Airbnb’nin ilk şeffaflık raporu

Airbnb'nin yayınladığı 6 aylık şeffaflık raporunda, mahkemelerin şirketten 188 kez bilgi talep ettiği, bunların 82'sinin karşılandığı açıklandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın en popüler konaklama uygulamalarından birisi olan Airbnb, kullanıma sunulduğundan bu yana ilk kez bir şeffaflık raporu yayınladı. Raporda hangi ülkelerin Airbnb’den kullanıcı bilgilerini talep ettiği ve bu taleplere nasıl yanıt verildiği gösteriliyor.

Airbnb insanların kendi evlerini tanımadıkları kişilere kısa süreliğine kiralamasını sağlayan bir uygulama olduğu için üyelerin bazen mahkemeye başvurmayı gerektirecek sorunlar yaşaması çok da rastlanmayan bir durum değil. Bu tarz durumlarda mahkemeler üyelerin kişisel bilgilerini Airbnb’den talep edebiliyor.

Bazı taleplerin açıklanmasına izin verilmiyor

Airbnb’nin hizmet şartları, gizlilik politikası ve kanun uygulamaları kılavuzunda detaylıca ifade edilen bu kuralların uygulanması için öncelikle kullanıcılarla iletişime geçileceği belirtiliyor. Ancak bazı ciddi durumlarda mahkeme Airbnb’nin kullanıcılara, bilgilerinin mahkemeyle paylaşıldığı konusunda bildirim göndermesine izin vermiyor.

Hatta ABD’de, ulusal güvenliği ilgilendiren konularda istenen bilgilerin, şeffaflık dosyalarında bile belirtilmesi yasak. Airbnb, yayınladığı şeffaflık dosyasında, bugüne dek böyle bir taleple karşılaşmadıklarını söylüyor. Ancak bu tarz talepler gelmiş olsa bile Airbnb’nin bunu ifade etme izni olmadığı için, bu konuda açıklama yapılmasının çok da bir manası yok.

İlk sırada Fransa var

1 Ocak – 30 Haziran arasındaki talepleri açıklayan şeffaflık raporunda verilen bilgilere göre Airbnb’den en çok veri talep eden ülke 42 taleple Fransa. Bunu 31 taleple ABD, 25 taleple Almanya ve 23 taleple Birleşik Krallık takip ediyor. Özellikle Twitter’ın şeffaflık listelerinde daima ilk sıralarda gördüğümüz Türk mahkemeleri Airbnb’ye bu yılın ilk altı ayında hiç talep göndermedi.

10’un üzerinde talepte bulunan altı ülkenin arasından talepleri en fazla karşılanan ülke yüzde 67,7 ile ABD olurken, en az bilgi paylaşılan ülke, taleplerinin sadece yüzde 13,3’üne yanıt alabilen İtalya oldu.

Bu dönemde toplam 188 veri talebi alan Airbnb, bu taleplerin 82 tanesinde (yüzde 43,6) kısmen de olsa bilgi paylaşımında bulundu. Bu paylaşımlar sonucunda 172 kullanıcının hesabının etkilendiği ifade edildi. Altı aylık süreçte toplam 31 milyon civarı kullanıcının Airbnb kullanarak seyahat ettiği düşünüldüğünde rakamlar oldukça az.

Airbnb, tarihinin ilk şeffaflık raporunu açıkladı. Bu yılın ilk 6 ayında şirkete gelen talepleri içeren raporda en fazla bilgi talebinde bulunan ülkenin Fransa olduğu, taleplerine en çok olumlu yanıt verilen ülkenin ise ABD olduğu görüldü. Türkiye ise bu dönemde Airbnb'den herhangi bir bilgi talebinde bulunmadı. Raporda ayrıca ABD'de ulusal güvenliği tehdit edebilecek bazı durumlarda mahkemelerin taleplerinin kamuya açıklanmayacağı, ancak bugüne kadar böyle bir taleple karşılaşılmadığı ifade edildi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği