AB’nin tartışmalı telif yasasına Wikipedia’dan tepki

Wikipedia İtalya, Avrupa Birliğinin telif yasasındaki kısıtlayıcı değişiklik önerisini protesto etmek amacıyla tüm sayfalarına erişimi engelledi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu üyeleri Avrupa Birliği’nin telif hakkı yasalarını kökten değiştirecek bir önerinin görüşülmesini kabul etmişti. Eleştirmenlere göre bu yasa değişikliği haber yazılarının dağılımını engelleyecek, mim oluşturmayı yasaklayacak, teknoloji devlerinin daha da büyümesini sağlayacak ve inovasyonu yavaşlatacak. Bugün yapılacak son oylama öncesinde Wikipedia İtalya Avrupa çapındaki protestolara destek vermek amacıyla kullanıcıların sayfalarına erişmesini engelledi.

AB Telif Hakkı Yönergesi, Avrupa’nın telif hakkı yasalarına 2001’den bu yana getirilen ilk güncelleme olacak. Yani internet hayatlarımızın her alanında yer edindikten sonra ilk kez bir değişiklik yapılacak. Tüm dünyadan teknoloji uzmanları, yasada yer alan bazı kilit maddelerde sorun olduğunu ifade etti. Haziran ayında Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales ve 100’ün üzerinde başka teknoloji önderi Avrupa Parlamentosunu yeni düzenlemelere oy verme konusunda yeniden düşünmeye davet etti. Açık mektuba imza atanlar arasında internetin kurucularından Vint Cerf ve World Wide Web’in kurucusu Tim Berners-Lee de bulunuyor.

Eylül ayına ertelendi

Bugün yapılan oylamada Avrupa Parlamentosu yetkilileri yasayı mevcut haliyle onaylamayı reddetti. Yasa tasarısı Eylül ayında yeniden görüşülecek. Muhalif kesim bu kararı bir zafer olarak kabul etse de tartışmalar henüz son bulmuş değil. Aksine, Eylül ayına kadar tartışmaların daha da alevlenmesi bekleniyor.

Wikipedia’nın bildirisi

Salı günü, Wikipedia İtalya konu hakkında bir bildiri yayımladı ve tüm sayfalarını bu bildiriye yönlendirdi. Bildiride şu ifadeler yer alıyordu:

5 Temmuz 2018 günü, Avrupa Parlamentosu toplantısında, eğer kabul edilirse internetin açıklığına ciddi zarar verecek bir telif hakkı önerisi oylanacak.

Yönerge mevcut telif hakkı yasalarını güncellemek ve tüm vatandaşların bilgi toplumuna katkıda bulunmasını teşvik etmek yerine çevrimiçi özgürlüğü tehdit ediyor ve yeni bariyerler, filtreler ve kısıtlamalarla Web’e erişimin önüne engeller koyuyor. Eğer öneri şimdiki haliyle kabul edilirse sosyal medyada haber paylaşmak ya da bir haberi arama motorunda bulmak imkansız hale gelecek. Wikipedia bile tehlike altında olacak.

Yasa metni anlaşılır değil

Yeni düzenlemenin en büyük sorunu yeterince detaylı olmaması ve baştan savma bir şekilde yazılması. Yasa bazı kısıtlamalar getiriyor ancak bunların nasıl uygulanacağı konusunda net bir ifade kullanmıyor. Örneğin web sitelerinde telifli içeriklerin yayınlanmasının engellenmesi için ‘etkili bir içerik tanıma teknolojisi’ kullanılması isteniyor. Ancak bunun tam olarak ne anlama geldiği açıklanmıyor. Uzmanlar her sitede Youtube’da olduğu gibi bir algoritma kullanılması gerektiğini ve böylece siteye yüklenen içeriklerin başkalarınca görüntülenmeden önce incelenmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak yasanın tam olarak bunu isteyip istemediği bilinmiyor.

Bu düzenlemenin çevrimiçi ansiklopedileri de etkilemesinden endişe edildiği için yasa metninde bu konuda bir ayrıcalık tanınması şeklinde bir ifadeye yer verildi. Ancak yasanın dili çok açık olmadığı için uzmanlar ansiklopedilerin hala risk altında olduğunu düşünüyor.

Kaynak: Gizmodo

Geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu üyeleri Avrupa Birliği'nin telif hakkı yasalarını kökten değiştirecek bir önerinin görüşülmesini kabul etti. Eleştirmenlere göre bu yasa değişikliği haber yazılarının dağılımını engelleyecek, mim oluşturmayı yasaklayacak, teknoloji devlerinin daha da büyümesini sağlayacak ve inovasyonu yavaşlatacak. Bugün yapılacak son oylama öncesinde Wikipedia İtalya Avrupa çapındaki protestolara destek vermek amacıyla kullanıcıların sayfalarına erişmesini engelledi. Yasa kabul edilirse çevrimiçi ansiklopediler dahil, dış kaynaklardan beslenen pek çok sitenin çalışamaz hale gelmesi söz konusu. Bugün yapılan oylama neticesinde yasanın mevcut hali kabul edilmedi ve Eylül ayında yeniden görüşülmesi kararlaştırıldı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği