30 yıl boyunca teslim olmayan asker

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon ordusunda casusluk görevi yapan Teğmen Hiroo Onoda, savaş bittikten sonra 30 yıl boyunca dağlarda yaşadı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

15 Ağustos 1945’te Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarının ardından, Japonya teslim olduğunu açıklayarak İkinci Dünya Savaşı’nı noktalamıştı. Yine de kimileri için savaş henüz bitmemişti.

Teğmen Hiroo Onoda, 1944 yılının Aralık ayında Filipinler’deki Lubang Adası’na gönderildiğinde 22 yaşındaydı. Bir casusluk görevinde olduğu için, düşman kuvvetlerine canı pahasına teslim olmaması öğütlenmişti. Müttefik kuvvetler 1945 yılının Şubat ayında adaya ulaştığında Onoda ve üç asker daha teslim olmamak için direnen tek askerlerdi. Dağlara doğru çıkarak gerilla savaşı sürdürme planları yaptılar.

Onoda ve askerler muz, hindistan cevizi sütü ve halktan çaldıkları hayvanları yiyerek hayatta kaldılar. 1945’in sonlarına doğru, havadan atılan broşürler sayesinde savaşın bittiğini haber aldılar. Uzunca bir süre düşündükten sonra broşürlerin gerçek olmadığına karar vererek savaşmaya devam ettiler.

Askerleri birer birer öldü

Onoda’nın askerlerinden biri 1950 yılında teslim oldu, bir diğeri ise 1954 yılında öldürüldü. Son askeri Birinci Sınıf Er Kinshichi Kozuka ise 1972 yılında polis tarafından vuruldu. Böylece Onoda, Lubang ve ötesinde anlatılagelen bir efsanenin başkahramanı olarak tamamen yalnız kaldı.

Bu gizemli başkaldırının hikayesi Norio Suzuki adlı genç maceraperestin ilgisini çekince Onoda’yı aramak üzere yollara düştü. 20 Şubat 1974’te Lubang ormanlarında birbirine rastlayan Onoda ve Suzuki beklenmedik bir şekilde arkadaş oldu. Suzuki Onoda’ya, Japon hükumetinin kendisini merak ettiğini söylediğinde Onoda ancak kendisinden üstün rütbeli biri teslim olmasını söylerse olacağını belirtti. Suzuki Japonya’ya döndükten sonra hükumetten aldığı yardımlar sayesinde, savaş sırasında Onoda’nın komutanı olan, ancak savaşın ardından kitapçıda çalışmaya başlayan Yoshimi Taniguchi’ye ulaştı.

30 yıl sonra biten görev

9 Mart 1974’te Lubang’a giden Taniguchi, Onoda’yı 30 yıllık bir yükten kurtararak görevine son verdi. Onoda 3 gün sonra kılıcını Filipinler Başkanı Ferdinand Marcos’a teslim etti. Marcos önceki yıllarda yaptıkları için Onoda’yı affettiğini söyledi. Japonya’ya dönen Onoda halk tarafından bir kahraman olarak karşılandı. Ancak eski asker, Brezilya’ya yerleşip hayvancılık yapmayı tercih etti. On yıl kadar sonra Japonya’ya dönen Onoda, çocuklara vahşi hayatı öğretmek için okullar kurdu.

Norio Suzuki’ye gelince; 1986 yılında başka bir macera peşinde koşarken çığın altında kalarak vefat etti. Onoda ise 2014 yılında 91 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: Mashable

ABD'nin Japonya'ya attığı iki atom bombasının ardından kısa süre sonra biten İkinci Dünya Savaşı, Japon Teğmen Hiroo Onoda için henüz bitmemişti. Kendi komutanlarından bilgi alana kadar savaşın bittiğine inanmayan Onada ve 3 askeri, Filipinler'de yıllarca dağlarda gerilla savaşını sürdürdüler. Yanındaki askerleri bir bir ölen Onada, savaşın bitiminden 30 yıl sonra, eski komutanlarından birisinin kendisine ulaşıp görevinin bittiğini söylemesinin ardından teslim oldu.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği