3D yazıcıyla kıkırdak basıldı

İsveçli bilimciler, vücut parçalarının 3D yazıcılarla üretilmesi konusunda önemli bir eşik olarak, insan kıkırdak hücrelerini farelere başarıyla nakletti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İsveçli bilimciler, vücut parçalarının üç boyutlu yazıcılarla üretilmesi konusunda önemli bir eşik olarak görülebilecek bir gelişme ile insan kıkırdak hücrelerini, altı haftalık farelere başarıyla nakletti.

Sahlgrenska Akademisi ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi‘nin ortak çalışmasında araştırmacılar insan kıkırdak hücrelerinden oluşan bir jel üretip bunu CELLINK 3D biyoyazıcı ile bir laboratuvar faresinin içine yerleştirdi. Nakil işleminin ardından kıkırdak doku hayvanın içinde büyümeye ve gelişmeye başladı. İçinde kan damarları oluşan doku, farenin vücudunun çalışan bir parçası haline geldi. İki aylık sürenin ardından insan kıkırdağına daha da benzemeye başlayan yapı daha sonra kök hücreler ile desteklendi.

Kulak, burun, diz kapağı üretilebilir

Nakil işlemi için yerel plastik cerrahlar ile çalışan ekip bu maddenin gelecekte daha doğal implantlar oluşturmak için kullanılabileceğini belirtiyor. Kıkırdak doku, kaza ya da hastalık sebebiyle kulağını, burnunu ya da diz kapaklarını kaybetmiş kişiler için bir çözüm olabilir.

Araştırmanın yöneticisi Profesör Paul Gatenholm, “Kaybedilen bir kulağın çaresi yok. Şu anda plastik ya da silikon implantlar, titanyum vidalarla vücuda sabitleniyor. Hepsi bu. Cerrahi prosedür, hastanın kaburgasından alınan kıkırdağın yontulmasına dayanıyor. Oldukça acılı geçen bu operasyonun sonucu da oldukça kötü oluyor. Eğer hastanın burnundan alınan hücreleri kullanıp bunları da yine hastanın kemik iliğinden ya da yağ dokusundan alınan kök hücrelerle geliştirirsek istediğimiz üç boyutlu yapıyı oluşturabiliriz.” şeklinde konuştu.

Başlangıç noktası niteliğinde

Gatenholm bu yöntemin doku yenilenmesi üzerinde önemli bir etkisi olacağını düşünüyor. Profesöre göre bu alanda ilk gelişmeler deride daha sonra kıkırdakta ve en son kemiklerde yaşanacak. Gatenholm’a göre gelecekte benzer tekniklerle organ üretilmesi de mümkün olabilir. Geçtiğimiz yılın Şubat ayından bir makaleye atıfta bulunan Gatenholm, bu çalışmada araştırmacıların üç boyutlu biyoyazıcı ile kemik ve kas yapısını nasıl oluşturduğunu hatırlattı. Benzer bir şekilde bilgisayar destekli üç boyutlu tasarım (CAD) dosyaları yazıcı aracılığıyla, plastik cerrahiye göre daha iyi anatomik parçalar üretmek için kullanılabilir.

Bu süreç hala plastik cerrahinin geleceği olmaktan uzak. Vücuda müdahale gerektiren bu tarz bir prosedür için düzenleyicilerden birçok onay alınması gerekiyor. Ancak ekibin çalışması, bu süreçte önemli bir noktayı temsil ediyor. Bu çalışma gelecekte, kıkırdak dışındaki insan dokularının da geliştirilmesi için bir çıkış noktası olabilir.

Kaynak: TechCrunch

İsveçli bilimciler, vücut parçalarının üç boyutlu yazıcılarla üretilmesi konusunda önemli bir eşik olarak görülebilecek bir gelişme ile insan kıkırdak hücrelerini, altı haftalık farelere başarıyla nakletti. Araştırmacılar insan kıkırdak hücrelerinden oluşan bir jel üretip bunu CELLINK 3D biyoyazıcı ile bir laboratuvar faresinin içine yerleştirdi. Kıkırdak doku hayvanın içinde büyümeye ve gelişmeye başladı. İçinde kan damarları oluşan doku, farenin vücudunun çalışan bir parçası haline geldi. İki aylık sürenin ardından insan kıkırdağına daha da benzemeye başlayan yapı daha sonra kök hücreler ile desteklendi. Araştırmacılar bu yöntemle gelecekte kulak, burun ve diz kapağı üretilebileceğini belirtiyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği