfettik, bu da beynin fonksiyonlarını geliştirmelerine ya da hastalık nedeniyle kaybedilmiş potansiyeli geri kazandırmalarına olanak veriyor” diye konuştu.

Murai “Bu sağlıklı ve yetişkin bir beyinde bir çok farklı beyin hücresi üreten olağan dışı bir mekanizma. Şimdi amacımız bu mekanizmanın farklı beyin hastalıklarına nasıl etki ettiğini bulmak ve bunun nöronları korumak ve en nihayetinde beyin fonksiyonlarını muhafaza etmek amacıyla kullanılmaya uygun olup olmadığını öğrenmek” dedi.

McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre beynimizdeki bazı hücreler ihtiyaca göre 'programlanabiliyor' Bu bulgunun gelecekte beyin hastalıklarını ve beyinle ilgili sakatlıkları tedavi etmede kullanılması amaçlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği