Amazon selfie ile ödetecek

E-ticaret devi Amazon, alışveriş sonrası ödemede selfie çekerek kimlik onaylama sistemi için patent ofisine başvuruda bulunuldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnternetten alışveriş sitesi Amazon, selfie ile ödemenin patenti için başvuruda bulundu. Daha önceden fotoğrafların kimlik onayı için kullanılmasına yönelik bir patent almış olan Amazon şimdi de alışveriş sırasında parola ya da imza yerine, kişinin kendi fotoğrafını ya da videosunu çekerek ödeme yapabilmesi için kolları sıvadı.

selfie recognition

Patent metninde “Parolalar girilirken kullanıcıların çevresindeki tanıdıklarına ya da arkadaşlarına arkasını dönmesi veya onlardan gizli olarak parola girmesi gerekiyor, bu da tatsız bir durum oluşturuyor.” dendi. Amazon ayrıca parolaların başkaları tarafından öğrenilmesi durumunda çok tehlikeli olabileceğini ve kişiye zararı dokunabileceğini savunarak, selfie yöntemi ile kişinin onayı olmadan alışveriş yapılamayacağını ifade etti.

Maymuncuğa dönüşen telefonlar

Bazı kullanıcılar parolalarını unutmamak için bilgisayarlarına ya da cep telefonlarına kaydediyorlar ancak bu cihazların başka birinin eline geçmesi durumunda kişinin onayı olmayan alışverişler yapılabiliyor. Selfie ile ödeme yöntemi ile hatırlamanız gereken tek şey cep telefonunuzu yanınıza almak.

amazon selfie

Selfie ile ödeme kullanılırken, doğrulama yöntemi olarak kullanıcıdan gülümsemesi, göz kırpması ya da başını sağa doğru eğmesi gibi şeyler istenecek. Böylece kullanıcının eski bir fotoğrafı ile bir başkasının sistemi kullanmasının önüne geçilecek.

Bu yöntemi ilk akıl eden şirket aslında Amazon değil. Çinli e-alışveriş devi Alibaba‘nın CEO’su Jack Ma geçen yıl benzer bir ödeme yöntemini tanıtmıştı. Bu yöntem fotoğraf ya da video çekmekten ziyade yüz tanıma teknolojisine dayanıyordu.

Ayrıca kredi kartı üreticisi Mastercard, Şubat ayında selfie ya da parmak izi ile ödeme sistemi getireceklerini açıklamıştı.

Amazon, alışverişlerde selfie kullanılarak ödeme yapılması için patent başvurusunda bulundu. Bu sistem sayesinde parola hırsızlığının ve parola unutmanın önüne geçmek amaçlanıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği