Bağımlılık yaratan uygulamaların sırrı

Sonsuz kaydırma, beğeni patlamaları ve Snapchat serileri masum birer özellik gibi görünebilir ancak asıl amaçları sizi telefonunuza bağımlı yapmak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sonsuz kaydırma, beğeni patlamaları ve Snapchat serileri masum birer özellik gibi görünebilir ancak asıl amaçları sizi telefonunuza bağımlı yapmak. CBS’in 60 Minutes (60 Dakika) adlı programına katılan Eski Google Ürün Yöneticisi Tristan Harris telefonunu işaret ederek “Bu bir kumar makinesi.” diyor. Silikon Vadisi’nde bir girişimci olarak yola çıkan Harris, Google’da üç yıl harcadıktan sonra, uygulamaların zamanını nasıl çaldığı konusundaki endişesi git gide artmaya başladı. Artık, teknoloji şirketlerinin bizim hayat kalitemizi kontrol etme konusunda aşırı güçlü hale geldiğini düşünüyor.

“Bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde, insanların düşüncelerini, hislerini ve eylemlerini şekillendiriyorlar.” diyen Harris “İnsanları programlıyorlar. Teknolojinin nötr olduğunu ve istediğin zaman kullanıp istediğin zaman bırakabileceğini söyleyen bir anlatı var ama bu doğru değil. Uygulamayı belirli şekillerde ve uzun süreler boyunca kullanmanızı istiyorlar. Çünkü bu şekilde para kazanıyorlar.” şeklinde konuştu.

Google’ı, ucuz taktiklerle insanların dikkatini çekmenin önüne geçme konusunda ikna etmeye çabalayan Harris daha sonra şirketten ayrıldı ve ülke çapında konuşmalar yaparak uygulamaların aslında hayatlarımızı geliştirmek için tasarlanması gerekirken, nasıl zamanımızı çalmak için tasarlandığını anlattı.

İnsanları programlayan yazılımlar

Uygulamaların dikkatimizi çekmek için yaptığı bazı şeyler gerçekten inanılmaz. Ramsay Brown, kullanıcılardan nörolojik tepkiler alabilmeyi amaçlayan kodlar yazan Dopamine Labs adlı şirketi kurdu. 60 Minutes’e konuşan Brown, Instagram’ın kullanıcılardan ani olumlu tepkiler alabilmek için beğenileri nasıl azar azar patlamalar halinde dağıttığını açıkladı.

Brown “Bir yerde yazılmış bir algoritma; ’79B3 adını verdiğim bu kullanıcı için yaptığım 231 numaralı deneye göre, bu beğeni patlamasını değil de diğerini vermek, davranış gelişimine yol açıyor.’ şeklinde tahminlerde bulunuyor.” diyor.

Brown ayrıca Facebook’taki sonsuz kaydırma özelliğinin kullanıcıları sitede çok daha uzun süre tutabildiğinin görüldüğünü dile getiriyor. İnsanlar beğenebilecekleri bir şey bulmak için sürekli ekranı kaydırıyor.

Telefonu bırakınca stres başlıyor

Araştırmacıların bulgularına göre, telefonlarımıza öyle bağımlıyız ve dopamin için telefonlara o kadar bağlıyız ki çoğumuz, sadece telefonlarımızdaki uygulamaları kullanarak giderebildiğimiz bir anksiyete (endişe) geliştirdik. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Telefonu kenara koyduğumuzda beynimiz böbrek üstü bezlerimizi tetikleyerek kortizol hormonu salgılamamıza sebep oluyor. Bu da stres yaşamak demek.[/inlinetweet] Bu noktadan sonra yaşadığımız anksiyeteyi bastırmanın tek yolu telefonu tekrar elimize almamız.

60 Minutes programının tamamını(İngilizce-ücretli içerik) şu adresten izlemek mümkün.

Kaynak: Inverse

Sonsuz kaydırma, beğeni patlamaları ve Snapchat serileri masum birer özellik gibi görünebilir ancak asıl amaçları sizi telefonunuza bağımlı yapmak. CBS'in 60 Minutes (60 Dakika) adlı programına katılan Eski Google Ürün Yöneticisi Tristan Harris "Uygulamayı belirli şekillerde ve uzun süreler boyunca kullanmanızı istiyorlar. Çünkü bu şekilde para kazanıyorlar." diyor. Araştırmacılar, telefon kullanmadığımızda stres yaşamamıza sebep olan kortizol hormonu salgılamaya başladığımızı söylüyor.

3 Yorum

  • Nasıl yani. Kaç kişi bu şekilde bağımlı oluyor, kaç kişi olmuyor. Bu şekilde bağımlı olan kişi, bu durum olmasaydı başka yanlış tutkulara kapılmayacak mıydı? Yaşayan her biyolojik varlık eninde sonunda ölüyor. Yaşamasınlar mı yoksa?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği