Amerikalıların çoğu Whatsapp’ın sahibinin Facebook olduğunu bilmiyor

Mahremiyet endişesiyle Facebook'u kullanmaktan vazgeçen kişiler, yine Facebook'a ait olan WhatsApp ve Instagram gibi uygulamaları tercih ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz altı ay içinde özellikle Facebook’un yaşadığı Cambridge Analytica skandalından sonra pek çok kişi mahremiyetinden endişe ederek Facebook hesabını kapattı. Bu kişilerin Facebook’tan uzaklaşınca WhatsApp gibi platfromlara daha fazla yöneldiği görülüyor. Ancak WhatsApp da Facebook’a ait olduğu için aslında Facebook’a güvenmeyenlerin WhatsApp’a güvenmesi oldukça saçma.

Kullanıcı mahremiyeti vadeden ve aramaları kaydetmeyen arama motoru DuckDuckGo bu konuyu incelemek için bir anket düzenledi. Ankette kullanıcılara WhatsApp ve Waze gibi uygulamaların hangi şirketlere ait olduğu soruldu. Rastgele seçilmiş 1297 adet yetişkin ABD vatandaşının katıldığı ankette katılımcıların yarısı WhatsApp’ın sahibinin Facebook olduğunu bilmediğini söyledi. Sürücü destek uygulaması Waze’in Google’a ait olduğunu bilmeyenlerin oranı ise neredeyse yüzde 60. Yani bu uygulamaların kullanıcıları, kişisel bilgilerinin Facebook ve Google gibi büyük şirketlere gittiğinin farkında değil.

WhatsApp en azından mesajları şifreliyor

Aslında WhatsApp geçtiğimiz yıldan beri kullanıcılarının konuşmalarını uçtan uca şifreleme ile koruyor. Yani Facebook mesajların içeriğine erişemiyor. Yine de Facebook’un uygulamasını kullandıkça Facebook’a şu ya da bu şekilde kendimizle ilgili bilgi sağlıyoruz.

Waze’de ise durum daha kötü. Uygulamanın gizlilik politikasında şu ifade yer alıyor: “Waze ayrıca kişisel bilgileri, Waze’le ilişkili ya da Waze’e bağlı şirketler ve organizasyonlarla paylaşabilir.” Buna ek olarak uygulama üzerinden arkadaşlarınızla görüşebiliyor olmanız, Waze’in konuşmalarınıza ve konuştuğunuz kişilerin listesine erişebileceği anlamına geliyor.

Instagram ve Youtube’un sahipleri de bilinmiyor

Nisan ayında yapılan bir başka ankette Facebook ve Google’ın popüler uygulamaları Instagram ve Youtube’un da bu şirketlere ait olduğunun bilinmediği ortaya çıkmıştı. O ankete katılanların yüzde 56,9’u Instagram’ın sahibinin Facebook olduğunu bilmediğini söyledi. Yüzde 44,67’lik kesim ise YouTube’un Google’a ait olduğundan haberdar değildi.

Bu bilgilere sahip olmayan kişiler büyük şirketlerin gözetlemesinden kurtulmak için daha küçük ürünlere yöneldiklerini düşünüyor ancak aslında aynı şirketin farklı ürünleri arasında geçiş yapmış oluyor. Yani Facebook’u kapatıp, Instagram’ı ya da WhatsApp’ı daha fazla kullanmaya başladığınızda sadece Facebook’a farklı bir yoldan bilgi vermiş oluyorsunuz.

Kaynak: Spread Privacy

Mahremiyet endişesiyle Facebook'u kullanmaktan vazgeçen kişiler, yine Facebook'a ait olan WhatsApp ve Instagram gibi uygulamaları tercih ediyor. Yapılan ankette WhatsApp kullanıcılarının yaklaşık yarısının bu platformun Facebook'a ait olduğunu bilmediği ortaya çıktı. Daha önce yapılan araştırmalarda da Instagram'ın Facebook'a, Youtube'un da Google'a ait olduğunu bilmeyenlerin oranının yarıya yakın olduğu görülmüştü.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği