Beyin fonksiyonlarını ölçen oyun

Sea Hero Quest adlı mobil oyun, oyuncuların yön bulma verilerini toplayarak bilimcilerin hafıza kaybı araştırmasına yardımcı oluyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çoğu bilgisayar oyunu, manasız aktiviteleri sürekli tekrarlatarak insanların beynini kullanma yeteneğini zayıflattığı gerekçesiyle eleştiriliyor. “Mobil oyun ama bir farkla” sloganıyla yola çıkan Sea Hero Quest ise oyuncuların beynini kullanmasına yardımcı olmakla kalmıyor aynı zamanda bilimcilerin bunama (demans) araştırmasına katkıda bulunacak verilerin toplanmasını sağlıyor. GLITCHERS tarafından Deutsche Telekom, Londra Üniversitesi Akademisi ve East Anglia Üniversitesi işbirliği ile yapıldı.

Sea Hero Quest‘in resmi websitesine göre her üç saniyede yeni bir bunama vakası yaşanıyor. Sitede her hafta dünya çapında oyuncuların 3 milyar saati bilgisayar oyunu oynayarak geçirdiği ve bu sürenin iyi bir amaç için kullanılabileceği belirtiliyor. Kullanıcılar sadece iki dakika oyun oynayarak, bilimcilerin laboratuvar deneylerinde 5 saatte toplayabildiği verileri oyun üzerinden iletebiliyor.

Oyuncular deniz yaratıklarını takip ve labirentler arasında yol bulma görevlerini yerine getiriyor. Oyun ayrıca kullanıcıların işaret fişeği atmasına da izin veriyor. Bu eylemler oyuncunun oryantasyon ve yönelim becerilerinin hangi düzeyde olduğunun anlaşılmasına yardımcı oluyor.

Oyunun Apple Store’daki açıklamasına göre “bunamanın ilk belirtilerinden birisi yön bulma yeteneklerinin kaybı.” Sea Hero Quest, oyuncuların verilen görevleri çözmek için yön bulma yeteneklerini nasıl kullandığını ölçerek bilimcilerin bu verileri toplamasını sağlıyor. Böylece bilimciler hastanın yön bulma yeteneklerini kullanamama sebebinin yaşlılık sebebiyle mi yoksa bunama gibi başka bir sebeple mi olduğunu daha iyi bir şekilde tayin edebiliyor.

Sea Hero Quest iOS ve Android üzerinden ücretsiz olarak indirilip oynanabiliyor.

sea hero

Sea Hero Quest adlı yön bulma oyununda oyuncuların yön bulma yetenekleri ölçülüyor ve bu veriler hafıza kaybı araştırması yürüten bilimcilerle paylaşılıyor. Hafıza kaybının en önemli belirtilerinden birinin yön bulma yeteneğinin kaybı olduğunu söyleyen bilimciler bu yöntem sayesinde laboratuvarda saatlerce çalışmadan bilimsel veri toplayabiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği