Arşivden: Yapay zeka, robotlar ve istihdamın geleceği

4 binden fazla içeriğin yer aldığı arşivimizi karıştırmaya devam ediyoruz.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünya Halleri‘nde şu ana kadar tam 4 binden fazla içerik yayımlanmış. “Arşivden” serisinin amacı, bu hatırı sayılır genişlikteki arşivi değerlendirmek ve tozlu raflardaki faydalı içerikleri tekrar dikkatlere sunmak. Belirli bir konuda derlenmiş 6 haberi bulabileceğiniz serinin bu bölümünde konumuz “yapay zeka, robotlar ve istihdamın geleceği“. Detaylarını merak ettiğiniz haberlere, paragraf sonundaki tarihe tıklayarak ulaşabilirsiniz. “Ne oldu o iş, devam etti mi acaba” diye merak edip araştırmak ise sizin işiniz.

İşini ilk kaybedecek olanlar

McKinsey Global Institute tarafından yayımlanan rapora göre, robotlar ve otomasyon önümüzdeki 13 yıl içinde büyük bir ekonomik değişime sebep olarak 400 ila 800 milyon kadar insanı işsiz bırakacak. 46 ülke ve 800 iş dahil edilen araştırma, yaşanacak durumdan etkilenme ihtimalinizin yaşadığınız yerle bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Japonya, Güney Kore, ABD ve Birleşik Krallık gibi nispeten zengin ülkelerin otomasyona ayıracak daha fazla parası olduğundan bu ülkelerin halkları durumdan daha fazla etkilenecek. Rapora göre, otomasyonun gelişmiş ülkelerde en fazla etkileyeceği çalışanlar şu şekilde: (Aralık 2017)

  • Makine ve inşaat aracı operatörleri.
  • Restoranlarda çalışan bulaşıkçılar.
  • Yiyecek sektöründe çalışanlar.
  • Sekreterler.
  • Garsonlar.

Otomasyon işçileri 3 aşamada vuracak

PwC‘nin 6 Şubat’ta yayımladığı rapor otomasyon teknolojilerinin 3 aşamada gerçekleşeceğini öne sürüyor. Araştırma, 5 bin 500’ü Birleşik Krallık’taki işçilerden oluşmak üzere, 29 ülkedeki 200 binden fazla çalışanın görevlerini ve becerilerini inceledi. Aşamalardan ‘dalga’ olarak bahseden rapor, günümüzden 2030’un ortalarına kadar süreceği tahmin edilen bu dalgaları ‘algoritma dalgası‘, ‘büyüme dalgası‘ ve ‘otonomi dalgası‘ olarak adlandırıyor. (Şubat 2018)

Önümüzdeki 50 yıl

Peki önümüzdeki 50 yılda neler olacak? Robotların insanların görevlerini üstleneceğini düşünen 352 yapay zeka araştırmacısının anket sonuçlarına dayanan şu çalışma da fikir verebilir. (Haziran 2017)

Jack Ma’nın öngörüleri

E-ticaret ve teknoloji devi Alibaba‘nın kurucusu Jack Ma bu konuda hem iyimser hem de kötümser diyebiliriz. Ma yapay zeka ve otomasyonla birlikte önümüzdeki 30 sene içerisinde günlük çalışma süresinin 4 saate inebileceğini hatta haftada sadece 4 gün çalışılabileceğini söylüyor. Ama kötü bir bir haberi de var: Geçmişte teknoloji devrimlerinin Dünya Savaşları’nı beraberinde getirdiğini dile getiren milyarder iş adamı, şu anda üçüncü teknolojik devrimi yaşadığımızı ve bunun da Üçüncü Dünya Savaşı’na sebep olabileceğini ifade ediyor. (Haziran 2017)

Yalnız değiliz

İstihdam sorunu sadece insanların değil, az gelişmiş robotların da belası. ABD’de üretilen robotlar bile fabrikalarda kendilerine yer bulamıyor. Japonya, AB ve İsviçre’den getirilen robotlar birden fazla işi yapmak için programlanabildiğinden, ABD’de bugüne dek üretilen robotlar geçerliliğini yitirmeye başladı. Öte yandan ABI Research tarafından yapılan tahminlere göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde ABD’de satılan endüstriyel robotların sayısı neredeyse 3 kat artacak. (Nisan 2017)

Yepyeni meslekler

Dünya Ekonomik Forumu‘nun raporuna göre günümüzün ortaokul öğrencileri işe atılacağı zaman eski işlerin yarısından çoğu yok olmuş olacak. Hayal gücümüzü çoğunlukla bizi işsiz ve amaçsız bırakan, robotlara boyun eğdiğimiz distopik bir gelecek kurmak için kullandık. Öte yandan geniş çaplı inovasyonlar yeni endüstrileri, onlar da yeni işleri doğuruyor. Nedir o yeni işler? (Ocak 2018)

Dünya Halleri'nde şu ana kadar tam 4 binden fazla içerik yayımlanmış. "Arşivden" serisinin amacı, bu hatırı sayılır genişlikteki arşivi değerlendirmek ve tozlu raflardaki faydalı içerikleri tekrar dikkatlere sunmak. Belirli bir konuda derlenmiş 6 içeriği bulabileceğiniz serinin bu bölümünde konumuz "otomasyon, robotlar ve istihdamın geleceği". Detaylarını merak ettiğiniz haberlere, paragraf sonundaki tarihe tıklayarak ulaşabilirsiniz. "Ne oldu o iş, devam etti mi acaba" diye merak edip araştırmak ise sizin işiniz.

3 Yorum

  • ey insanlik firsat bu firsat, cocuklugumdan beri hayalini kurdugum seyi gerceklestirebiliriz: calismadan yasamak. hayat felsefem “bi daha mi gelecez dunyaya” onermesiyle mukemmel uyumlu. robotlar calissin biz gezelim gorelim, ben yeni zellanda`yi isvicreyi alpleri falan gormek istiyorum. kenya`da safari yapmak maldivlerde dalmak istiyorum. cin seddinde yurumek, central parkta gezmek istiyorum. omrumun sonuna kadar durmadan gezsem yine bitiremem dunyayi. en kisa surede baslamamiz lazim bu robotlasmaya.

    • Kesinlikle katılıyorum hocam. Amerikan başkanı dahil herkesi göreve davet ediyorum.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği