Ar-Ge çalışmalarına en yüksek bütçeyi ayıran ülkeler

ABD ve Çin’in ayırdığı bütçenin toplamı, dünya genelindeki Ar-Ge bütçesinin neredeyse yarısına denk geliyor.

Araştırma-geliştirme faaliyetlerine yapılan her harcamanın ve sarf edilen her emeğin ülke için gelişmiş ekonomi ve refah düzeyi olarak geri döneceği su götürmez bir gerçek.

UNESCO İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada, farklı ülkelerde Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçe, satın alma gücü paritesine göre ayarlanarak incelendi. Ortaya çıkan verilere göre dünyada Ar-Ge çalışmalarına en çok bütçe ayıran 10 ülke:

  1. Amerika Birleşik Devletleri: 476,5 milyar Dolar.
  2. Çin: 370,6 milyar Dolar.
  3. Japonya: 170,5 milyar Dolar.
  4. Almanya: 109,8 milyar Dolar.
  5. Güney Kore: 73,2 milyar Dolar.
  6. Fransa: 60,8 milyar Dolar.
  7. Hindistan: 48,1 milyar Dolar.
  8. Birleşik Krallık: 44,2 milyar Dolar.
  9. Brezilya: 42,1 milyar Dolar.
  10. Rusya: 39,8 milyar Dolar.

Tablodaki sadece ilk iki ülke olan Amerika ve Çin’deki bütçeyi topladığımızda bütün dünya üzerindeki Ar-Ge çalışma bütçesinin yüzde 47’sine denk geliyor. İlk dört ülkenin toplam bütçesine bakınca da bu rakam yüzde 62,5 olarak karşımıza çıkıyor. Bu listedeki ülkeleri dışarıda bıraktığımızda ise dünya üzerindeki Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçe, dünyadaki oranın yüzde 15’i bile etmiyor.

Türkiye’deki Ar-Ge çalışmaları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise 2017’de merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için gerçekleştirilen harcama 10 milyar 710 milyon TL. Bu sonuca göre 2017 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcamaların gayrisafi yurtiçi hasıla içerisindeki oranı yüzde 0,34, merkezi yönetim bütçe harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 1,4 oldu.

Kaynak: WeForum, HowMuch.net, UNESCO, TÜİK


8 yanıt

  1. Erol Gökduman avatarı

    Biz de büyük oranda bilim insanlarının araştırmarda kullandıkları e-yayınlara ek KDV maliyeti getirerek AR-GE’ye destek oluyoruz :)

    http://kutuphaneci.org.tr/turk-universiteleri-neden-ilk-500-universitenin-icerisinde-yer-almiyor/?fbclid=IwAR22eOT1tInSxUsiT0sSad5rRqjbGFAD8pboLZ2Tkpsmqg5qfT7QfdF4eBE

  2. Kubilay avatarı
    Kubilay

    süper gazetecilik gerçekten, yukarıda verdiğiniz grafikte Türkiye için 15.3 milyar dolar yazıyor siz TUİK verilerine göre ~10 milyar tl yazmışsınız. Hangisine inanmamızı tercih edersiniz?

    1. Akın Arslan avatarı
      Akın Arslan

      Merhaba. İki araştırmanın ölçüm kriterleri farklı (yazıda geçiyor). Biz resmi kurumlara dayanan iki farklı rakam verdik (yazıda kaynakları var). İlginiz ve nezaketiniz için teşekkürler.

      1. Huseyin avatarı
        Huseyin

        Peki Akın bey hangi bilgiyi esas almamız gerekiyor. Arada ki fark çok büyük?

  3. lyrklaunavan avatarı

    Kişi başına düşen ne kadar bence önemli olan bu… Sonuçta Amerikanın nüfusu ile Çin in nüfusu çok farklı…

  4. İsmail avatarı
    İsmail

    Dünyanın koşullarının şimdiki mevcut tempoyla devamı ileriki tarihlerde çok büyük değişimlere gebe. Çarşambanın gelişi perşembeden anlaşılıyor. Biz kısır döngü ve çevrimselliklerde ya da anlayacağınız yengeç sepetindeyiz. Talihsizliği yenmemiz milyon ihtimalde bir, bu kozmik ar ge oranlarını gördük. Bizim ki solda sıfır. Her gün ışık hızıyla ilerleyen teknolojilerden arta kalan nalları toplamaktan çağdaş uygarlık seviyesini yakalamamız biraz daha hayal oluyor. Ömürlerini laklakla geçirenleri gelecek nesiller ve tarih affetmeyecektir. 29.12.2018

Yorumunuz: