Ankara’dan: Şehrin kuluçka merkezleri

Ankara'daki mevcut ve potansiyel girişimcilere farklı imkanlar sağlayan kuluçka merkezlerini derledik.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uzun yıllar emek verdiği dijital pazarlama ve e-ticaret alanlarından tanıdığımız Işıl Yılmaz Sümer, röportaj ve gözlemleriyle Dünya Halleri’ne bir Tunalı Hilmi, Cinnah, Pursaklar havası getirecek. Tabii yolu sık sık teknoparklardan, kuluçka merkezlerinden de geçecek ve bizi Ankara’daki teknoloji ve girişim ‘ortamlarından’ haberdar edecek.

Bugün Girişimcilik” kitabının yazarı Dr. Burak Özdoğan, bir yazısında dünyada ilk kuluçka merkezinin 1959’da New York’ta kurulduğunu söylüyor. Zaman içinde önemi anlaşılan ve 2000’lerden başlayarak son yıllarda Türkiye’de de oldukça popüler hale gelen kuluçka merkezleri, girişimcilerin iş fikirlerini dış dünyanın zorlu koşullarından koruyarak bir yuva sıcaklığında hayata tutunabilmelerini sağlıyor. Bu vesileyle onlara çalışabilecekleri bir mekan, fikirlerini geliştirebilecekleri eğitimler ve danışmanlık sunan kuluçka merkezleri, çoğunlukla üniversiteler içerisinde yer alan teknoloji geliştirme bölgelerinde kuruluyorlar. Böylece akademideki yetkin kişilerden de destek alabiliyorlar.

Üniversite konusunda oldukça zengin olan Ankara’da da önemli sayıda teknoloji geliştirme merkezi var. Biz de belki okuyanlara bir faydası olur umuduyla Ankara’daki kuluçka merkezlerinin listesini hazırladık. Gözümüzden kaçan olduysa yoruma ekleyebilirsiniz.

Bilkent Cyberpark: Türkiye’nin en büyük teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olan Bilkent Cyberpark’ta yer alan kuluçka merkezi 2004 yılında Dünya Bankası’nın desteği ile kurulmuş. Teknoloji yoğun alanlarda girişimcilere uygun koşullarda ofis alanı ve danışmanlık hizmetleri sunuyor.

Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi: 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından kurulan merkezde girişimcilere eğitimler, danışmanlık ve mentorluk hizmetleri; marka danışmanlığı, yatırımcı buluşmaları ve finansal destek sunuluyor.

Viveka İnkübasyon Merkezi: 2010 yılında kurulan Viveka, ilk özel kuluçka merkezlerinden biri. Teknoloji fikirlerini gerçekleştirmek isteyen girişimcileri maddi kaynak ve bilgi açısından destekliyor.

Ankara Üniversitesi Teknokent: 2013 yılında kurulan kuluçka merkezinde üniversitenin altyapısı kullanılarak fikrin projeye dönüştürülmesi ve iş kurma aşamasında mentorluk ve eğitim desteği veriliyor.

ATOM: 2008 yılında ODTÜ Teknokent bünyesinde kurulan ve Türkiye’nin ilk tematik ön kuluçka merkezi olan ATOM’da oyun geliştirme ve animasyon teknolojileri alanlarında faaliyet göstermekte olan veya gösterme ilgisi olan ekiplere bir yıl süreyle çalışma alanı, teknik altyapı, mentorluk ve eğitim desteği gibi çeşitli destekler sağlanıyor.

Nar Kuluçka Merkezi: İvedik Organize Sanayi Bölgesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi iş birliği ile kurulan Teknopark Ankara’da yer alan Nar Kuluçka Merkezi 2017 sonunda kurulmuş. Girişimcileri akademi ve sanayiyle buluşturan merkez, eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyor.

GARAJ: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde 2012 yılında kurulan GARAJ, hiç girişimde bulunmamış ancak girişimcilik potansiyeli yüksek adaylara iş planı hazırlamayı öğretiyor, iş fırsatları sunuyor ve profesyonelleri tanışmalarını sağlıyor.

Ekin Ön Kuluçka Merkezi: 2015 yılında Başkent Üniversitesi’nde kurulan Ekin, girişimci fikirleri başlangıç aşamasında destekleyerek hayatta kalmalarını sağlıyor.

İstasyon TEDÜ: 2016 yılında Ted Üniversitesi bünyesinde açılan İstasyon TEDÜ, sadece kar amacı gütmeyen ve  sürdürülebilir bir model kurmayı hedefleyen iş fikirlerine açık. Amaçları Ankara’da sosyal inovasyon ve sosyal girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamak.

Moveca: Kırkıncıoğlu Grup tarafından bu yılın başında kurulan Moveca, özellikle teknoloji ve internet tabanlı girişimlere daha fikir aşamasındayken yatırım yapmayı hedefliyor.

Gazi Anahtar:  Gazi Üniversitesi Teknopark’ta yer alan kuluçka merkezinde eğitim ve mentorluk hizmetleri verilmekte. Fikir sahipleri başvuru formunu doldurarak da fikirlerini kuluçka merkezine ulaştırabilirler.

BeeVenture: 2010 yılında Çankaya Üniversitesi’nde kurulan BeeVenture fikirlerin olgunlaşması konusunda destek veriyor ve şirketleşme konusunda ihtiyaç duyulan hizmetleri sağlıyor.

Argeda: Atılım Üniversitesi’nin kuluçka merkezi olan Argeda fikir aşamasındaki girişimlere 6 ay boyunca eğitim ve danışmanlık desteği veriyor. Bu süre içinde başarılı olan girişimler de BIGG programına yönlendiriliyor.

Ostim Teknopark: Henüz bir kuluçka merkezi olmamasına rağmen ön rezervasyon formu ile girişimleri bünyesinde toplayan Ostim Teknopark, ilerleyen dönemlerde açılacak kuluçka merkezinde ofis ve danışmanlık desteği verilecek.

BONUS: Tübitak BİGG ProgramıYazıda sıkça adı geçen BİGG, Tübitak Bireysel Genç Girişim ‘in kısaltılmış hali. 2015 yılından bu yana hizmet veren ve yukarıda adı geçen üniversiteler de dahil olmak üzere birçok uygulayıcı kuruluşla ortak çalışan program, lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek üniversite öğrencilerinden, yüksek lisans veya doktora öğrencilerine, mezuniyeti üzerinden 10 yıl geçmemiş kişilere kadar birçok gence 150 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlıyor.

Işıl Yılmaz Sümer: Uzun yıllar İzmir’de dijital pazarlama ve e-ticaret alanında çalıştıktan sonra 2016’da Ankara’ya taşındı. Şimdilerde markalara dijital danışmanlık veriyor ve offline ve online tarafta içerik üretiyor. Boş zamanlarında zihnindeki Ankara imajını sarsacak insanlarla tanışıyor. Hayattaki en büyük zevki köpek balıklarıyla yüzmek.

Kuluçka merkezleri, girişimcilerin iş fikirlerini dış dünyanın zorlu koşullarından koruyarak bir yuva sıcaklığında hayata tutunabilmelerini sağlıyor. Bu vesileyle onlara çalışabilecekleri bir mekan, fikirlerini geliştirebilecekleri eğitimler ve danışmanlık sunan kuluçka merkezleri, çoğunlukla üniversiteler içerisinde yer alan teknoloji geliştirme bölgelerinde kuruluyor. Üniversite konusunda oldukça zengin olan Ankara’da önemli sayıda teknoloji geliştirme merkezi var. Ankara girişim 'ortamlarından' bildiren Işıl Yılmaz Sümer, şehirdeki kuluçka merkezlerini derledi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği