3D yazıcıyla üretilen biyonik göz

Minnesota Üniversitesinden araştırmacılar ışığı elektrik sinyaline dönüştürme konusunda yüzde 25 başarı sağlayan bir biyonik göz geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Michael McAlpine, Princeton Üniversitesinde doçent olduğu dönemde 3D baskı ile hazırlanmış biyonik kulak geliştirilmesi görevinde yer almıştı. Şimdi Minnesota Üniversitesinde doçent olarak görev alan McAlpine, geliştirilmekte olan bir biyonik gözü 3D yazıcı ile üretti. Bu cihaz gelecekte gerçek gözün yerini alabilecek kadar geliştirilebilir.

McAlpine ve ekibi öncelikle yarı küre şeklinde bir cam kubbe ile çalışmaya başladı. İnsan gözü boyutlarında olan bu yarı küreye, özel hazırlanmış bir 3D yazıcı ile gümüş parçacıklı mürekkep kullanılarak çizgiler eklendi. Mürekkebin aşağıya akmadan, olduğu yerde kuruması sağlandı. Son olarak mürekkebin üzerine yarı iletken polimerden bir tabaka yazdırıldı.

Başarı oranı şimdilik yüzde 25

Sonuçta ışığı elektrik sinyaline dönüştürme konusunda yüzde 25 başarı yakalayan 3D yazdırılmış fotodiyot dizileri elde edildi. McAlpine’ın ekibi şimdi bu başarı oranını artırmak için tek bir yarı küreye daha fazla fotodiyot yerleştirmeyi hedefliyor. Bu teknolojinin gelecekte tamamen işlevsel bir biyonik göz oluşturulması için kullanılabileceği umuluyor. Böylece kör birinin, algılanan ışığa tepki veren optik sinirlerinin uyarılması ile yeniden görmesi sağlanabilir.

Bilimciler ayrıca fotodiyotları yumuşak bir malzemeden yapılan yarı küre üzerine yerleştirmenin yollarını arıyor. Böylece bu cihaz hastanın gözünün arkasına yerleştirilerek retinanın görevini üstlenebilir.

Kaynak: New Atlas

Minnesota Üniversitesinden araştırmacılar ışığı elektrik sinyaline dönüştürme konusunda yüzde 25 başarı sağlayan bir biyonik göz geliştirdi. 3D yazıcı ile üretilen bu cihaz gelecekte geliştirilerek gerçek gözün yerini tutabilecek seviyeye getirilebilir. Böylece kör birinin yeniden görmesi sağlanabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği