5 yıl içinde kamera sayısı 44 trilyon olacak

Yatırım şirketi LDV Capital'ın raporuna göre, beş yıl içinde akıllı telefonlarda 360 derece ve 3D çekim yapabilmek için 13 tane kamera bulunabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Apple iPhone’a geçtiğimiz yıl ikinci kamerayı eklediğinde büyük olay olmuştu. Ancak önümüzdeki beş yıl içinde sadece iki kamerası olan telefonları beğenmemeye başlayacağız. Yatırım şirketi LDV Capital tarafından hazırlanan rapora göre, beş yıl içinde akıllı telefonlarda 360 derece ve 3D çekim yapabilmek için 13 tane kamera bulunabilir. Rapor, 2022 yılında toplam kamera sayısının 44 trilyonu bulabileceğini söylüyor.

Bu rakam kulağa oldukça fazla geliyor ancak halihazırda kullanımda olan toplam 14 trilyon kamera olduğunu göz önünde bulundurursak çok da garip değil. Telefonların yanı sıra kameralar özellikle robotlarda ve otonom araçlarda kullanılacak. Ayrıca güvenlik kameraları ve akıllı ev ürünleri de kameralardan faydalanacak diğer teknolojiler.

“Habersiz çekilen fotoğraflarım evime gönderilsin”

Bu kadar fazla kameranın sürekli kayıt halinde olduğunu bilmek tedirgin edici bir durum olabilir ancak LDV’nin kurucusu Evan Nisselson bu durumdan hiç şikayetçi değil. New York ya da San Fancisco gibi büyük şehirlerde gezerken güvenlik kameralarının sürekli fotoğraflarını çektiğini belirten Nisselson “Yüz tanıma teknolojisi varsa benim fotoğraflarımı bana da göndersinler. Farklı noktalarda habersizce çekilmiş fotoğraflarımı görmek güzel olurdu.” diyor.

Herkes bu konuda aynı hevese sahip olmayabilir. Ancak Nisselson bu teknolojilerin faydalı olabileceğine inanıyor. Örneğin evde ki sanal asistanın pantolonunun eskidiğini fark edip yenisini sipariş etmeyi önermesinin kullanışlı bir özellik olabileceğini söylüyor. Ayrıca kapılara yerleştirilen kameralarla eve kimin geldiği tespit edilip tanıdık kişilere kapı otomatik olarak açılabilir. Ya da buzdolaplarına yerleştirilen kameralar sayesinde kapağı açmadan dolabın içindekileri incelemek mümkün olabilir.

Yapay zekanın gelişmesi ile kamera fiyatlarının düşüşü birbirini destekliyor. Daha fazla kamera yapay zekayı besleyecek veriler topladıkça, kamera tabanlı yapay zeka servisleri de daha başarılı hale geliyor. Nisselson “Yapay zekanın başarılı olması için gerekli verilerin yüzde 90’ı görsel olacak.” diyor. Örneğin otonom araçlar sadece yolu izlemek için değil, sürücünün durumunu kontrol etmek için de kamera kullanabilir. Bir ay boyunca her gün araca bindiğinizde sizi kontrol eden kameralar, bir gün sarhoş ya da gergin bir şekilde otomobile bindiğinizde bunu fark edebilir. Ancak sorunun tam olarak ne olduğunu anlamak biraz daha zor olacaktır.

Giyilebilir kameralar daha yavaş ilerleyecek

LDV’ye göre giyilebilir kameraların büyümesi daha yavaş olacak. Nisselson “Snap’in Spactacles gözlükleri gibi bazı cihazların satışları artacak diyor. Özellikle artırılmış gerçeklik ve karışık gerçeklik gözlükleri de önümüzdeki yıllarda hayatımıza giriş yapmaya başlayacak. Bu cihazlar için de çevreyi çok iyi bir şekilde algılayabilen kameralar oldukça hayati bir öneme sahip.

Ancak LDV asıl gelişmenin, akıllı telefon kameraları gibi elde tutulabilen kameralarda olacağını öngörüyor. Sıradan DSLR kameraların (gerçek kameralar) 2016’daki satış oranı toplam kameraların sadece yüzde 1,6’sıydı. Lens değiştirme, netlik ayarı yapma ya da zum gibi özellikler artık birden fazla kamera kullanan cihazların farklı kameralardan aldığı verileri birleştirerek oluşturduğu görüntülerle taklit edilecek. Bugün çift kameralı telefonların yaptığı da DSLR kameraların tek kamera ve farklı lensle yaptığını birden fazla kamera kullanarak taklit etmek. Gelecekte yeni özelliklerin de taklit edilmesi için telefonlar bir çok farklı özellikte kamera ile donatılacak.

Kaynak: Fast Company

Apple iPhone'a geçtiğimiz yıl ikinci kamerayı eklediğinde büyük olay olmuştu. Ancak önümüzdeki beş yıl içinde sadece iki kamerası olan telefonları beğenmemeye başlayacağız. Yatırım şirketi LDV Capital tarafından hazırlanan rapora göre, beş yıl içinde akıllı telefonlarda 360 derece ve 3D çekim yapabilmek için 13 tane kamera bulunabilir. Rapor, 2022 yılında toplam kamera sayısının 44 trilyonu bulabileceğini söylüyor. Bu rakam kulağa oldukça fazla geliyor ancak halihazırda kullanımda olan toplam 14 trilyon kamera olduğunu göz önünde bulundurursak çok da garip değil. Telefonların yanı sıra kameralar özellikle robotlarda ve otonom araçlarda kullanılacak. Ayrıca güvenlik kameraları ve akıllı ev ürünleri de kameralardan faydalanacak diğer teknolojiler.

1 Yorum

  • Pardon fakat haber yapar iken dogru kaynak kulanin ve rakamlarin ne oldugu bilen kaynaklar.
    Bir Trilyon; 1 000 000 000 000 000 000, dunyada kesinlikle 14 trilyon kamera yok!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği