Astronotlar uzay görevlerinde robotlarla sohbet edecek

Uluslararası Uzay İstasyonu önümüzdeki aylarda ilginç bir misafire ev sahipliği yapacak; astronotlara yardımcı olmayı amaçlayan, CIMON adlı konuşan ve uçan akıllı robot.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Alman astronot ve bilimci Alexander Gerst Haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na giderken yanında sıra dışı bir ‘arkadaş’ götürecek; uçan ve konuşan akıllı bir robot.

Crew Interactive Mobile Companion ya da kısaca CIMON adı verilen yuvarlak şekilli cihazın ağırlığı yaklaşık 5 kilogram ve anlamlı bir dijital yüze sahip. CIMON’un ‘beyni’ kısmen IBM Watson (2011 yılında Jeopardy! şampiyonları Ken Jennings ve Brad Rutter’ı yenerek 1 milyon Dolar kazanan yapay zeka) ile çalışıyor. Uçak üreticisi Airbus da robotun geliştirme sürecine katkıda bulundu.

Airbus’ta çalışan Yük Mühendisi Manfred Jaumann, bir basın açıklaması sırasında “CIMON, yapay zeka temelli ilk görev ve uçuş destek sistemi olacak. CIMON’u astronotlarla etkileşimde bulunan, onlara yardım eden, onlardan bir şeyler öğrenen bir tür uçan beyin olarak tanımlamamız mümkün.” dedi.

CIMON, “2001: Bir Uzay Macerası” klasik bilim kurgu kitabı ve filmindeki süperbilgisayar HAL 9000‘den çok daha farklı bir cihaz. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek ilk uçan robot CIMON değil ancak CIMON’un yetenekleri yine de oldukça etkileyici. CIMON ekibi, mikrofonlar ve kameralar kullanarak Alexander Gerst’in sesini ve yüzünü robota öğretmeye çalıştı. Robot hava itki sistemi kullanarak Gerst’i takip ediyor. Airbus’ın açıklamasına göre, robotun hareket kabiliyeti Mart ayında bir uçağın içinde gerçekleştirilecek parabolik uçuşlar esnasında test edilecek.

İnternet bağlantısına ihtiyacı yok

Robotun bellek yuvasında Watson yapay zekasının bağımsız bir versiyonu bulunacak. Bu da, CIMON’un veri yorumlamak, talimatlara cevap vermek ve sorun çözmek için internet bağlantısı gerektirmediği anlamına geliyor. Airbus, robotun teknik sorunlar için erken uyarı sistemi görevi görebileceğini de söylüyor.

Gerst CIMON’u Haziran’dan Ekim’e kadar kullanacak. Bu süre zarfında robot Gerst’in temel sorunları çözmesine ve dijital asistanların yapabildiği türde görevleri yapmasına yardım edecek. Ancak CIMON’un üç temel hedefi var; uzaydaki kristal büyümesini incelemek, bir Rubik küp çözmek ve karmaşık bir tıbbi deney gerçekleştirmek.

Astronotların ruh halini değerlendirecek

Watson’ın öncülerinden Matthias Biniok, bir IBM blog yazısında “Yaptığımız bazı denemelerin 100’den fazla aşaması oluyor ve CIMON hepsini tamamlıyor.” şeklinde bir ifadeye yer verdi. CIMON, en azından ilk etapta, Gerst’ten bir şeyler öğrenmek ve onunla etkileşim kurmak için bir sinir ağı kullanacak. CIMON’un nihai amacı astronotların ruh halini ve psikolojik grup etkilerini değerlendirmek olacak. Böylece Ay’a veya Mars’a yapılacak aylar ya da yıllar süren yolculuklar daha iyi şekilde planlanabilecek.

Airbus “İnsanlar ve makineler ya da astronotlar ve duygusal zeka ile donatılmış destek sistemleri arasındaki sosyal etkileşim, uzun süreli uzay görevlerinin başarısında önemli rol oynayabilir.” diyor. Biniok ise “Bu tür bir destek sisteminin Dünya’da da (mesela hastanelerde veya hemşire bakımı verilen yerlerde) gelecek vaat ettiğini düşünüyoruz.” diyor. “2001: Bir Uzay Macerası” filmine ne kadar yaklaştığımızı merak ediyorsanız, yakın zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmesi planlanan Dave adlı keşif grubunda hiç astronot bulunmayacağını belirtelim.

Kaynak: Business Insider

CIMON adlı robot Haziran ayında Astronot Alexander Gerst ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek. IBM Watson yazılımı kullanan robot, astronotların ruh halinin ve psikolojik grup etkilerinin değerlendirilmesi için kullanılacak. CIMON ekibi, mikrofonlar ve kameralar kullanarak Alexander Gerst'in sesini ve yüzünü robota öğretmeye çalıştı. Robot, hava itki sistemi kullanarak Gerst'i takip ediyor. Airbus'ın açıklamasına göre, robotun hareket kabiliyeti Mart ayında bir uçağın içinde gerçekleştirilecek parabolik uçuşlar esnasında test edilecek. Robotun bellek yuvasında Watson yapay zekasının bağımsız bir versiyonu bulunacak. Bu da, CIMON'un veri yorumlamak, talimatlara yanıt vermek ve sorun çözmek için internet bağlantısı gerektirmediği anlamına geliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği