3D yazıcılar hayatımızı değiştirecek

Xponentialworks şirketinin CEO'su Avi Reichental 3D yazıcıların hangi noktaya geldiğini ve gelecekte neler beklememiz gerektiğini anlattı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

3D yazıcıların kullanım alanları her geçen gün yaygınlaşıyor. Yakın bir gelecekte herkesin evinde birer 3D yazıcı olacağını ve bazı ihtiyaçlarımızı bu cihazlardan yazdıracağımızı tahmin etmek çok da zor değil. Peki bugüne kadar 3D yazıcılarda ne gibi gelişmeler oldu? Bu gelişmeler neleri değiştirdi? Daha önemlisi yakın gelecekte bizleri neler bekliyor? Üç boyutlu sistemler üreten Xponentialworks şirketinin CEO’su Avi Reichental bu soruları yanıtladı.

Reichental’a 2012-2015 arasında 3D yazıcı sektöründeki en dikkat çekici 5 gelişme soruldu:

Renk ve materyal çeşitliliğindeki artış: Son 3 yıldaki gelişmelerle birlikte artık bir milyondan fazla renk kullanarak üretim yapabiliyoruz. Ayrıca 250’nin üzerinde farklı materyal kullanılarak bir çok farklı kombinasyon elde edilebiliyor.

Kişiye özel tıbbi cihazların üretiminin yaygınlaşması: Ameliyatlar sırasında kullanılmak üzere, hastanın vücuduna uygun ameliyat aletleri üretilebiliyor. En belirgin etkisi ise işitme cihazlarında oldu. Artık her işitme cihazı, hastanın kulak şekline özel olarak üretilebiliyor.

Uzay ve otomotiv sanayisinde parçaların üretilmesi: SpaceX, General Electric, Planetary Resources gibi firmalar, uzay mekikleri ve uydular için parçaları 3D yazıcılarda üretiyorlar.

Hızın kabul edilebilir seviyelere gelmesi: 3D yazıcılar ilk çıktığında tek bir parçayı yazdırmak için saatlerce beklemek gerekiyordu. Bu süre en azından dakikalarla ölçülebilir seviyeye geldi. Önümüzdeki her iki yılda 3D yazıcı hızının iki kat artması bekleniyor.

Üretimin herkes için demokratikleşmesi: 3d yazıcıların satın alınabilir fiyatlara gelmesi ve internet üzerinden farklı tasarımlara ulaşmanın kolaylaşması ile birlikte artık herkes kendi evinde bir şeyler yazdırabilir hale geldi.

Önümüzdeki 3 yıl için beklentileri sorulan Reichental şunları sıraladı:

Kişinin ihtiyacına göre besin hazırlayan yazıcı: Gün içinde yediğiniz yemeklere ve harcadığınız enerjiye göre, akşam eve geldiğinize tam olarak vücudunuzun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat ve vitaminlerden oluşan bir besin kalıbı oluşturan 3D yazıcı sağlıklı beslenmede çok önemli bir rol oynayabilir.

3D kıyafetlerin yaygınlaşması, kişiye özel kıyafet: Gördüğünüz kıyafetin size uygun bedeni yoksa 3D tasarımını satın alarak evde kendi istediğiniz malzemelerle üretebileceksiniz. Sabah televizyonda Paris’te bir mankenin üzerinde gördüğünüz elbiseyi evinizde yazdırıp akşam yemeğe giderken giyebileceksiniz. Ayakkabılarınız sizin vücut şeklinize, ağırlığınıza ve duruşunuza göre şekillenecek. Hiç bir kıyafet dar ya da bol gelmeyecek.

Cihazların sadece parçaları değil tamamı 3D yazıcıda üretilecek: Şu anda çocuğunuza tekerleri kauçuktan, kaportası demirden, camları plastikten bir oyuncak araba yapabiliyorsunuz. Bunun bir sonraki adımı tüm devreleri ve kablolarıyla birlikte çalışan makineler yazdırmak olacak.

Kutunun içinde bir fabrika: Bilgisayar sayımlı yönetim (CNC) sisteminin 3D yazıcılara uygulanmasıyla her yazıcı bir fabrika gibi ürün üretebilecek. Ürünler zaten evinizde yapılacağı için teslim süreleri 100 kata kadar kısalacak.

İnsan organ ve dokularının yazdırılması: Bilim insanları zaten 3D yazıcı teknolojisi kullanarak basit organları ve karmaşık dokuları üretmeyi başardı. Kök hücreler kullanılarak insan vücuduna yerleştirilebilecek organların üretilmesi de yakın gelecekte mümkün olacak. Böylece organ nakli için beklemeye gerek kalmayacak hatta kendi vücudumuzdakilerden daha iyi çalışan organlar üretebileceğiz.

Avi Reichental, 3D yazıcıların şimdiye kadarki en büyük gelişmelerini ve önümüzdeki 3 yıl içinde gelebileceği noktaları anlattı. 2018'e kadar 3D yazıcıların besin kalıpları, kıyafetler, çalışan cihazlar ve insan organları üretmesi bekleniyor.

6 Yorum

  • Amerika’da bir universitede hocayim. Muhendislik fakultesinde her katta normal printer’larin yanina bir de 3D printer koydular. Ayni dokuman basar gibi CAD doysasini printer’a gonderip bastiriyorlar. Gecen gun bitirme projesine yardimci olmaya calistigim bir ogrenciye “acaba bu lensle su fiber kabloyu nasil sabitleriz” diye sordum. “3D printer ile tabii ki” dedi, sanki her gun yaptigimiz bi seymis gibi. Sonra acti bilgisayarini, basit bi tasarim yapti. Yarim saatte sahane duzenek yapti. Baska bi ogrencim bisikletinin kirilan gidonuna aparat yapmis. Baska bir tanesi kurduklari basit devreye “in house” kap yapmis. Verhasil kelam 3D printer’larla hayatimiz cok cok kolaylasacak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği