Ay’ın müstakbel işçi sınıfı

ABD'li bir lise öğrencisi, Ay'da maden kazan ve bu madenleri, güneş paneli ve kendine benzer başka robotlar yapmak için kullanan robot projesi geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünya nüfusu 8 milyara doğu yaklaşırken enerji ihtiyacımız her geçen dakika artıyor. Peki bu ihtiyacı, dünyayı fosil yakıtlarla ısıtmadan nasıl karşılayacağız? Alternatif enerji akla gelen ilk çözüm ancak bunu da geniş ölçekli bir şekilde gerçekleştirmek zor.

Geçtiğimiz Mart ayında, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir lise öğrencisi olan Justin Lewis-Weber dünyanın elektrik ihtiyacını karşılamak için Nevada eyaletinin tamamı kadar bir alanın güneş enerjisi panelleri ile kaplanması gerektiğini söylüyor. Karşılaştıracak olursak, ülkemizde İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin yüzölçümünün toplamı Nevada eyaletininkine yakın. Lewis-Weber böyle bir sistemin kurulmasının çok da mümkün olmadığını söyleyerek bir alternatif sunuyor: “Güneş enerjisi panellerini Ay’da üretelim”.

Projenin detayları

Güneş panelleri Dünya’nın yörüngesinde gezerek 24 saat boyunca, atmosferin filtresinden geçmeyen güneş ışığını kullanarak yüksek üretkenlik ile elektrik üretebiliyor. Yörüngede toplanılan enerji mikrodalga ışınları ile Dünya’ya gönderilebilir. Dünya’daki alıcılarla toplanan ışınlar tekrar elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Böylece istediğimiz kadar enerjiyi kolaylıkla üretebiliriz. Ancak asıl sorun enerjiyi üretmek değil binlerce kilogram ağırlığında panelleri Dünya’dan çıkarabilmek. Bu iş için yüzlerce trilyon dolar gerekiyor.

Lewis-Weber bunun yerine güneş panellerini Ay’da üretmeyi teklif ediyor. Projeye göre öncelikle bir tane robotu ayın yüzeyine göndereceğiz. Bu robot ayda maden toplayacak. Toplanılan madenlerle de güneş paneli üretecek. Bu robot ayrıca topladığı madenlerle kendisinin aynısından bir tane daha üretebilecek. Üretilen robotlar da başka robotlar üretebilecek. Böylece bir süre sonra Ay’ın yüzeyinde bizim için madencilik yapıp güneş paneli üreten bir robot ordumuz bulunacak. Bu robot ordusu, Dünya’daki efendileri için binlerce güneş paneli üretecek.

Ancak bu panellerin de kullanılabilmesi için Dünya’nın yörüngesine gelmesi gerekiyor. Neyse ki Ay’da yer çekimi ve atmosfer Dünya’da olduğu kadar büyük sorun yaratmıyor. Bu panelleri Ay’dan Dünya yörüngesine göndermek çok daha kolay ve ucuz olacak. Bu proje kulağa biraz abartılı geliyor olabilir ancak yukarıda bahsedilen işlemleri gerçekleştirmek için gerekli teknolojiye halihazırda sahibiz. Sadece 3D yazıcı teknolojisini uzay madenciliği için geliştirdiğimiz robotlar ile birleştirmemiz gerekiyor.

Bu projeyi lisede bilim projesi olarak sunan Lewis-Weber, önümüzdeki yıl Stanford Üniversitesi’nde Mekanik Mühendisliği eğitimi alacak.

solar-panel-factory-moon

Güneş panelleri dünyanın enerji ihtiyacı için çevre dostu ve alternatif bir çözüm ancak bu teknolojiyi etkili kullanmak için panelleri atmosferin dışına, Dünya'nın yörüngesine yerleştirmek gerekiyor. Bir lise öğrencisi olan Justin Lewis-Weber, bu panelleri Dünya'dan çıkarmak zor olacağı için Ay'a göndereceğimiz robotlarla güneş paneli üretmeyi teklif eden bir proje hazırladı. Projeye göre Ay'a gönderdiğimiz ilk robot maden toplayarak kendisine benzer başka robotlar inşa edecek. Daha sonra bu robotlar da maden toplayarak hem kendileri gibi robotlar hem de güneş panelleri üretecekler. Böylece güneş panellerini Dünya'nın yörüngesine yerleştirmek çok daha kolay olacak.

2 Yorum

  • Akla mantığa uygun. Fakat şimdiki teknolojik seviye perspektifinden bakıldığında biraz hayal-bilim. Güneş Panellerini yörüngeye taşımak, uygun doğrultularda tutmak, enerjiyi depolamadaki zaaflarımız. Çölde kurulu güneş panellerinden elde edeceğimiz elektriği taşıyacağımız bir teknik yok. Elbette paneller yörüngelerde bolca güneş enerjisiyle muhatap olacaklar. Önemli olan o enerjiyi endüstriye aktarmanın argümanlarını geliştirmek. Bir ara KTÜ’lü şimşek ve yıldırım avcıları onları cam şişelere doldurabiliyorlardı. Benzer tekniğin farklı versiyonları geliştirilebilir mi bilmiyorum. Atmosfer üstü güneş panelindense İyonosferde alternatif çözümler üretmek daha karlı ve ekonomik. Sevgiyle kalın. 20.02.2019

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği