‘Ben robot değilim’ dememize gerek kalmayacak

Google'ın yeni geliştirdiği reCAPTCHA yazılımı, kullanıcılara soru sormadan arka planda çalışarak insanları botlardan ayırt edebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google’ın geliştirdiği reCAPTCHA internet üzerindeki en yaygın CAPTCHA (insanları bilgisayarlardan ayırmak için geliştirilmiş Turing testi) hizmeti. Büyük ihtimalle CAPTCHA’ları web sitelerine kaydolurken birçok kez görmüşsünüzdür. Bu sistem, insanlarla botları ayırmak ve botların sitede istenmeyen içerikler paylaşmasını engellemek için, kullanıcılardan anlaşılması kolay olmayan bazı harf ve sayıları belirlemesini, çeşitli görseller arasından tanıma uygun olanı seçmesini ya da bir kutuyu işaretlemesini istiyor. Ancak son zamanlarda bu tarz doğrulama ekranlarını daha az görüyor olabilirsiniz. Bunun sebebi Google’ın artık CAPTCHA’ları görünmez hale getirmesi.

Eski reCAPTCHA yanında ‘Ben robot değilim’ yazan bir kutuyu işaretlemeyi gerektiriyordu. Yeni versiyonda ise buna bile gerek yok. Arka planda görünmez olarak çalışan yazılım, insanlar ve botları birbirinden ayırt edebiliyor. Google bu yeni sistemin nasıl çalıştığına dair çok fazla detay paylaşmıyor çünkü bu detaylar gelecekte botların sistemi kandırabilmesi için kullanılabilir. Şimdilik tek bildiğimiz, yeni sistemin ‘makine öğrenimi ile yeni tehlikelere adapte olabilen gelişmiş risk analizinin bir kombinasyonu’ olduğu.

Google’ın makinelerine yardım

Google 2009’da reCAPTCHA’yı satın aldığında bu sistemi sadece insanları botlardan ayırmak için değil aynı zamanda bilgisayarların ayırt etmekte zorlandığı görselleri insanlara doğrulatmak için kullandı. Örneğin bir siteye girdiğinizde karşınıza CAPTCHA olarak bir kitaptan alınmış gibi duran bir kelime ya da bir evin kapı numarası çıktıysa bunun sebebi Google’ın dijital ortama aktardığı kitapların tamamını bilgisayarlara okutamaması ya da sokaklarda dolaşıp fotoğraf çeken Google araçlarının gereğinden fazla detaylı fotoğraflar kaydetmesi olabilir. Bu görselleri deşifre ederek Google’ın çalışmalarına katkıda bulunmuş olma ihtimaliniz yüksek. Ayrıca bir grup görsel arasından belirli bir kategoriye ait olanları seçtiğinizde, bu seçimleriniz görsel algılama algoritmalarını geliştirmek için kullanılıyor.

Ancak yakın gelecekte siteler görünmez CAPTCHA’ya geçtiğinde, çoğu kullanıcı bir daha CAPTCHA görmeyecek. Eğer bilgisayarınız ‘şüpheli’ olarak etiketlenirse (genellikle halka açık VPN hizmetleri kullanıldığında oluyor) daha öncekiler gibi görsellerle karşılaşmanız mümkün.

Kaynak: ARS Technica

Büyük ihtimalle CAPTCHA'ları web sitelerine kaydolurken birçok kez görmüşsünüzdür. Bu sistem, insanlarla botları ayırmak ve botların sitede istenmeyen içerikler paylaşmasını engellemek için, kullanıcılardan anlaşılması kolay olmayan bazı harf ve sayıları belirlemesini, çeşitli görseller arasından tanıma uygun olanı seçmesini ya da bir kutuyu işaretlemesini istiyor. Ancak son zamanlarda bu tarz doğrulama ekranlarını daha az görüyor olabilirsiniz. Bunun sebebi Google'ın artık CAPTCHA'ları görünmez hale getirmesi. Arka planda görünmez olarak çalışan yazılım, insanlar ve botları birbirinden ayırt edebiliyor. Google bu yeni sistemin nasıl çalıştığına dair çok fazla detay paylaşmıyor. Şimdilik tek bildiğimiz, yeni sistemin 'makine öğrenimi ile yeni tehlikelere adapte olabilen gelişmiş risk analizinin bir kombinasyonu' olduğu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği