Afet mağdurlarını sürüngen robotlar kurtaracak

Stanford Üniversitesi'nin geliştirdiği asma dalı gibi büyüyerek ilerleyen yeni bir cihaz sayesinde acil durumlarda hayat kurtarmak çok daha kolay olabilecek

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bir depremin ardından, molozların altında kalan depremzedelere ulaşmak oldukça zor olabilir. Arama kurtarma ekipleri bu işlem için özel eğitimli köpeklerden yardım alıyor ya da yıkıntıları el ile temizleyerek insanlara ulaşmaya çalışıyor. Şimdi ise Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir cihaz sayesinde acil durumlarda hayat kurtarmak çok daha kolay olabilecek. Çok küçük boşluklardan bile, büyüyen bir asma dalı gibi uzanabilen robot, arama kurtarma çalışmalarını hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Bu ayki Science Robotics dergisinde tanıtılan yeni ‘asma robot’, arama kurtarma çalışmalarına çok farklı alanlarda destek olabilir. Robot çalıştırıldığında silindir şeklinde bir cihaz ileri doğru uzayarak molozlar arasında kendine bir yol buluyor. Ucuna yerleştirilen bir kamera, kurtarma ekibinin bölgeyi taramasını sağlıyor.

Engel tanımıyor

Aslında yumuşak, katlanabilen bir tüp şeklinde olan cihaz basınçlı hava ile doldurulduğunda ileri doğru hareket ediyor. Diğer versiyonlarında hava yerine su kullanılarak, bir noktada mahsur kalan kişilere tüp aracılığıyla içme suyu iletilebilir ya da kapalı ortamlardaki yangınlar bu su ile söndürülebilir.

Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesinden Elliot Hawkes “Malzeme uzadıkça cihazın boyutu da uzuyor ancak gövdenin geri kalanı sabit bir şekilde kalıyor. Gövde çevrede bir noktaya ya da taşların arasına sıkışabilir ancak bu durum robotun ilerlemesini engellemiyor çünkü hareket eden kısım sadece baş bölgesi.” diyor.

Testlerde başarı sağlandı

Araştırmacılar geliştirdikleri prototipleri bir dizi farklı durumda denedi ve sineklik, tutkal ve çivili yüzey gibi ortamlarda sistemin sorunsuz çalışabildiği görüldü. Testlerden birinde bilimciler cihazı belirlenen bir noktaya ulaştırmayı başardı. Bir başka denemede elektrik kabloları bir noktadan diğerine iletildi. Robot bir algılayıcıyı iletmek için buzdan bir duvarı bile aştı. İletilen algılayıcı ortamdaki karbondioksit miktarını ölçerek içeride kalan kişilerin yaşamsal fonksiyonlarını belirlemek için kullanılabiliyor.

Cihaz 100 kilogram ağırlığında bir kasanın altına girerek orada büyüdü ve kasayı kaldırmayı başardı. Ayrıca spiral bir şekilde havaya doğru uzanarak, radyo sinyali gönderebilen bir yapıya büründü.

Yeni kullanım alanları keşfediliyor

Araştırmacılardan Laura Blumenschein “Şu anda odaklandığımız uygulamalar, robotun erişilmesi zor ortamlarda hareket etmesi prensibine dayanıyor. Burada karşımıza çıkan özellikler tahmin edilemiyor ve bilmediğimiz alanlar mevcut. Bu robotları bu ortamlara yerleştirebilirseniz ve engellerden etkilenmeden hareket etmesini sağlayabilirseniz çevreyi keşfederken zarar görmesinden ya da bir yere takılmasından da endişe etmezsiniz.” diyor.

Ekip için bir sonraki adım farklı boyutlardaki cihazların ne gibi alanlarda kullanılabileceği. Örneğin yeni geliştirilen 1,8 mm kalınlığındaki bir versiyonu, ameliyatlarda kullanılabilir. Bilimciler bu ‘asma robotların’ potansiyelini yeni yeni kavramaya başlıyor. Ancak şurası açık: bu robotlar yaşam kurtarmaya geliyor.

Kaynak: The Memo

Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir cihaz sayesinde acil durumlarda hayat kurtarmak çok daha kolay olabilecek. Çok küçük boşluklardan bile, büyüyen bir asma dalı gibi uzanabilen robot, arama kurtarma çalışmalarını hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu ayki Science Robotics dergisinde tanıtılan yeni 'asma robot', arama kurtarma çalışmalarına çok farklı alanlarda destek olabilir. Robot çalıştırıldığında silindir şeklinde bir cihaz ileri doğru uzayarak molozlar arasında kendine bir yol buluyor. Ucuna yerleştirilen bir kamera, kurtarma ekibinin bölgeyi taramasını sağlıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği