2050’ye kadar robotlarla evlilik yasal olabilir

İnsan robot ilişkileri konusunda uzman bilimciler, yakın gelecekte insanların robot seks partnerlerine aşık olup, evlenmek isteyeceğini düşünüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yapay zeka uzmanları, seks robotlarının yükselişi ile ilgili pek çok tahminde bulunuyor. Çok yakında hayatın sıradan bir parçası haline gelmesi beklenen bu robotlar zaman geçtikçe daha da insansı bir hale gelecek. Yapay zekanın da gelişmesi ile insanlarla seks yapmanın dışında iletişim de kurabilecek olan bu robotlar pek çok kişi için yalnızlığın paylaşıldığı bir partner haline gelecek ve bazı insanlar bu robotlara aşık olmaya başlayacak.

Geçtiğimiz hafta Londra Goldsmith Üniversitesinde düzenlenen “Robotlarla Aşk ve Seks” konferansında konuşan yazar David Levy, 2050 yılına geldiğimizde insanların robotlarla evlenmesinin yasal hale geleceği tahmininde bulundu. Londra Şehir Üniversitesi Bilişim Profesörü Adrian Cheok da Levy’nin tahmininin gerçekçi olduğunu düşünüyor.

Toplum değişiyor

Konferansta konuşan Cheok “Sadece 35 yıl sonra böyle bir gelişmenin yaşanacağını düşünmek kulağa grip gelebilir ama bundan 35 yıl önce eşcinsel evlilikler de aynı şekilde garipseniyordu. 1970’lere kadar bazı ülkelerde siyahlarla beyazların evlenmesi yasaktı. Toplum ilerliyor ve hızla değişiyor.” dedi. Cheok, 2050’ye kadar robotlarla evlilik yasal hale gelmese bile pek çok kişinin robot partnerleri ile romantik ilişki içinde olacağını ifade etti.

Böyle bir değişikliğin toplumu da olumlu bir yönde değiştireceğini düşünen Cheok “İnsanlar herkesin ilişkileri olduğunu, seviştiğini ve evlendiğini düşünüyor ama durum aslında böyle değil.” dedi. Çoğu insanın kendisine uygun bir eş bulamadığını ve evlenen kişilerin de büyük bir kısmının mutsuz olduğunu belirten Cheok, robotlarla evlenen kişilerin, uyumsuz ilişkilere göre daha mutlu olacağını söyledi.

İnsan olmasa da empati kurabiliyoruz

Şu anda piyasada çeşitli seks robotları bulunuyor ancak bu robotların en büyük eksikliği insanların konuşmalarını ve hislerini anlayamamaları. Bu problem aşıldıktan sonra insanların robotlara aşık olmasının önünde hiçbir problem kalmayacağı düşünülüyor. Japonya ve Güney Kore’de bazı kişilerin şimdiden bilgisayar karakterlerine aşık olduğu bildiriliyor. Gelecekte bu karakterlerin fiziksel hale gelmesiyle benzer vakalarda çok daha sık rastlanacaktır.

Evcil hayvan örneğinde olduğu gibi, insanların, insan olmayan yaratıklara karşı da bir empati duygusu geliştirmesi mümkün. Bu sebeple benzer hislerin insan gibi görünen, hareket eden, konuşan robotlara karşı da gelişeceği düşünülüyor.

Yine de bazı uzmanlar ikna olmuş değil. İsviçre Uygulamalı Bilim ve Sanatlar Üniversitesi Profesörü Oliver Bendel, evliliğin iki kişi arasındaki ortak hakları ve yükümlülükleri düzenlemek gibi bir görevi olduğunu, insanlar ile robotlar arasında böyle bir anlaşmaya gerek olmadığını belirtiyor. Ancak yine de Bendel toplumsal baskılar sebebiyle robotlarla evliliğin 2050’ye kadar yasal hale gelebileceğini düşünüyor.

Robotlarla ilişki yasaklanabilir

Bendel, açık görüşlü olmayan bazı hükumetlerin insanlar ve makineler arasında cinsel ilişkileri yasaklama yoluna da gidebileceğini belirtiyor. Her iki durumda da şimdilik önümüzde karar almayı gerektirecek teknoloji mevcut değil. Uzmanlar, bu robotlar geliştirilirken bizim de bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmaya hazır olmamız gerektiğini düşünüyor.

Kaynak: Quartz

Robotlar günümüzde seks partneri olarak kullanılabiliyor. Gelecekte hem bu tarz robotların yaygınlaşması hem de daha insansı özellikler kazanması bekleniyor. İnsan gibi hareket eden ve konuşan robotlar bir süre sonra sadece cinsel ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp uygun bir eş olarak da görülebilirler. Uzmanlar 2050 yılına kadar robotlarla evliliğin önünün açılacağını düşünüyor. Eş bulmakta zorlanan ya da mutsuz ilişkiler yaşayan insanların bir robot partnerle daha mutlu olabileceği ifade ediliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği