Apple, yapay zeka girişimi Silk Labs’i satın aldı

Bulut servislerine ihtiyaç duymayan yerel yapay zeka geliştirmek için çalışan Apple, benzer bir projeyle piyasaya çıkan Silk Labs'i satın aldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mobil cihazlarda çoğu yapay zeka işlemleri bulut sunucuları üzerinden yapılıyor. Bu durum, Google ve Amazon gibi şirketlerin kullanıcıların taleplerini incelemesini sağlıyor. Ancak mahremiyete önem veren Apple yapay zekayı direkt olarak kendi cihazlarına yerleştirmenin yolunu arıyor. Şirket bu amaç doğrultusunda Silk Labs adlı girişimi satın aldı.

Silk Labs 2016 yılında, kitle fonlama ile geliştirmeye başladığı Sense adlı ev takip kamerasıyla biliniyor. Ancak bu proje birkaç ay içinde durduruldu ve yatırımcılara paraları iade edildi. Şirketin web sitesinde bu projenin altında yatan teknolojinin Apple’ın ilgisini çektiği belirtiliyor. Kısaca açıklayacak olursak Silk Labs’in geliştirdiği, cihaz üzerinde çalışan yapay zeka, insanları, yüzleri, nesneleri ve sesleri tespit edebiliyor. Yani bu işlem için bulut sunuculara bağlanmasına gerek kalmıyor.

Kişiye ve nesneye özel uygulamalar

Yerel yapay zeka ile desteklenen bir cihaz video akışında tespit edilen kişi ve nesnelere göre cihazdaki bir uygulamayı çalıştırabilir. Örneğin odaya köpek girdiğinde belirli bir videoyu oynatabilir ya da odaya giren kişiyi tanıyıp onun sevdiği müzikleri çalabilir. Silk’in sunduğu çözüm mobil cihazlarda ve sadece Apple’ınki gibi gömülü çip setlerinde çalışabiliyor. Apple ve rakipleri son zamanlarda yapay zeka kapasiteleri artırılmış çipleri kullanıma sunmuştu.

Şirket, genel video kayıtlarından önemli görsel ve işitsel detayları belirleyip ayrıştırabiliyor ve sadece bu kilit ögeleri bulut servisine anonim olarak gönderebiliyor. Böylece kameranın tüm videoyu buluta göndermek için çok fazla ağ genişliği kullanmasına gerek yok. Aynı şekilde Apple gibi bir şirketin de bu hizmeti sunabilmek için kullanıcıya dair depolaması gereken kişisel veri miktarı ciddi anlamda azalıyor. Silk mahremiyet ve güvenlik uygulamalarına çok fazla özen gösterdiğinin de altını çiziyor. Bu duruş, Apple’ın duruşuyla paralellik gösteriyor.

Apple’ın Silk’i 2018’de daha erken bir tarihte bünyesine kattığı ve yaklaşık bir düzine çalışanı olan şirket için nispeten az bir bedel ödediği ifade ediliyor. Silk Lab fonlama aşamasında toplam 4 milyon Dolar toplamıştı. Apple’dan konu ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Venture Beat

Mobil cihazlarda çoğu yapay zeka işlemleri bulut sunucuları üzerinden yapılıyor. Bu durum, Google ve Amazon gibi şirketlerin kullanıcıların taleplerini incelemesini sağlıyor. Ancak mahremiyete önem veren Apple yapay zekayı direkt olarak kendi cihazlarına yerleştirmenin yolunu arıyor. Şirket bu amaç doğrultusunda Silk Labs adlı girişimi satın aldı. Silk Labs 2016 yılında, kitle fonlama ile geliştirmeye başladığı Sense adlı ev takip kamerasıyla biliniyor. Ancak bu proje birkaç ay içinde durduruldu ve yatırımcılara paraları iade edildi. Şirketin web sitesinde bu projenin altında yatan teknolojinin Apple'ın ilgisini çektiği belirtiliyor. Kısaca açıklayacak olursak Silk Labs'in geliştirdiği, cihaz üzerinde çalışan yapay zeka, insanları, yüzleri, nesneleri ve sesleri tespit edebiliyor. Yani bu işlem için bulut sunuculara bağlanmasına gerek kalmıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği