Bakteri algılayan elektronik sensör

George Washington Üniversitesi’nde geliştirilen yeni sistem sayesinde artık bakteri tespiti saniyeler içinde gerçekleşecek.
  • George Washington Üniversitesi’nde geliştirilen yeni sistemle bakteriler saniyeler içinde tespit edilebilecek.
  • Yürütülen testlerde yüzde 71 gibi yüksek bir başarı oranına ulaşıldı. 

Açık yaranızda iltihap oluşup oluşmadığını öğrenebilmek genellikle en az 24 saat süren laboratuvar testlerine muhtaç. Yarada zararlı bir bakteri oluşumu varsa haberdar olduğunuzda çok geç kalmış olabiliyorsunuz. Bu durumun yaratabileceği olumsuz sonuçları tahmin etmek güç değil. Fakat George Washington Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir yöntemle artık bakteri tespiti saniyeler içinde yapılabilecek.

shutterstock_221398276

Günümüzde bakteri kontrolü yaradan alınan örneklerle gerçekleştiriliyor. Bir kaba yerleştirilen örnek bakteriyel hücrelerin oluşması için beklemeye alınıyor. Sonuç alınmadan tedaviye de başlanamıyor. Bu test sürecini beklemek istemezseniz hemen antibiyotik tedavisine başlamak da mümkün. Fakat bu yöntemde de -iltihap yoksa- farklı yan etkiler gösterebilecek ilaçları boş yere kullanmış olma ihtimali var.

Washington Üniversitesi’nden Dr. Victoria Shanugam ve ekibinin geliştirdiği cihaz açık yaralarda görülen bakteri çeşitlerinde bulunan ‘pyocyanin’ adlı özel bir molekülü saniyeler içinde saptayabiliyor. Dolayısıyla saatler boyu süren işlemler saniyelere indirgenmiş oluyor.

Klinik testlerde başarı oranı yüzde 71 olarak kayıtlara geçti. Cihazda kullanılan teknolojinin geliştirilmesiyle hata oranlarının çok daha gerilemesi bekleniyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği