500 bin Britanyalının genomu halka açık hale getirilecek

Genetik bilimini büyük veri çağına adapte etmeyi amaçlayan altı ilaç firması, yarım milyon Britanyalının genlerini deşifre ederek verileri 2020 yılına kadar kamuya açık hale getireceklerini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Genetik bilimini büyük veri çağına adapte etmeyi amaçlayan altı ilaç firması, yarım milyon Britanyalının genlerini deşifre ederek verileri 2020 yılına kadar kamuya açık hale getireceklerini açıkladı.

Bu plan, UK Biobank‘i dünyanın en büyük genetik ve sağlık verisi merkezi haline getirirken bilimcilerin ve ilaç firmalarının hastalıkları anlaması adına son derece güçlü bir araç oluşturacak.

Şu anki haliyle de son derece zengin bir kurum olan UK Biobank’in ülke genelindeki 500 bin gönüllüden alınan psikolojik değerlendirmeler, test sonuçları ve tıbbi kayıtlarla oluşturulan halka açık veritabanı mevcut. Geçtiğimiz Temmuz ayında (gönüllülerin kimlikleri gizli tutularak) ilk kez yüklü miktarda veri halka açıldığında bilimciler arasında büyük bir heyecan dalgası yayılmıştı zira tek bir tıkla diyabetten televizyon seyretme alışkanlıklarına kadar her konunun genetik temelini inceleyebiliyorlardı. Fakat paylaşılan genetik veriler sınırlıydı. Cambridge’deki Broad Enstitüsü‘nde Kalp Hastalıkları Genetiği üzerine çalışmalar yürüten Sekar Kathiresan, “Bu proje sayesinde ilaç geliştirilmesi sürecine ve biyoloji alanına çok büyük katkı sağlanacak.” diyor.

Önümüzdeki 10 seneye damgasını vuracak bir proje

Oluşturulacak veritabanı, yeni ilaçlar gerektiren nadir genetik mutantlara çözüm bulunmasını kolaylaştıracak. Gen kodu çözme işlemi Regeneron Pharmaceuticals adlı şirketin New York/Tarrytown’da yer alan tesisinde gerçekleşecek. Projeye katılan diğer firmalar ise AbbVie, Alnylam, AstraZeneca, Biogen ve Pfizer. Şirketlerin her biri proje için 10 milyar Dolar yatırım yapacak. Proje sonunda oluşturulan veritabanı 12 ay boyunca şirketlere özel tutulduktan sonra halka açılacak.

Bu müşterek proje, sadece Biyomedikal Bilimi açısından önem taşımıyor. Kendi popülasyon araştırmasıyla bu alanda çok daha geriden gelen ABD ile Britanya arasındaki derin uçurumu daraltması bekleniyor. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri‘nin açıklamasına göre ‘AllofUs‘ adlı araştırmaya 10 binden fazla insan kaydoldu fakat henüz kimsenin DNA’sı dizilenmedi. Birleşik Krallık tarafından oluşturulacak veri hazinesinin önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracağı ve bilimciler için birincil kaynak olacağı belirtiliyor.

Kaynak: MIT Technology Review

Genetik bilimini büyük veri çağına adapte etmeyi amaçlayan altı ilaç firması, yarım milyon Britanyalının genlerini deşifre ederek verileri 2020 yılına kadar kamuya açık hale getireceklerini açıkladı. Oluşturulacak veritabanı, yeni ilaçlar gerektiren nadir genetik mutantlara çözüm bulunmasını kolaylaştıracak. Gen kodu çözme işlemi Regeneron Pharmaceuticals adlı şirketin New York/Tarrytown'da yer alan tesisinde gerçekleşecek. Projeye katılan diğer firmalar ise AbbVie, Alnylam, AstraZeneca, Biogen ve Pfizer. Şirketlerin her biri proje için 10 milyar Dolar yatırım yapacak. Proje sonunda oluşturulan veritabanı 12 ay boyunca şirketlere özel tutulduktan sonra halka açılacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği