Beyin izi ile kimlik doğrulama

ABD'li araştımacılar, insanların beyin izini parmak izinde olduğu gibi kimlik doğrulama amaçlı kullanmak için bir yöntem geliştirdi.
  • ABD’li araştırmacılar katılımcıların farklı görsellere verdiği tepkilere dayanarak beyin izlerini çıkarmayı başardı.
  • Önceden çıkarılan beyin izlerinden görsele bakan kişinin kim olduğu yüzde 100 başarı ile tespit edildi.
  • Bu teknolojinin güvenlik önlemi yüksek alanlarda kimlik doğrulama amaçlı kullanılması amaçlanıyor.
brain cap
Beyin dalgalarını ölçmede kullanılan EEG kaskı (temsili)

ABD’de Binghampton Üniversitesi‘nden araştırmacılar, yaptıkları deneyde katılımcıların beyin izlerini çıkarmayı başardılar. Her katılımcının düşüncesine göre değişen farklı beyin izleri olduğunun tespit edilmesinin ardından katılımcıların aynı veriye, her zaman aynı şekilde tepki verdikleri görüldü.

Bir EEG kaskı giydirilen 50 katılımcıya, 500 adet görsel gösterildi. Her katılımcının her görsele farklı şekilde tepki verdiğini tespit eden araştırmacılar, önceki tepkilerden aldıkları verileri sonraki tepkilerle karşılaştırarak o tepkinin hangi katılımcıya ait olduğunu yüzde 100 başarı oranı ile tespit ettiler.

2015’te, 32 katılımcıyla kelimeler kullanılarak yapılan başka bir deneyde bu oran yüzde 97’ydi. Görsel kullanmak sonuçlarda büyük bir değişikliğe sebep oldu. Yüzde 3’lük bir değişim kulağa çok etkileyici gelmiyor olabilir ancak beyin izi teknolojisini bir güvenlik önlemi olarak kullanmayı planlıyorsanız bu fark çok daha fazla önem kazanıyor. Araştırmacılardan Sarah Laszlo “Eğer bu teknolojiyi Pentagon’a giriş çıkışlarda kullanacaksanız doğruluk oranının yüzde 97 değil yüzde 100 olmasını istersiniz” diye konuştu.

Beyin izinin bir başka kullanışlı yanı ise iptal edilebiliyor olması. Kişilerin her görsel için farklı beyin izi olduğu düşünüldüğünde, eğer bir beyin izi bir şekilde ele geçirilirse tek yapılması gereken yeni bir görselle yeni bir beyin izi kaydetmek olacaktır. Aynı uygulama parmak izi ya da retina taramasında gerçekleştirilemiyor. Bir kişinin parmak izi ya da retina taraması bir şekilde kopyalanırsa o kişinin yeni bir iz edinmesi söz konusu değil.

Reference-vs.-challenge-ERPs

Yukarıdaki görselde iki farklı katılımcının önceki ve sonraki taramaları görülüyor. Aynı görsele A katılımcısı ilk baktığında (sol üst) kısa dalgalar oluşurken B katılımcısı ilk kez baktığında (sağ üst) önce daha uzun sonra kısa dalgalar oluşuyor. Bu görsel katılımcılara ikinci kez gösterildiğinde (altta) her iki katılımcı da bir önceki taramaya çok yakın tepkiler veriyor. Böylece alttaki kırmızı dalgalar üstteki siyah dalgalarla karşılaştırılarak görsele bakanın kim olduğu tespit edilebiliyor. ERP (etkinliğe bağlı potansiyel) adı verilen bu taramalar, EEG’den farklı olarak milisaniyeler içerisinde kaydediliyor.

3 Yorum

  • Örneklemin birkaç bin kişi olarak seçilmesi gerekiyor bence. Ayrıca aylar sonra aynı görsele bakıldığında aynı beyin izi oluşuyor mu bu da önemli. İnsanın aynı hatırayı aylar sonra aynı kelimelerle anlatamaması görsel uyaranların beynimizde bıraktığı izler için de geçerli olabilir. Pentagon bir müddet daha beklemeli bence :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği