Beyinden beyne anı aktarımı

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki biyologlar, tecrübe edinmiş salyangozun hafızasını edinmemiş olana aktarmayı başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Los Angeles’ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi’ndeki (UCLA) biyologlar, tecrübe edinmiş salyangozun hafızasını edinmemiş olana etkin biçimde aktararak karından bacaklı bir türde de olsa beyinden beyne anı aktarımını başardı. Araştırmacılar, bir deniz salyangozu türü olan Aplysia üzerinde çalıştı. Bu hayvanlar nörobilimde yaygın olarak kullanılır çünkü hücresel ve moleküler süreçleri insana benzerdir ancak farklı olarak insandaki 100 milyar nörondan yaklaşık 20 bin tane daha fazlasına sahiptirler.

Yapılan deneylerde salyangozlar, algılanan tehlikeye karşı daha hassas olmaları için eğitildi. Çalışma, 20 dakika arayla salyangozların kuyruklarına beş defa hafif elektrik şoku verilerek ve 24 saat sonra süreci tekrarlayarak yapıldı. Böylece hayvanlar, uyarıcılara karşı daha uzun süre geride kalmaya başladılar. Ekip, tecrübe edinmiş salyangozların ortalama 50 saniye boyunca geride kaldığını ve şok verilmemiş olan kontrol grubundakilerin ise ortalama 1 saniye geride durduklarını gözlemledi.

Kontrol grubunda bulunanların da aynı tepkiyi vermelerini sağlamak için anıların aktarılması test edildi. Bunu yapmak için, hassaslık kazanmış salyangozların sinir sistemlerindeki RNA çıkarılıp eğitilmemiş yedi tane salyangoza yerleştirildi. Bu yedi salyangoz, ortalama 40 saniye ile tecrübe edinmiş salyangozlarla aynı tepkiyi verdiler. Deneyin sonucunda araştırmacılar, anıların sinapslarda saklanmadığını, nöronların çekirdeğinde depolandığını ileri sürdü.

Çalışmanın yazarı David Glanzman şu ifadeleri kullandı:

“Çok uzak olmayan bir gelecekte, Alzheimer hastalığını veya travma sonrası stres bozukluğunu iyileştirmek için potansiyel olarak RNA kullanabileceğimizi düşünüyorum.”

Kaynak: New Atlas

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki biyologlar, tecrübe edinmiş salyangozun hafızasını edinmemiş olana aktararak karından bacaklı bir türde de olsa beyinden beyne anı aktarımını başardılar. Ekip, uyarıcılara karşı eğitilmiş salyangozların ortalama 50 saniye boyunca geride kaldıklarını ve şok verilmemiş olanların ise ortalama 1 saniye geride durduklarını gördü. Hassaslık kazanmış salyangozların sinir sistemlerindeki RNA çıkarılıp eğitilmemiş olanlara yerleştirildi ve ortalama 40 saniye ile tecrübe edinmiş salyangozlarla aynı tepkiyi verdikleri gözlemlendi.

3 Yorum

  • “Bu hayvanlar nörobilimde yaygın olarak kullanılır çünkü hücresel ve moleküler süreçleri insana benzerdir ancak farklı olarak insandaki 100 milyar nörondan yaklaşık 20 bin tane daha fazlasına sahiptirler.” kısmında bir yanlış var. Bu hayvanlar insanınkinden 20 bin daha fazla nörona sahip değiller; sadece 20 bin nörona sahipler bu sebeple de beyin aktiviteleri üzerine gözlem yapabilmek daha kolay oluyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği