Apple: “FBI’ın talepleri yasaya aykırı”

Apple, ABD yasalarına göre San Bernardino çatışmasında ele geçirilen iPhone için FBI’a yardım etmek zorunda olmadığında ısrarlı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz Aralık ayında ABD’nin Kaliforniya eyaletinin San Bernardino şehrinde polisle çatışan ve ölü ele geçirilen bir teröristin üzerinden iPhone marka bir telefon bulunmuştu. Telefonun güvenlik önemleri sebebiyle içindeki verilere ulaşamayan FBI, Apple’dan bu güvenlik önlemlerini kaldırmasını istemiş ancak ret cevabı alınca konuyu mahkemeye taşımıştı. Geçtiğimiz günlerde mahkemeye itiraz dilekçesini bildiren Apple yetkilileri, böyle bir talebin yasalara uygun olmadığını düşündüklerini ifade ettiler.

1789’da ABD anayasasına eklenen ilk maddelerden biri olan ‘Mahkeme Yetki ve Sorumlulukları Yasası’na göre üçüncü kişilerin gerek duyulduğunda mahkemeye ve devlet kurumlarına yardım etmesi gerekiyor. Ancak yasaya 1977 yılında benzer bir davanın ardından eklenen maddeye göre bu zorunluluk, mevzubahis yardımın üçüncü kişilerin çıkarlarını etkilemediği ya da dolaylı olarak bir külfete neden olmadığı zamanlarda geçerli.

Yeni bir iOS sürümü yazmak gerekiyor

Apple daha önce FBI tarafından talep edilen, devlete özel işletim sistemini oluşturmanın 6 ila 10 adet Apple mühendisinin 2 ila 4 hafta boyunca sadece buna odaklanarak çalışmasını gerektireceğini belirterek, bu durumun kanunda geçen ‘külfete sebep olmama’ ilkesine aykırı olduğunu savundu.

Apple mahkemeye ilettiği yazıda durumu şu şekilde anlattı: “Hükumetin taleplerini yerine getirebilecek bir işletim sistemi halihazırda mevcut değil ve bu işlem için mevcut kodun etkisi hale getirilmesi değil, yeni bir kod yazılması gerekiyor. Deneyimli Apple mühendislerinin, aşırı güvenli izolasyonu olan bir odada bahsedilen işletim sistemini tasarlaması, oluşturması ve test etmesi gerekiyor. Sonrasında ise FBI’ın telefonun şifrelerini zorla kırması işlemi sırasında gözetmenlik etmeleri gerekiyor. Sadece bahsedilen iPhone için RAM üstünde çalışacak özel bir iOS versiyonu üretmek tam bir angarya olurdu”.

Eğer bu işletim sisteminin yapılmasına karar verilirse projeyi Apple’ın Mahremiyet Departmanı Başkanı Erik Neuenschwander yönetecek. Neuenschwander talep edilen özel işletim sistemini ‘GovtOS‘ (Government Operating System – Devlet İşletim Sistemi) olarak tanımlıyor.

Cehennemin kapısını aralamak

Asıl çekincelerinin, bu talebin tek seferle sınırlı kalmaması olduğunu belirten Neuenschwander, mahkemede Apple aleyhine çıkacak bir kararın ileride alınacak kararlar için emsal temsil edebileceğine değindi. Daha sonraki kararların terörle alakası olması gerekmeyeceğini savunan Apple yetkilisi, artık en ufak davada bile yargıçların Apple’dan böyle taleplerde bulunabileceğini, bunun da üzerinde yıllarca çalışılmış olan güvenlik sistemlerinin meclis kararına dahi ihtiyaç duyulmadan defalarca delinebileceği anlamına geldiğini ifade etti.

ABD’nin e-takip ile ilgili iştahı malum. Ancak bu sürecin sonucunun Türkiye’de yaşayan iPhone kullanıcılarını da dolaylı yollardan bağlayacağını unutmamak gerekiyor.

ABD istihbarat kurumu FBI teröristlere ait telefonların şifresini kaldırabilmek için Apple'dan kendilerine özel bir mobil işletim sistemi yazmasını istiyor. Buna şiddetle karşı çıkan Apple ise bunun 10 mühendisin 4 hafta çalışması gerektiğinden yola çıkarak talebin yasa dışı olduğunu iddia ediyor. Mahkemenin kararı dünyanın dört bir yanındaki iPhone kullanıcılarını bağlayacak.

1 Yorum

  • […] 2015 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinin San Bernardino şehrindeki IŞİD bağlantılı terör eyleminde yaşları 25 ile 60 arasında 14 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi ağır yaralandı. Polis takibinde aracında vurularak öldürülen faillerden bir telefon ele geçirildi. FBI, telefonun şifresini kaldırması için Apple’a başvurdu. Şirketin CEO’su Tim Cook ise “bu cehennemin kapısını aralamak olur” cevabıyla istihbarat teşkilatını geri çevrildi. […]

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği