Afet yönetimi odaklı sanal gerçeklik projesi geliştiriliyor

Nagoya Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, doğal afet senaryolarında insanların nasıl davranmaları gerektiğine yardımcı olmak için sanal gerçeklik teknolojisi kullanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birçok oyun geliştiricisi sanal gerçeklik konseptini oturma odalarımızdan öteye taşımak için çalışmalar yürütüyor. Öte yandan çok sayıda araştırmacı bu teknolojinin gücünü çok daha önemli bir konu olan afet yönetimine uygulamak için çalışıyor. Japonya’daki Nagoya Üniversitesi Bilişim Bölümü’nde Profesör olan Katashi Nagao, Microsoft tarafından düzenlenen bir konferansta, deprem veya sel gibi felaket senaryolarında insanların nasıl davranmaları gerektiğine yardımcı olmak için bütün bir binayı sanal gerçeklik küresinde yeniden inşa ettikleri projeyi tanıttı.

Lazer menzilli bir sensör, RGB derinlik kamerası ve 4K çözünürlük sunan panoramik kamerayla donatılmış mobil bir robot kullanan ekip, ‘bina ölçeğinde sanal gerçeklik’ olarak adlandırdıkları biçimde binaların iç kısımlarını sanal şekilde yeniden üretebiliyor. Mobil robot fiziksel nesneleri otomatik olarak oynatarak tarayabiliyor.

Daha karmaşık binalar üzerinde çalışılacak

Felaket simülasyonlarında hem bina hem de bina içindeki nesneler hareket ettirilebiliyor. Böylece sanal gerçeklik gözlüğünü takan kişi tehlikeli durumları güvenli şekilde tecrübe etme fırsatı buluyor. Araştırmacılar, bu yöntemin gerçek hayatta yapılan eğitimlerden daha etkili olduğunu düşünüyor. İleride kütüphane ve müze gibi daha karmaşık binaların iç kısımlarının üç boyutlu haritalarıyla gerçekleştirilecek büyük ölçekli denemeler yapılması planlanıyor.

Kaynak: Engadget

Japonya'daki Nagoya Üniversitesi Bilişim Bölümü'nde Profesör olan Katashi Nagao, Microsoft tarafından düzenlenen bir konferansta, deprem veya sel gibi felaket senaryolarında insanların nasıl davranacaklarına yardımcı olmak için bütün bir binayı sanal gerçeklik küresinde yeniden inşa ettikleri projeyi tanıttı. Lazer menzilli bir sensör, RGB derinlik kamerası ve 4K çözünürlük sunan panoramik kamerayla donatılmış mobil bir robot kullanan ekip, 'bina ölçeğinde sanal gerçeklik' olarak adlandırdıkları biçimde binaların iç kısımlarını sanal şekilde yeniden üretebiliyor. Felaket simülasyonlarında hem bina hem de bina içindeki nesneler hareket ettirilebiliyor. Böylece sanal gerçeklik gözlüğünü takan kişi tehlikeli durumları güvenli şekilde tecrübe etme fırsatı buluyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği