Bakterileri öldürebilen yüzey geliştirildi

Araştırmacılar memeli hücrelerine zarar vermeden bakterileri yok edebilen, paslanmaz çelik alaşımın üzerinde kullanılabilen bir aşındırma süreci geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Georgia Teknoloji Enstitüsü‘nden bir grup araştırmacı, memeli hücrelerine zarar vermeden bakterileri yok edebilen, paslanmaz çelik alaşımın üzerinde kullanılabilen bir elektrokimyasal aşındırma süreci geliştirdi. Ekip, ürettikleri teknolojinin ileride vücuda yerleştirilen tıbbi cihazlar ve gıda işleme cihazlarında bakteri oluşumunu engellemek için kullanılmasını umuyor.

Bakteriyi öldüren nano-dokulu materyal üzerinde daha fazla çalışmaları gerektiğini belirten ekip, materyalin bakteriyi yok etme özelliğinin elektrokimyasal süreçle üretilen çok küçük dikenler ve çıkıntılardan kaynakladığını söylüyor. Bu küçük parçacıklar bakteri zarlarını delerek bakterileri öldürmüş oluyor. Fakat, materyalin yüzeyindeki parçacıklar aynı etkiyi memeli hücrelerinde gösteremiyor zira memeleri hücreleri bakterilere oranla daha büyük.

Diğer çözümlere kıyasla daha sürdürülebilir

Paslanmaz çelik yaygın şekilde kullanıldığı için geliştirilen yeni teknoloji birçok alanda uygulanma imkanı bulabilir. Araştırmacılar, diğer antimikrobik çözümlerin etkisinin zamanla azaldığını veya uygulanabilmek için başka bir katman gerektirdiğini söylüyor. Üretilen yeni teknolojiyse çeliğin yapısını değiştirerek kalıcı bir etki oluşturuyor.

Aslında araştırmacılar, paslanmaz çeliğin üzerinde kullanılmak üzere yüksek derecede su itici özellikli bir yüzey geliştirerek bakterinin de sıvıyla birlikte tahliye edilmesini amaçlamıştı. Fakat bunun için kimyasal kaplama gerekeceğine ve uygulanabilir bir çözüm olmadığına karar verildi. Geliştirilen süreçte farklı voltaj seviyeleri ve standart elektrokimyasal süreçteki akım kullanılıyor.

Kaynak: Slash Gear

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı, memeli hücrelerine zarar vermeden bakterileri yok edebilen, paslanmaz çelik alaşımın üzerinde kullanılabilen bir elektrokimyasal aşındırma süreci geliştirdi. Ekip, ürettikleri teknolojinin ileride vücuda yerleştirilen tıbbi cihazlar ve gıda işleme cihazlarında bakteri oluşumunu engellemek için kullanılmasını umuyor. Ekip, materyalin bakteriyi yok etme özelliğinin elektrokimyasal süreçle üretilen çok küçük dikenler ve çıkıntılardan kaynakladığını söylüyor. Bu küçük parçacıklar bakteri zarlarını delerek bakterileri öldürmüş oluyor. Fakat, materyalin yüzeyindeki parçacıklar aynı etkiyi memeli hücrelerinde gösteremiyor zira memeleri hücreleri bakterilere oranla daha büyük. Paslanmaz çelik yaygın şekilde kullanıldığı için geliştirilen yeni teknoloji birçok alanda uygulanma imkanı bulabilir. Araştırmacılar, diğer antimikrobik çözümlerin etkisinin zamanla azaldığını veya uygulanabilmek için başka bir katman gerektirdiğini söylüyor. Üretilen yeni teknolojiyse çeliğin yapısını değiştirerek kalıcı bir etki oluşturuyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği