Bakterilere karşı yeni umut: JJM-35

Fotoğraf: Newatlas.com
Aşırı kullanım nedeniyle daha fazla bakteri türü antibiyotiklere karşı dirençli hale geldi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ne zombi istilası ne de robot isyanı, yakın gelecekte en muhtemel kıyamet senaryosu süperbug denilen antibiyotiğe dirençli mikroorganizmaların tehdidi. Bakteriler, en iyi antibiyotiklerimize karşı endişe verici oranda direnç geliştirdiği için yeni antibiyotik türleri geliştirmek büyük önem arz ediyor. North Carolina Eyalet Üniversitesi‘nden araştırmacılar, deniz mikroorganizmaları tarafından üretilen doğal bir molekülden yola çıkarak dirençli bakterilere karşı antibakteriyel özellikler gösteren ve gelecek vadeden yeni bir bileşik sentezledi.

Yıllarca antibiyotiklerin sürekli reçetelerde yer alması ve aşırı kullanımı nedeniyle daha fazla bakteri türü antibiyotiklere karşı dirençli hale geldi ve son zamanlarda çıkan bir rapor, bu antibiyotik direnci yüzünden 2050 yılına kadar yılda 10 milyona yakın insanın ölebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Daha kötüsü ise Avrupa Birliği’ne bağlı bir kuruluş olan Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) son savunma hattımız olan antibiyotiklerin pek çok örnekte başarısızlık gösterdiğini bildirmesi dirençli bakterilerin gelecekte hala var olacağını gösteriyor.

Yeni çalışma, denizde yaşayan bazı bakteriler tarafından doğal olarak üretilen bir molekül olan lip oksazolidinon-A‘ya odaklandı. Bilimciler bu bileşiğin, daha önce birçok ilaca direnç geliştirmiş olan MRSA (methisiline direçli Stafilokokus aureus) gibi bazı bakterilere karşı etkin olduğunu fark etti. North Carolina Eyalet Üniversitesi araştırma ekibi, molekülün sentetik versiyonunu oluşturmaya ve hatta öldürme gücünü geliştirmeye yoğunlaştı.

Oluşturulan bileşiğin doğal lip oksazolidinon-A ile aynı kimyasal yapıya sahip olduğunu teyit edildikten sonra, ekip molekülün en etkili ve yoğun kısmını ayırdı. Son ürün, JJM-35 olarak adlandırılan ve daha da etkili bir bileşikti.

Araştırmacılar, yeni bileşiklerini laboratuvarda bulunan bir dizi bakteri üzerinde test etti. Bunlar arasında, mevcut ilaçlara ve diğerlerine karşı dirençli olan bazı türler de vardı. İlginçtir ki, JJM-35, ilaca dirençli bakterilere karşı etkili olmakla kalmadı, antibiyotik direnci olmayan bakterileri de daha etkili şekilde yok etti. Bazı durumlarda, sentetik bileşik, elde edildiği doğal lip oksazolidinon-A’dan 50 kat daha etkili oldu.

Ekip lideri Joshua Pierce, “Çalışmanın heyecan verici bir yönü de, bu moleküllerin doğrudan veya dolaylı olarak çoklu biyosentez yollarını engelleyerek işlev görmesidir. Bu, bakterilerin moleküllerden geliştirilen potansiyel ilaçlara karşı direnç geliştirmede zorluk yaşayabileceği anlamına geliyor” diyor.

Bu durum, sentetik JJM-35 kullanılarak elde edilecek olan potansiyel yeni ilaçlar için iyi bir durum. Zira kullanıma hazır bir ilaç olmamasına rağmen, bileşik yeni bir antibiyotik sınıfı geliştirmek için sağlam bir temel oluşturuyor.

Joshua Pierce, “Bu noktada, elimizde kimyasal bir yapı var ve bu, bulmacanın başlangıç ​​parçası. Bu parçanın etkili olduğunu biliyoruz ve şu anda tüm bu çabalar, bu moleküllerin özelliklerini ve bunların ‘in vivo’ (hücre içi) etkililiğini değerlendirmeye odaklanıyor. Umuyorum ki etki alanının artması ile birlikte antimikrobiyal gelişime şiddetle ihtiyaç duyulan bir zamanda, MRSA (methisiline direçli Stafilokokus aureus) ve diğer dirençli bakterilere karşı etkili ilaçlar oluşturmak için bu bileşiği kullanabiliriz” diyor.

Geçtiğimiz ayın sonunda Angewandte Chemie dergisinde yayımlanan çalışmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Newatlas 

Alexander Fleming'in penisilini bulmasından bu yana antibiyotikler sağlıkta o kadar çok hayat kurtardı ve o kadar çok kullanıldı ki bakteriler de antibiyotiklere karşı sürekli direnç geliştirdi. Bu direnç sonucu özellikle son yıllarda bazı antibiyotik türleri bazı bakteri türlerine karşı etkisiz kaldı. Bu günlerde North Carolina Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, deniz mikroorganizmaları tarafından üretilen doğal bir molekül olan lip oksazolidinon-A'dan yola çıkarak dirençli bakterilere karşı antibakteriyel özellikler gösteren ve gelecek vadeden JJM-35 isimli yeni bir bileşik sentezlediler. Bu bileşik laboratuvar ortamında sadece dirençli olan değil dirençsiz diğer bakteri türlerine karşı da etkili oldu. Bu antibiyotik direncine sahip bakterilerle mücadele için yeni bir adım ve bu alanda çalışmalar devam ediyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği