9. gezegen için dört yeni aday

Güneş sisteminde yeni gezegen bulmak için gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda, gezegen olarak kabul edilebilecek dört yeni gök cismi keşfedildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz yıl, Caltech (Kaliforniya Teknoloji Üniversitesi) astronomları Mike Brown ve Konstantin Baytgin, Pluto’nun yörüngesinin de dışında, Neptün boyutlarında bir gezegenin, Kuiper Kuşağı‘nda yer alan gök cisimleri üzerindeki çekim etkisini fark etmişti. Varlığına dair veriler toplanan gezegen şimdiye dek tespit edilemedi. Çünkü bu gezegenin gökyüzünde Pluto’dan bin kat daha sönük görünmesi bekleniyor.

Bu görülemeyen gezegeni tespit etmek için üç gün boyunca süren bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmanın sonucunda, Güneş sistemimizdeki yeni bir gezegen olarak kabul edilebilecek dört yeni gök cismi keşfedildi. ‘Dokuzuncu gezegen’ araştırması, Zooniverse vatandaş bilimi projesi ve BBC’nin Avustralya Ulusal Üniversitesinin (ANU) rasathanesinden yaptığı Stargazing Live canlı yayını ile gerçekleştirildi.

60 bin kişi bir arada çalıştı

ANU araştırmacısı Brad Tucker, tüm dünyadan 60 bin kişinin, üç günlük süre içerisinde SkyMapper teleskobunun verilerini kullanarak 4 milyonun üzerinde gök cismini sınıflandırdığını belirtti. Gezegen olabileceği düşünülen dört gök cismi de gezegen olarak tanımlanamasa bile, bu araştırma yönteminin gücü göz önünde bulundurulduğunda, çalışmanın bilimsel açıdan değerli olduğu belirtiliyor.

Tucker, “Chiron ve Comacina gibi küçük gezegenleri tespit ettik. Bu da izlediğimiz yöntemle, eğer bir dokuzuncu gezegen varsa onu da bulabileceğimizi gösteriyor. Güney semalarının yüzde 90’ında, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 350 katı derinlikte, Neptün büyüklüğünde bir gezegen olmadığını belirlemiş olduk.” dedi

 

4 yıllık araştırma 3 günde tamamlandı

Daha önce, yeni gözlemler ve eski verilerin incelenmesi ile devam eden arama, bu çalışmada Skymapper teleskobunun verileri kullanılarak gerçekleştirildi. Normalde dört yıl sürecek bilimsel analiz süreci, üç günden kısa bir süre içerisinde tamamlandı. Gönüllüler arasından Toby Roberts adlı bir kişi 12 bin sınıflandırma yaparak çalışmaya yardımcı oldu.

Mike Brown, Twitter’dan yaptığı açıklamada, bu konsantre araştırmanın çok iyi bir fikir olduğunu belirtti. Tucker, ANU ekibinin, henüz tanımlanamayan uzay nesnelerinin dokuzuncu gezegen olup olmadığını belirlemek için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kaynak: Universe Today

Güneş sisteminde yeni gezegen bulmak için gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda, gezegen olarak kabul edilebilecek dört yeni gök cismi keşfedildi. ANU araştırmacısı Brad Tucker, tüm dünyadan 60 bin kişinin, üç günlük süre içerisinde SkyMapper teleskobunun verilerini kullanarak 4 milyonun üzerinde gök cismini sınıflandırdığını belirtti. Gezegen olabileceği düşünülen dört gök cismi de gezegen olarak tanımlanamasa bile, bu araştırma yönteminin gücü göz önünde bulundurulduğunda, çalışmanın bilimsel açıdan değerli olduğu belirtiliyor. Tucker, "Chiron ve Comacina gibi küçük gezegenleri tespit ettik. Bu da izlediğimiz yöntemle, eğer bir dokuzuncu gezegen varsa onu da bulabileceğimizi gösteriyor." dedi

1 Yorum

  • Haberin içeriğinden çok, 60 bin kişinin elele verip 4 yıl sürecek işi 3 günde bitirmesi insanların kolektif yaşam olgusuna da yansımış olsaydı, sanırım dünya da mutsuz insan sayısı çok az olurdu. Bu aslında insanlık için bir ders olmalı!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği