Bankacılar otomasyonun geleceğini tartıştı

Robot devriminin, geçmişte ekonomide köklü değişikliklere sebep olan diğer teknolojik gelişmelerden çok daha etkili olması bekleniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Robotların yükselişi uzun süredir bilim kurgu dünyasının ve bilgisayar oyunlarının önemli bir konusu oldu. Ancak artık bu konu sadece kurgusal dünyaların değil, günümüz dünyasının da bir sorunu haline geldi. Öyle ki dünyanın dört bir yanından merkez bankası yetkililerinin bir araya geldiği Portekiz’deki etkinliğin ana konusu, insanların işlerini elinden alan robotların ekonomiye yapacağı etkiydi. Robot devriminin, geçmişte ekonomide köklü değişikliklere sebep olan diğer teknolojik gelişmelerden çok daha etkili olması bekleniyor.

MIT Ekonomi Profesörü David Autor, insanların artık Robocalypse (Robo-kıyamet) sonumuzu mu getirecek diye sormaya başladığı bir döneme girdiğimize dikkat çekti.

Robotlar geliyor, endişe artıyor

Etkinlikte söz alan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avro bölgesinin büyüme ve genişleme yönünde ilerlediğini, ekonomik büyümenin son 10 yılda olduğundan çok daha büyük olduğunu ifade etti. Ancak bu hızlı büyüme topluma eşit bir şekilde dağılmıyor. Robotları kullanarak üretim maliyetini düşüren büyük işletmeler daha fazla kar ederken, işlerini robotlara kaybeden kişi sayısı ise gün geçtikçe artıyor.

Bu alana gereken ilginin gösterilmediğini belirten ekonomistler, kamuoyundaki endişenin halkı siyasette popülist yaklaşımlara ittiği ifade edildi. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı ya da ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesi gibi olayların kaynağında bu endişenin yer aldığı belirtildi.

Önceki değişimler olumlu sonuçlandı

ABD Merkez Bankası Eski Başkanı Ben S. Bernanke “Geçmişte de teknik gelişmeler önce geçici karmaşıklığa sebep oldu ancak neticede insanların yaşam standartları yükseldi ve yeni iş kolları oluştu. Tarım makineleri sebebiyle işlerini kaybeden çiftçilerin torunları bugün bilgisayar oyunu geliştiriyor.” diyerek bu dönüşümün nihai sonucunun olumlu olabileceğine değindi.

Ancak yapay zekanın gelişiminin, traktörlerin saban hayvanlarına yaptığı gibi köklü bir değişim getirmesi ve bir çok insanın bu değişim neticesinde ‘işe yaramaz’ hale gelmesi endişesi yaşanıyor. Önümüzdeki değişim döneminin bugüne dek yaşanan teknolojik değişimlerden çok daha köklü ve sancılı olacağı düşüncesi de oldukça yaygın. Prof. Autor her geçen gün daha fazla ekonomistin “Bu kez çok farklı olacak” dediğini söylüyor.

Aslında endüstriyel çağın başlaması ile birlikte, teknolojik yeniliklerin insanların yerini alması endişesi sürekli var oldu. Daha önce tecrübe edilmemiş değişimler toplumda endişeye yol açarken, bu değişimlerin sonucu hep olumlu oldu. Bazı işler tamamen yok olurken, daha yüksek verimlilik ürünlerin daha erişilebilir olmasını sağladı. İşlerini teknolojiye kaybeden çalışanlar ise diğer endüstriler tarafından yeniden istihdam edildi. Bugün çok az kişi 1800’ler öncesine, endüstrinin hayatımıza girmediği yıllara dönmek ister.

Google Baş Ekonomisti Hal Varian, bilişim teknolojisinin maliyetlerinin azalması ile bir işe atılmanın belirli maliyetinin neredeyse tamamen ortadan kalktığını söylüyor. Varian şirketlerin internet üzerinden yazılım ya da işlem gücü kiralayabildiklerine dikkat çekiyor. Maaşların sabit kalmasının sebebinin hem kadınların hem de İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan nüfus patlamasında doğanların iş gücüne katılması olduğunu ifade eden Varian bu dönemin artık yavaş yavaş geride kaldığını ve maaşların artık artmaya başlayacağını sözlerine ekledi.

Çalışan kesim umutsuz

Yine de gelişmiş ülkelerin işçi sınıfı ve orta sınıfı, teknolojinin sebep olduğu değişimler konusunda oldukça umutsuz. Ben S. Bernanke, son yıllarda ABD’nin yanlış yönde ilerlediğini düşünen kişi sayısının eskiye göre iki kat arttığını gösteren anket sonuçlarını gösterdi. Bunun sonucu olarak da geçtiğimiz yıl, distopik bir ekonomik görüşü olan bir adayın başkan seçildiğini belirtti.

Prof. Autor ise “Belki şu anda Robo-kıyametten bahsetmek için erken ama gelecekte bunun yaşanma ihtimali yüksek.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: New York Times

Dünyanın dört bir yanından merkez bankası yetkililerinin bir araya geldiği Portekiz'deki etkinliğin ana konusu, insanların işlerini elinden alan robotların ekonomiye yapacağı etkiydi. Robot devriminin, geçmişte ekonomide köklü değişikliklere sebep olan diğer teknolojik gelişmelerden çok daha etkili olması bekleniyor. MIT Ekonomi Profesörü David Autor, insanların artık "Robocalypse (Robo-kıyamet) sonumuzu mu getirecek?" diye sormaya başladığı bir döneme girdiğimize dikkat çekti.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği