4-5 Temmuz’da sosyal medya grevi çağrısı yapıldı

Vikipedi'nin kurucularından Larry Sanger, internet kullanıcılarını 4-5 Temmuz tarihlerinde sosyal medya grevi yapmaya davet ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Vikipedi’nin kurucularından Dr. Larry Sanger, 4-5 Temmuz’da sosyal medya grevi yapılması konusunda çağrıda bulundu.

Greve katılanlar iki gün boyunca, sosyal medya grevi yaptıklarını söyleyen gönderiler paylaşmak dışında sosyal medya kullanmayacak. Katılımcılar, #SocialMediaStrike etiketini kullanarak grev paylaşımları yapacak. İki günlük boykotun sebeplerini açıkladığı bir blog yazısı yazan Dr. Sanger, “Çok ses getireceğiz. Bizleri maniple eden kurumların karşısında birlik olup; verilerimizin, gizliliğimizin ve kullanıcı tecrübemizin kontrolünü geri alacağız. Greve ne kadar çok insan katılırsa şu anki durumdan ne kadar hoşnutsuz olduğumuzu o kadar iyi anlatmış oluruz.” ifadelerini kulandı.

Grev sosyal medya ağlarında epey ses getirdi

Dr. Sanger, sosyal ağların daha açık ve birlikte çalışabilir hale gelmesini istiyor. Böylece bir ağda paylaşılan gönderi, diğer ağlarda da görünebilir. Sanger “Sosyal medya başından beri böyle bir yapıda olmalıydı.” fikrini savunuyor. Greve katılacak olanların Dr. Sanger tarafından yazılan Dijital Bağımsızlık Beyannamesi‘ni de imzalaması isteniyor. Beyanname, sosyal ağların ifade özgürlüğü, gizlilik ve güvenlik haklarına saygı duyan sistemlere dönüştürülmesini ve sosyal ağların merkezsizleşmesini talep ediyor. Sosyal ağları temsil eden İnternet Derneği ile bağlantı kuran BBC, Dr. Sanger’in çağrısının nasıl karşılandığını sordu. Grev; Reddit, Twitter ve diğer birkaç sosyal ağda epey ses getirdi. Sanger kendisi Facebook kullanmadığı için destekçilerinden Facebook’ta da grevi duyurmalarını istedi. Greve duyulan ilgi giderek artsa da bu tür bir hareketin etkililiğini sorgulayanlar da yok değil.

Kaynak: BBC

Vikipedi'nin kurucularından Dr. Larry Sanger, 4-5 Temmuz'da sosyal medya grevi yapılması konusunda çağrıda bulundu. Greve katılanlar iki gün boyunca, sosyal medya grevi yaptıklarını söyleyen gönderiler paylaşmak dışında sosyal medya kullanmayacak. Katılımcılar, #SocialMediaStrike etiketini kullanarak grev paylaşımları yapacak. Grevin sebeplerini açıkladığı bir blog yazısı yazan Sanger, "Bizleri maniple eden kurumların karşısında birlik olup; verilerimizin, gizliliğimizin ve kullanıcı tecrübemizin kontrolünü geri alacağız." ifadelerini kullandı. Grev; Twitter ve Reddit gibi sosyal ağlarda epey yankı uyandırsa da grevin etkililiğini sorgulayan kullanıcılar da var.

1 Yorum

  • Özellikle bizim gibi vikipedi’ye erişim engeli olan bir ülkede bu greve katılım oranı çok yüksek olmalı!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği