Artık şarkıları ‘indirmeden’ dinliyoruz

2015'in kesinleşen rakamlarına göre internetten müzik dinleme hizmetleri ilk kez en popüler müzik dinleme yöntemi oldu. Liderlik Youtube'da.
  • İnternet üzerinden müzik dinleme servisleri 2015’te en çok gelir getiren müzik platformu oldu.
  • Yüzde 34.3 ile ilk sırada bulunan müzik dinleme servisleri, yüzde 34.0 pay alan dijital albümlerin önünde ilk sırada yer aldı.

Spotify-1

Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği RIAA‘in açıkladığı rakamlara göre, 2015’in müzik gelirlerinde internet üzerinden dinlenen müzikler yüzde 34.3, internetten indirilen dijital albüm ve şarkılar yüzde 34.0 ve fiziksel kopyalar yüzde 28.8 orana sahip oldu. İnternetten müzik dinleme (streaming) servislerinin pastadan en büyük payı almasında Spotify‘ın artan popülaritesinin yanı sıra Apple Music ve Tidal gibi yeni servislerin de müzik piyasasına el atmasının önemli rolü var.

Hızla büyüyen ve şiddetlenen bu rekabete rağmen 2015’in en popüler müzik dinleme hizmeti -önceki yıllarda olduğu gibi- yine Youtube oldu. Akıllı telefonlardan müzik çalarken ekranın kilitlenmesine izin vermeyen Youtube bu özelliği sebebiyle çok eleştiriliyordu. Halktan gelen talebi göz önünde bulunduran video devi, bu seçeneği sadece para ödeyen kullanıcılara sunmaya karar verdi ve Music Key adlı uygulamayı geliştirdi. 2014’ün sonunda hizmete giren uygulama 2015’te Youtube Red adını aldı. Sadece ABD’de aylık ücret ödenerek sahip olunabilen abonelik ile Youtube üzerinden reklam olmadan müzik dinlenebiliyor.

Herkes memnun değil

Müzik dinleme servisleri her geçen gün daha da popüler hale gelse de Tylor Swift ve Adele gibi bazı sanatçılar bu servisleri boykot etmekte kararlı gibi görünüyor. İnternet üzerinden albüm satışından kazandıkları paraları bu servislerden kazanamadıklarını iddia eden sanatçılar, müzikseverleri Spotify ve Youtube gibi alternatiflerden caydırabilmiş değil. Sonuçta hem Spotify hem de Youtube tüm müzikleri kullanıcılarına reklam göstermek şartıyla ücretsiz olarak dinletebiliyor. Tylor Swift ya da Adele’i para ödeyecek kadar çok sevmeyen ancak yine de dinlemek isteyen müzikseverler de bu servislere yöneliyorlar.

İnternet yaygınlaşmadan hemen önce CD satışlarından çok fazla para kazanan sanatçılar birlikte hareket edip bu servislerden daha fazla para talep etmeye devam ettikçe aylık abonelik ücretlerinin artacağını da düşünebiliriz.

6 Yorum

  • Sanatçıları şarkı söyledikleri için zengin etme zorunluluğumuz mu var? Ne ayrıcalıkları var? Bir gaziden ne kadar üstün olabilir?

    • Yemek yediğimiz restoranlar, otomobillerini aldığımız üreticiler bile para istiyor bizden. Biz de endişeyle izliyoruz durumu. Dünyanın çivisi çıktı. Sonumuz hayrolsun.

      • Evet yediklerimizin ücretini ve bize hizmet eden garsonlara, aşçılara, araçlara, araçları yapan işçilere para vermekte sorun yok. Sadece sanatçı kibrini anlamıyorum! Ben şarkı söylüyorum ve çok kazanmalıyım demenin neresi doğru? Korsan paylaşımı zaten bu yüzden çıktı yarattı. CD kopyalamanın, torrentin, napster’ın önünü bunlar açtı.

        “İnternet üzerinden albüm satışından kazandıkları paraları bu servislerden kazanamadıklarını iddia eden sanatçıları mı savunuyorsunuz?

  • Dünyada bütün sanatçılar genelde çok kazanıyorlar. Bu yaptıkları işin doğasında var. Sektör öyle. Onlardan mütevazi olmalarını beklemek hata bence.

  • Youtube da başka kaynak tarafından yayınlanması yasal değilse telif hakkından engelletir ama artık bunların önüne geçilemiyor. Ben bu şarkıcıları sadece para düşündükleri için samimi bulmuyorum müziklerini de dinlemiyorum. Benim bildiğim müzik bestelendikten sonra halka mal edilir türk müziginde böyledir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği