Avrupa Birliğinin yeni hedefi ‘mimler’

Avrupa Parlamentosu Hukuki İşler Komitesi, Telif Hakkı Reformu'nun tartışmalı 11. ve 13. maddelerini kabul etti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avrupa Parlamentosu Hukuki İşler Komitesi, Telif Hakkı Reformu’nun 11. ve 13. maddelerini kabul etti. Eleştirmenlere göre bu maddelerin kabulü internet üzerinden mimlerin (meme) paylaşımını yasaklayacak.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu konu oldukça tartışmalı. Eğer maddelerdeki her şey kabul edilirse internette özgür paylaşım ciddi bir darbe alacak. 11. madde gazetecilik içeriği bulunan linklere vergi getirilmesini öngörüyor. Bu linkleri paylaşan herkesin vergi ödemesi gerekecek. 13 madde ise platformların, kullanıcılarının paylaşımlarını gözetleyerek telif ihlali olabilecek paylaşımları filtrelemesini istiyor. Yani artık Kim Kardashian, Rick and Morty ya da Drake’in mimlerini yapıp paylaşmak yok.

Bize ne etkisi olacak?

Aslında bu maddelerin şimdilik hiçbir etkisi yok çünkü henüz yasamanın ikinci aşamasına geçilmedi. 25 kişilik komitede 15’e 10 oranla kabul edilen tasarı 751 kişilik parlamentoda oylanacak. Burada kabul edilmesinin ardından yürürlüğe girecek.

Kabul edilmesi halinde nasıl uygulanacağı konusunda da net bir fikir yok. AB parlamentosu üyeleri konu hakkında ikiye bölünmüş durumdalar. Korsan Partisi üyesi Julia Reda bu kanunun küçük yayıncıları yok edeceğinden ve inovasyonu durduracağından endişe ediyor. AB’nin Telif Hakkı Reformu raportörü Axel Voss ise maddeler oluşturulurken pek çok imtiyaz verildiğini ve çoğu platformun bu düzenlemeden etkilenmeyeceğini söyleyerek Reda’nın fikirlerine karşı çıkıyor.

Nasıl uygulanacak?

AB Google ve Facebook gibi platformlara, Avrupa telif hakkı yasalarını ihlal eden içerikleri gözlemlemesi için talimatta bulunabilir. Avrupa Birliği’nde bu yasalar diğer ülkelere göre oldukça katı. Eğer 11. ve 13. maddeler kabul edilirse AB vatandaşlarının kullandıkları platformlar tarafından takip edilmesi söz konusu. Bu takibin ne kadar katı olacağı yasanın uygulanma şekline bağlı.

Yasa tasarısına yönelik tepkiler de artıyor. Düzinelerce aktivist ve internet öncüsü Avrupa Birliği Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani’ye bir açık mektup gönderdi. Mektubun yazarları arasında avukat Tim Wu, Wikipedia kurucularından Jimmy Wales ve hatta world wide web’in kurucusu Tim Berners-Lee de yer alıyor.

ABD’de ağ tarafsızlığının ortadan kalkması, Çin’de büyük verinin sosyal kredi sistemi için kullanılması ve AB’de bu kuralların tartışılmasıyla birlikte yasaları hazırlayanların internet üzerinde ifade hakkını kısıtlamaya yönelik uygulamaları devam ediyor. Mimler bile güvende değil. En azından şimdilik, telif hakkına tabi olmayan içeriklere erişimimize müdahale edilmiyor.

Kaynak: Inverse

Avrupa Parlamentosu Hukuki İşler Komitesi, Telif Hakkı Reformu'nun 11. ve 13. maddelerini kabul etti. Eleştirmenlere göre bu maddelerin kabulü internet üzerinden mimlerin (meme) paylaşımını yasaklayacak. Eğer maddelerdeki her şey kabul edilirse internette özgür paylaşım ciddi bir darbe alacak. 11. madde gazetecilik içeriği bulunan linklere vergi getirilmesini öngörüyor. Bu linkleri paylaşan herkesin vergi ödemesi gerekecek. 13 madde ise platformların, kullanıcılarının paylaşımlarını gözetleyerek telif ihlali olabilecek paylaşımları filtrelemesini istiyor. 25 kişilik komitede 15'e 10 oranla kabul edilen tasarı 751 kişilik parlamentoda oylanacak. Burada kabul edilmesinin ardından yürürlüğe girecek.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği