2018 İnternet Trendleri Raporu’ndan öne çıkan başlıklar

Ünlü risk sermayedarı Mary Meeker, her yıl yayımladığı internet trendleri raporunun 2018 sürümünü geçtiğimiz günlerde sundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ünlü risk sermayedarı Mary Meeker, her yıl yayınladığı internet trendleri raporunun 2018 sürümünü geçtiğimiz günlerde sundu.

Mary Meeker internet trendleri raporunu her yıl yayınlıyor ve bu rapor teknoloji sektöründe yer alanlar için önemli bir kaynak görevi görüyor. 2016 ve 2017 yılında da bu raporun önemli başlıklarını inceleyen içerikler paylaşmıştık.

Bu yılki raporda dikkat çeken bazı başlıklar ise şu şekilde:

İnternet kullanımı: 2018 itibarıyla dünyanın yarısı yani yaklaşık 3,6 milyar kişinin internet erişiminin olması bekleniyor. Bunun sağlanmasında en büyük pay sahibi ucuz Android telefonlar ve Wifi ağlarının yaygınlaşması. Ancak büyümenin geçmiştekine göre yavaşlaması bekleniyor.

Mobil kullanımı: Akıllı telefon satışları sabit devam ediyor, internet kullanıcısı sayısındaki artış ise azalıyor ancak ABD’de yetişkinlerin internette geçirdiği süre 2016’da günlük 5,6 saatten 2017’de günlük 5,9 saate çıktı.

Mobil reklamlar: İnsanlar mobile yönlenirken reklam gelirleri bu gelişmeyi takip etmekte zorlanıyor. Mobil reklamlar için 7 milyar Dolar’lık bir potansiyel bulunuyor. Platformlar pastadan pay kapmak için her geçen gün bu reklamlara bünyesinde yer verebilmek adına daha güvenli içerikler sağlıyor.

Kripto: Kripto paralara olan ilgi hızla artıyor. Coinbase’in kullanıcı sayısı Ocak 2017’den bu yana neredeyse 4 kat arttı.

Ses: Ses tanıma teknolojisi yüzde 95’lik başarıya ulaştı. Amazon Echo üzerinden yapılan satışlar 10 milyon’dan 30 milyona çıktı.

Günlük kullanım: Facebook gibi devler için gelir, günlük kullanıcı sayısının artmasıyla yakından ilişkili. Bu durum, bir alışkanlık haline gelmenin ne kadar kârlı olduğunun göstergesi.

Teknoloji yatırımı: Kamu ve özel sektörün teknolojiye yaptığı yatırımlar tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmış durumda. En fazla ar-ge harcaması yapan altı şirketin tamamı teknoloji şirketleri.

E-ticaret vs. fiziki mağazalar: E-ticaretteki büyüme hızlanıyor. Tüm perakende satışların yüzde 13’ü internet üzerinden yapılıyor. Paket teslimatı hızla artıyor. Yeni alışveriş uygulamaları için önemli fırsatlar doğuyor.

Amazon: Her geçen gün daha fazla kişi ürünleri arama motorundan ziyade Amazon’da arıyor. Ancak Jeff Bezos insanların alışveriş yapmasını sağlamak için hala Facebook ve Youtube gibi platformlardan faydalanıyor.

Abonelik hizmetleri: Netflix, Spotify gibi hizmetlere katılım hızla artıyor. Netflix geçtiğimiz yıla göre yüzde 25, New York Times yüzde 43, Spotify da yüzde 48 daha fazla aboneye sahip. Ücretsiz sunulan hizmetler, kullanıcıların abone olma ihtimalini de artırıyor.

Eğitim: Çalışanlar YouTube ve çevrimiçi kurslar üzerinden eğitim alarak şirketlerin aradığı özellikleri edinmeye çalışıyor.

Serbest çalışma: Çalışanlar kendi planlarını yapmak ve evden çalışabilmek için çok istekli. İnternet üzerinden bulunan imkanları serbest çalışanların toplam iş gücünün üç kat artmasını sağladı. Talep üzerine çalışanların oranı da 2017’de yüzde 23’e ulaştı. Uber, Airbnb, Etsy, Upwork ve Doordash gibi platformlar bu alanda başı çekiyor.

Ulaşım: İnsanlar artık daha az araba satın alıyor, aldıkları arabaları daha uzun süre kullanıyor ve ulaşım masraflarını araç paylaşımına aktarıyor. 2017’de bir başkasının aracıyla seyahat edenlerin sayısı ikiye katlandı.

Teşebbüsler: Dropbox ve Slack gibi şirketlerin büyümesi daha iyi arayüzler aracılığıyla teşebbüslerin tüketiciye uyarlanması ile artıyor.

Çin: Alibaba, geniş ürün hacmi sayesinde Çin’in ötesine genişliyor ancak gelir konusunda Amazon hala önde.

Mahremiyet: Çin’de kullanıcılar kendilerine fayda sağlanması durumunda kişisel bilgilerini paylaşmaktan çekinmedikleri için burada ABD’ye göre çok daha büyük bir fırsat bulunuyor. Yapay zekaya çok büyük yatırımlar yapan Çin, en büyük 20 internet şirketi listesinde ABD’den daha fazla şirkete sahip.

Göçmenlik: Bu kavram güçlü bir ekonomi için kritik bir öneme sahip. ABD’de en büyük şirketlerin yüzde 56’sı ilk ya da ikinci nesil göçmenler tarafından kurulmuş durumda.

Kaynak: TechCrunch

Ünlü risk sermayedarı Mary Meeker, her yıl yayımladığı internet trendleri raporunun 2018 sürümünü geçtiğimiz günlerde sundu. Raporda dikkat çeken bazı başlıklar şu şekilde:

  • İnternet kullanımı
  • Mobil kullanımı
  • Mobil reklamlar
  • Kripto
  • Ses
  • Günlük kullanım
  • Teknoloji yatırımı
  • E-ticaret vs. fiziki mağazalar
  • Amazon
  • Abonelik hizmetleri
  • Eğitim
  • Serbest çalışma
  • Ulaşım
  • Teşebbüsler
  • Çin
  • Mahremiyet
  • Göçmenlik

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği