2018’de teknoloji devleri tarafından satın alınan 13 Avrupalı girişim

ABD'li şirketler için Avrupa, bu yıl da şirket satın almak için popüler bir hedef oldu. ABD'nin devleri Avrupa'dan birçok girişimi bünyesine kattı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2018’de de teknoloji alanında büyük satın almalar gerçekleşti. ABD’li şirketler için Avrupa bu yıl da şirket satın almak için popüler bir hedef oldu. Bu yıl Atlantik’in bir ucundan, diğerine satılan şirketlerin kısa bir listesi şu şekilde:

Spektral (Danimarka)

Ekim ayında Apple Danimarkalı bilgisayar görüşü şirketi Spektral’ı satın aldığını açıkladı. Şirketin videoların arka planını gerçek zamanlı olarak silme teknolojisi gelecekte iPhone’larda kullanılabilir. Apple’ın anlaşma için 30 milyon Dolar ödediği ifade ediliyor.

Shazam (Birleşik Krallık)

Aslında Apple Shazam’ı geçtiğimiz yıl 400 milyon Dolar’a satın aldı ancak Avrupa Komisyonu anlaşmanın rekabet kurallarına uygun olmayabileceğini düşündüğü için anlaşmayı durdurmuştu. Eylül ayında anlaşmaya onay verildi ve birkaç hafta içinde Shazam’ın Apple’a satılması işlemi tamamlandı. Shazam şimdilik ayrı bir uygulama olarak devam ediyor ancak gelecekte Apple’ın sistemlerine entegre edilebilir.

Dialog Semiconductor (Almanya)

Aslında Apple Dialog Semiconductor adlı yarıiletken şirketinin tamamını satın almadı ancak yapılan 600 milyon Dolar’lık anlaşma oldukça büyük ve önemli.

Platoon (Birleşik Krallık)

Bu ayın başında Apple Londra merkezli, müzisyenler için yaratıcı hizmetler sunan Platoon adlı girişimi satın aldı. Apple Platoon için planlarını henüz netleştirmedi. Girişim yeni gelişmekte olan sanatçılara albüm anlaşmaları yapmaları, konsere çıkmaları ve orijinal içerik üretmeleri için yardımcı oluyor.

Bloomsbury AI (Birleşik Krallık)

Facebook Temmuz ayında Londra merkezli Bloomsbury AI şirketini satın aldığını açıkladı. 30 milyon Dolar’a gerçekleştiği söylenen anlaşma, Bloomsbury AI’ın doğal dil işleme ve makine okuması teknolojilerini Facebook’a sunuyor.

GraphicsFuzz (Birleşik Krallık)

Google Ağustos ayında mobil grafik araçları üzerine çalışan GraphicsFuzz’ı bünyesine kattı. Anlaşma neticesinde GraphicFuzz’ın üç kişilik ekibi Android grafik ekibine dahil oldu.

Ninja Theory (Birleşik Krallık)

Microsoft Haziran ayında beş yeni oyun stüdyosu satın aldığını açıklamıştı. Bunlardan biri de Hellblade adlı oyunu üreten Ninja Theory stüdyosuydu. Şirketin, Microsoft’un oyun konsolu Xbox için özel oyunlar geliştirebileceği düşünülüyor.

Playground Games (Birleşik Krallık)

Haziran’da yapılan açıklamanın parçası olarak, Forza Horizon oyununun geliştiricisi Playground Games de Microsoft’a dahil oldu. Forza Horizon 4 sadece PC ve Xbox’a özel olarak satışa sunuldu.

Blue Vision Labs (Birleşik Krallık)

Araç çağırma şirketi Lyft, Ekim ayında Londra merkezli artırılmış gerçeklik girişimi Blue Vision Labs’i satın aldığını açıkladı. Bu satın alma ile birlikte Lyft Birleşik Krallık’ta ilk ofisini açtı ancak şirketin burada araç çağırma hizmeti verip vermeyeceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı. Blue Vision Labs’in Lyft’in 5. seviye tam otonom araç geliştirme çalışmalarına yardımcı olacağı ifade ediliyor.

PlayCanvas (Birleşik Krallık)

Mart ayında, Snapchat’in ana şirketi Snap, Londra merkezli PlayCanvas adlı şirketi satın aldığını açıkladı. PlayCanvas, geliştirdiği web merkezli oyun motoru ile biliniyor. Snap’in bu anlaşma ile birlikte Snapchat’e yeni üç boyutlu ya da sanal gerçeklik destekli oyun özellikleri getirebileceği düşünülüyor.

iZettle (İsveç)

Square’in Avrupa’daki rakibi iZettle bu yıl halka arza hazırlanıyordu ancak PayPal elini çabuk tuttu ve 2,2 milyar Dolar’lık anlaşmayla (PayPal’ın bugüne kadarki en büyük anlaşması) şirketi bünyesine kattı. Birleşik Krallık rekabet otoritesi CMA bu anlaşmanın rekabet kurallarına aykırı olabileceği düşüncesiyle inceleme başlattı. Alınacak karara göre bu anlaşma iptal edilebilir.

Interoute (Birleşik Krallık)

Şubat ayında ABD’li telekomünikasyon şirketi GTT Communications, Avrupalı fiber ağı operatörü Interoute’u 2,3 milyar Dolar’a satın aldığını açıkladı. Londra merkezli Interoute zaten Avrupa’nın en büyük fiber ağına sahipti. 70 bin kilometrelik ağ 29 ülkeye uzanıyor. Bu satın alma ile GTT küresel olarak büyüme konusunda büyük bir ivme kazandı.

DogBuddy (Birleşik Krallık)

Çok havalı bir sektör olmayabilir ama küresel evcil hayvan pazarı milyarlarca Dolar’lık bir sektör. ABD’li köpek bakıcılığı platformu Rover, bu yıl yatırımcılardan 155 milyon Dolar topladı ve bu parayı Avrupa’lı rakibi DogBuddy’yi satın almak için kullandı. Küresel evcil hayvan gıdası harcamalarının üçte ikisi ABD ve Avrupa’da gerçekleşiyor. Toplamda 70 milyar Dolar’lık mamaların çoğu da köpekler tarafından tüketiliyor.

Kaynak: VentureBeat

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2018'de de teknoloji alanında büyük satın almalar gerçekleşti. ABD'li şirketler için Avrupa bu yıl da şirket satın almak için popüler bir hedef oldu. Bu yıl Atlantik'in bir ucundan, diğerine satılan şirketlerin kısa bir listesi şu şekilde:

  • Spektral (Danimarka) - Apple
  • Shazam (Birleşik Krallık) - Apple
  • Dialog Semiconductor (Almanya) - Apple
  • Platoon (Birleşik Krallık) - Apple
  • Bloomsbury AI (Birleşik Krallık) - Facebook
  • GraphicsFuzz (Birleşik Krallık) - Google
  • Ninja Theory (Birleşik Krallık) - Microsoft
  • Playground Games (Birleşik Krallık) - Microsoft
  • Blue Vision Labs (Birleşik Krallık) - Lyft
  • PlayCanvas (Birleşik Krallık) - Snap
  • iZettle (İsveç) - Paypal
  • Interoute (Birleşik Krallık) - GTT Communications
  • DogBuddy (Birleşik Krallık) - Rover

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği