300 liraya kasko artık mümkün

Finans teknolojilerine yönelik çözüm, girişim ve yatırımlarıyla dikkat çeken BBVA'nın küresel başarı örneklerinden biri de Garanti Bankası.

Fintek (fintech) olarak anılan ‘finans teknolojileri’ yüzyıllardır aynı hizmetleri aşağı-yukarı aynı şekilde sunan bankacılığın teknolojiyle dönüşümünü temsil ediyor. Üstelik finans hizmetlerine yönelik bu yarış şimdiye kadarki gibi sadece bankalar arasında da yaşanmıyor. Aksine çoğunlukla bankacılıkla ilgili hiçbir geçmişi olmayan yeni girişimler, tamamen güven üstüne kurulu ve sıkı kanun ve yönetmeliklerle denetlenen (sıkıştırılan) bu sektörde yüzlerce yıllık yapıları zorlayabiliyor.

Bu hararetli rekabetin doğal çıktısı ise elbette ‘yatırım’ oluyor. KPMG raporuna göre sadece 2015 yılında fintek alanına yönelik yatırımlar 19,1 milyar dolara ulaşarak rekor kırmış durumda. Bu tutar bir önceki yılın iki katına denk geliyor. 2016’nın daha da sürpriz sonuçlara sahne olacağına şüphe yok. Zira daha ilk 3 ayın toplamında dahi 334 girişim 6,7 milyar dolar yatırım aldı. Bu yarışın özünde büyük ölçekli finans kuruluşlarının bireysel teknolojiler ve sosyal ağlar ile değişen, hatalara karşı tahammülü azalan ve hizmet beklentisi zirve yapan müşterilere daha iyi hizmet verebilme telaşı yatıyor.

Fintek alanındaki yatırımlar konusunda küresel çapta en dikkat çeken finans kuruluşlarından biri de İspanya merkezli BBVA. Bu hafta Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’da düzenlenen; 36 ülkeden 400’den fazla konuşmacıyı ağırlayan, fintek sektörünün en büyük etkinliği Money20/20 Europe kapsamında sohbet etme fırsatı bulduğumuz BBVA İcra Kurulu Başkanı Carlos Torres Vila, yeni stratejilerinin önemli bir bölümünün dijital eksenli olduğunun altını çizdi. 800 milyar dolarlık büyüklüğe sahip BBVA’nın ilgi alanlarını bulut (cloud) sistemleri, (Bitcoin’in veritibanı altyapısı) blockchain, yapay zeka uygulamaları ve biyometrik çözümler oluşturuyor. Hedefse dijital kanallarda ekrana yansıyacak yenilikçi ürün ve hizmetler yaratabilmek.

Carlos Torres Vila’ya göre başarılı dijital finans çözümlerinin sırrı müşteriyle kendini hissettirmeden ilişki kuran, arayüzü ve kullanım tecrübesi iyi tasarlanmış uygulamalarla veriye dayalı çözüm ve hizmetler sunabilmekte. Ve bu alanda stratejik yatırım ve işbirlikleri kilit rol oynuyor. BBVA’nın son dönemde bünyesine kattığı Simple, Atom ve Holvi gibi dijital merkezli bankalar; deneyim tasarım ajansı SpringStudio, büyük veri (big data) analiz çözümü Madiva’nın yanısıra yatırım yaptığı Coinbase, Insikt, Taulia, Docusign, Personal Capital, Prosper ve stratejik işbirliğine girdiği Dwolla ve Ondeck gibi bir dizi girişim, grubun stratejisindeki en büyük güç kaynağı durumunda.

İcra Kurulu Başkanı Vila, söyleşimizde Türkiye’de (çoğunluk hissesine sahip oldukları) Garanti Bankası’nın yenilikçi hizmetlerinin de küresel bir başarı hikayesi olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de fiziki şubeler hala önemini koruyor

Garanti Bankası Dijital Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer.

Bu başarıyı yöneten ekibin başındaki isim; Garanti Bankası Dijital Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer de Money20/20 Europe konferansındaki panelistler arasındaydı. Başer konuşmasında Garanti Bankası olarak ürünlerini müşterilerin sorun yaşadığı alanlara ya da talep ettiği yeniliklere odaklanarak oluşturduklarını belirtti. Bunu sağlamak için kurumun birçok departmanı yoğun bir iletişim ve geri bildirim düzeninde çalışıyor.

Gerçekleştirdiğimiz özel söyleşide Başer uluslararası başarılara rağmen ulusal çapta bankacılığın kat etmesi gereken uzun yolu göstermek adına Türkiye’de 23 milyon kişinin hiçbir banka ile ilişkisinin bulunmadığını hatırlattı. İlginç özelliklerden başında dijital hizmetler konusunda -özellikle mobilde- finans hizmetlerinin kullanımının artmasına rağmen Türkiye’de geleneksel şubelerdeki hacmin azalmayışı. Didem Dinçer Başer, fiziki şubelerin özellikle müşteriyle ilk tanışma anlarında çok önemli bir işlevi olduğunun altını çiziyor.

Başer’in paylaştığı bilgilere göre Garanti Bankası müşterilerinin gerçekleştirdiği işlemlerin yüzde 92’si dijital şubelerde yaşanıyor. Bu tecrübeyi kusursuz hale getirmek için Genel Müdürlük kapsamında 100, Garanti Teknoloji kapsamındaysa 120 olmak üzere toplam 220 kişilik bir ekip görev alıyor. En büyük motivasyon kaynaklarıysa Türk kullanıcıların yeniliklere hızlı uyum sağlaması. Örneğin daha geçtiğimiz günlerde hizmete sunulan 4,5G üstünden ‘Görüntülü Kredi’ hizmeti dahi ameliyathanede operasyona hazırlanan cerrahtan inşaatta mola vermiş işçilere kadar uzanan bir yelpazede müşteri kitlesine ulaşmış.

20 milyon araçtan sadece 900 bini kaskolu

Müşteri odaklı servisler kapsamında geliştirilen (72. sayımızda değindiğimizKazançlı Kasko hizmeti müşterinin talep ettiği ve etmediği unsurlara göre esnek kasko teklifleriyle araç sigortalama bedelini 300 lira gibi şimdiye kadar benzeri görülmemiş seviyelere indirmeyi başarmış. Bu sayede dijital kanallardan yapılan kasko satışı yüzde 3’ten yüzde 25’e fırlamış. Söyleşimiz sırasında söz alan Garanti Bankası Şubesiz Bankacılık Birim Müdürü Deniz Güven’in paylaştığı rakamlarsa Kazançlı Kasko’nun değiştirebileceği -şaşırtıcı- tabloyu da ortaya koydu. TÜİK verilerine göre 20 milyonu aşan taşıt sayısına rağmen Türkiye’de henüz sadece 900 bin araç kasko yaptırmış durumda. Makul seviyelere inen maliyetlerin bu tabloyu değiştirmesi bekleniyor.

Türkiye’nin en eski ve köklü sadakat programlarından Bonus’u müşterilere yönelik daha etkin kullandırmayı amaçlayan (57. sayımızda değindiğimiz) BonusFlash şimdiden 1,5 milyon telefona yüklenmiş.

Turkcell’in mesajlaşma uygulaması Bip ile başlatılan (72. sayımızda değindiğimiz) mesajlaşarak para transferi özelliği dünya genelinde dahi öncü sayılan hizmetlerden.

Didem Dinçer Başer, AppStore ve PlayStore’da uygulamalarına yapılan kullanıcı yorumlarının dahi hizmetlerine ekledikleri yenilikler için ilham kaynağı olduğunu belirtiyor. Bu hıza yetişebilmek için geliştirici camiasının yeni düzeni olarak kabul edilen ‘agile’ (çevik) geliştirme modeli benimsenmiş. Böylece eski düzende 6 ayda bitirilemeyecek projeler 2 ayda tamamlanır hale gelmiş.

Başer çabalarını ‘müşterilerin dijital ayakizlerini takip ederek onlara doğru anda fayda yaratacak hizmetler yaratmak‘ olarak özetliyor.

Bütün bu çabaya rağmen Garanti Bankası her şeyi tek başına yapamayacağının da gayet farkında. Bunun için sundukları API’lerle kendi platform ve ekosistemlerini uygulama geliştiricilerin çözümleriyle paylaşıyor. Diğer yandan -BBVA gibi- stratejik yatırımlarla köklerini derinleştirmeye çalışıyor. Boğaziçi Üniversitesi Melek Yatırım Ağı (BUBA) ile yürütülen ortak çalışmada 800 Türk girişimini inceleyen kurum dikkatini çeken 15 girişimi  hızlandırma programı Garanti Partners kapsamına almış. Başer, bu konudaki arayışlarının sürdüğünü sözlerine ekledi (girişimcilere duyrulur).

Bu çaba takdiri elbette hak ediyor. Ama hepsini toplasak bir Deneysel Bankacılık ETMİYOR!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği