Aşırı sıcaklar ve nem bizi öldürüyor

Uzmanlar sıcak havalara nemin de eşlik etmesiyle vücudun soğumakta zorlandığını ve bu durumun ölüme varabilen ciddi sonuçları olduğunu söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yaz bitiyor ancak sıcak havaların henüz bizi terk etmeye pek niyeti yok. Hava sıcaklıkları özellikle ortalama vücut sıcaklığına (37,3 santigrat) yaklaştığı zaman ciddi sağlık sorunları baş göstermeye başlıyor. Uzmanlar bu sıcak havalara nemin de eşlik etmesiyle vücudun soğumakta zorlandığını ve bu durumun ölüme varabilen ciddi sonuçları olduğunu söylüyor.

ABD Hastalık Kontrol Merkezleri Astım ve Toplum Sağlığı Kolu Sağlık Memuru Suzanne Beavers sıcak havalarda güneş altında durmaktan sakınılması ve bolca su içilmesi gerektiğini söylüyor.

Sıcaklık vücudumuzu nasıl etkiliyor

Sıcaklık arttıkça sağlık problemlerinin artmasının sebebi ise şu şekilde açıklanıyor: vücudumuz çalıştıkça ısınıyor. Aslında bu ısıyı atmak için bir çok farklı mekanizma var. Ancak sıcak havalarda bu mekanizmalar işlemez hale gelebiliyor. Hava sıcaklığı vücudumuzun sıcaklığından az olduğunda dışarıya ısı yayarak vücuttan sıcaklığı atabiliyoruz. Ancak dışarıdaki hava vücudumuzdan sıcaksa, ısı değişimi içeriden dışarıya değil dışarıdan içeriye doğru gerçekleşiyor.

Vücut ısısını azaltmak için kan vücudun yüzeyine, deriye doğru gönderiliyor. Ayrıca terleme yoluyla fazla ısıdan kurtulmak için su da deriye gönderiliyor. Derinin üzerine buharlaşan ter bu işlem sırasında vücuttan ısı götürüyor. Ancak çevremizdeki hava çok nemliyse terimizin buharlaşması da yavaşlıyor. Böylece vücut etkili bir şekilde soğuyamıyor.

Vücudu soğutmak için deriye gönderilen kan, terleme sebebiyle de susuz kaldığında vücutta kan dolaşımı yavaşlıyor. Bu durum önemli organlara yeterli oksijen sağlanamamasına sebep oluyor. Bu durum uzun süre devam ederse ısı yorgunluğu (güneş çarpması) baş gösteriyor. Beavers “Eğer çok fazla terliyorsanız, kramp yaşıyorsanız ve kendinizi zayıf hissediyorsanız yaptığını şeyi derhal bırakın, soğuk bir şeyler için ve dinlenin.” diyor. Isı yorgunluğunun diğer belirtileri baş dönmesi, mide bulanması ve baş ağrısı. Eğer kişi kafası karışmış gibi davranıyor ya da nörolojik belirtiler gösteriyorsa bu ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceği için bir an önce doktora danışılması gerekiyor.

Su içmek için susamayı beklemeyin

Özellikle çocukların, yaşlıların ve hamilelerin sıcak havada dikkatli olması gerekiyor. Uzmanlar sadece susadığınızda değil, belirli aralıklarla sıkça su içmeniz gerektiğiniz söylüyor. Serin bir duş da vücut sıcaklığının atılmasına yardımcı olabilir ancak nemli havalarda bu yöntem daha etkisiz kalacaktır. İnanılanın aksine vantilatörler vücut sıcaklığınızın azalmasına yardımcı olmaz. Sadece sıcak havayı odanın içinde döndüren vantilatörler yerine klima kullanmak daha mantıklı. Evinizde klima yoksa uzmanlar günde birkaç saati alışveriş merkezi ya da kütüphane gibi klimalı mekanlarda geçirmenin faydalı olacağını belirtiyor.

Sıcak havalarda dışarıda çalışması gerekenlerin de birdenbire günde 10 saat sıcakta çalışmaması, çalışma saatlerinin yavaş yavaş artırılması ve ikili ekipler halinde dönüşümlü çalışılması öneriliyor. Beavers “Sıcağın yaratabileceği risklerin ciddiye alınması önemli. İnsanlar bu tehlikeyi hesaba katmıyor.” diyor.

Kaynak: Popular Science

Hava sıcaklıkları özellikle ortalama vücut sıcaklığına (37,3 santigrat) yaklaştığı zaman ciddi sağlık sorunları baş göstermeye başlıyor. Uzmanlar bu sıcak havalara nemin de eşlik etmesiyle vücudun soğumakta zorlandığını ve bu durumun ölüme varabilen ciddi sonuçları olduğunu söylüyor. Sıcak hava ve nem sebebiyle fazla ısıyı atamayan vücutta kan dolaşımı yavaşlıyor ve önemli organlar oksijen almakta zorlanıyor. Bu durum 'sıcak çarpması' olarak bilinen duruma yol açıyor. Müdahale edilmezse sıcak çarpması beynin uzun süre oksijensiz kalmasına ve nörolojik sorunların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği