Beyin kontrolüyle hatasından dönen robot

MIT araştırmacıları, iki farklı seçenek arasında karar vermek üzere tasarlanan bir robotun hareketlerini, EEG başlığı giyen bir insan ile düzeltmeyi başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Massachusetts Teknoloji Üniversitesi’nin (MIT) CSAIL departmanı tarafından yayınlanan yeni bir videoda, bir endüstriyel robot, boya kutuları ve kablo bobinlerini uygun kaplara yerleştirmeye çalışıyor. Robot başlangıçta biraz tereddüt ediyor ve sonra yanlış kabı tercih ediyor. Ancak sonra hatasının farkına varıp sprey boya kutusunu, boya yazılı kaba yerleştiriyor. Robotun hatasını düzeltmesini sağlayan şey ise, karşısında oturup onu izleyen bir kişinin beyin dalgalarını ölçen EEG başlığından gelen veri. Gözlemci bir şeyin yanlış olduğunu fark ettiğinde robot da eylemini değiştiriyor.

CSAIL Yöneticisi Daniela Rus “EEG başlığını bir kullanıcıya taktığınızda, 48 adet sensör kullanarak sinyalleri algılıyor. Bu sinyallerin çoğunu yorumlamak oldukça zor. Çok fazla gürültü var. Ancak bir sinyali algılamak diğerlerinden daha kolay.” diyor.

Kilit sinyal: hata potansiyeli

Rus’un bahsettiği sinyal, ‘hata potansiyeli’ olarak biliniyor. Bir birey, bir şeylerin yanlış gittiğini fark ettiğinde, beyin güçlü bir sinyal veriyor. Bu güçlü, ani ve makine tarafından takip edilmesi kolay sinyal sayesinde CSAIL’in sistemi çalışır hale geliyor.

Rus şöyle devam ediyor: “Hata potansiyeli, çok doğal bir tepki. Normalde insanlardan robotları, robotun anlayacağı dilde, uygun şekilde programlamasını bekliyoruz. Bu projede ise robotların, insan diline adapte olmasını sağlıyoruz.”

Videoda gösterilen senaryo aslında bir montaj bandının basit bir taklidi. Burada robot çalışırken bir insan da robotun işini kontrol ediyor. İnsan robotun hatalarını herhangi bir şekilde hareket etmeden, sadece düşünceleriyle yönetip düzeltebiliyor.

Karşılıklı iletişim

CSAIL Araştırmacısı Stephanie Gil, “Biz iki yönlü bir iletişim kurmaya çalışıyoruz. EEG sinyallerini okuyabilmek ve bunları bir kontrol sinyali olarak kullanabilmek, robotun kararları üzerinde etkili olacak. Robotun kararı da insanın düşüncelerini değiştirecek. Böylece insanlar ve robotlar arasında iki yönlü doğal bir iletişim gerçekleşmiş olacak.” diyor.

Ekip tarafından tanıtılan erken aşama sistem sadece ikili farklılıklarda işe yarıyor (boya ya da kablo gibi). Ayrıca sistem 10 ila 30 milisaniye gecikmeyle, gerçek zamanlı olarak çalışıyor. Ancak gelecekte geliştirilecek versiyonlarda robotların hatalarını öğrenmesi ve geçmişte yapılan düzeltmelerle gelecekteki benzer hataları engellemesi amaçlanıyor.

Farklı kullanım alanları

Ekip ayrıca konuşma yeteneğini kaybetmiş kişiler için de farklı uygulamalar geliştirmeyi planlıyor. Bir başka potansiyel uygulama alanı da otonom olarak çalışan teknolojilerin muhtemel tehlikelerden korunması için insanlarla etkileşim kurması olabilir.

CSAIL Doktora Öğrencisi Joseph DelPreto “Bu teknolojiyi, bir insanın gözetmen rolü üstlenerek robotları takip ettiği ve yapılan hataları fark ettiği bir sistem şeklinde düşünebilirsiniz. Ya da otonom olarak çalışan bir aracın hatalı bir karar alması durumunda insan tarafından düzeltildiği bir sistem de olabilir.” diyor.

Kaynak: TechCrunch

Massachusetts Teknoloji Üniversitesi'nin (MIT) CSAIL departmanı tarafından yayınlanan yeni bir videoda, bir endüstriyel robot, boya kutuları ve kablo bobinlerini uygun kaplara yerleştirmeye çalışıyor. Robot başlangıçta biraz tereddüt ediyor ve sonra yanlış kabı tercih ediyor. Ancak sonra hatasının farkına varıp sprey boya kutusunu, boya yazılı kaba yerleştiriyor. Robotun hatasını düzeltmesini sağlayan şey ise, karşısında oturup onu izleyen bir kişinin beyin dalgalarını ölçen EEG başlığından gelen veri. Gözlemci bir şeyin yanlış olduğunu fark ettiğinde robot da eylemini değiştiriyor. Bunu sağlayan şey gözlemcinin beyninden gelen 'hata potansiyeli' olarak adlandırılan güçlü bir sinyal. Böylece gözlemci robotla düşünce gücüyle iletişim kurmuş oluyor. Bu teknolojinin, konuşma yetisini yitirmiş kişilerce kullanılabileceği ya da otonom sistemlerin insanlar tarafından kontrol edilmesini sağlayabileceği belirtiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Zd9WhJPa2Ok

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği