2017 sanal gerçeklik ve 4K yılı olacak

Çip tasarım firması ARM, 2017'de üretilecek telefonlarda kullanılmasını planladığı çipleri sanal gerçeklik ve 4K çözünürlüğü baz alarak geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2016’da Samsung Galaxy S7 ve LG G5‘ten Huawei P9 ve HTC 10‘a kadar pek çok yeni akıllı telefon modeli gördük. iPhone 7 ve Galaxy Note 6 için ise hala bekliyoruz. Şirketler ise çoktan 2017’de çıkacak telefonlara yoğunlaşmış durumda.

Bu şirketlerden birisi olan çip tasarımcısı ARM, 2017’de üretilecek akıllı telefonlarda kullanılmak üzere yeni CPU Cortex A73 ve yeni GPU G71’i üretti. Yeni çipler 4K çözünürlüklü ekranlar ve sanal gerçeklik deneyimleri ile birlikte çalışacağı düşüncesiyle geliştirildi.

ARM her iki çip tasarımının da en üst düzey sanal gerçeklik deneyimini sunacağını iddia ediyor. Bu iddianın gerçek olup olmadığını test etmek için beklememiz gerekecek ancak bu gelişme, gelecek yıl telefon üreticilerinin sanal gerçekliğe daha fazla önem vermesini bekleyebileceğimiz anlamına geliyor.

Teknolojiler yerleşiyor

2016’da halihazırda pek çok sanal gerçeklik gelişmesi yaşandı. Samsung Gear VR ile çalışan S7 telefonlar, LG, Huawei ve ZTE tarafından geliştirilen rakip sanal gerçeklik gözlükleri pek çok kişinin sanal gerçekliğe attığı ilk adım oldu.

4K ekranlı ilk telefon ise geçtiğimiz yıl Sony Xperia Z5 Premium ile hayatımıza girmişti. Bugüne dek çok az telefon Z5 Premium’un ayak izlerini takip etti ancak ARM bunun 2017’de değişeceğinden emin.

Telefon üreticileri ve tedarik zinciri partnerleri sanal gerçeklik konusuna ve 4K ekranlara odaklanmak istiyor. Böylece akıllı telefonlarda daha tatmin edici bir sanal gerçeklik deneyimi sunulması hedefleniyor.

Daha hızlı ve pil ömrü uzun telefonlar

Yeni çip tasarımları daha önce olduğu gibi performans artışı ve enerji tüketimi konusunda gelişmeleri de içerecek. Yani daha fazla güç ve daha uzun pil ömrü sağlayacak. ARM çip üreticilerinin bu yılın sonuna doğru, yeni çipleri kullanacak ilk akıllı telefonlar için çip üretmeye başlayacağını ve bu telefonların 2017’nin ilk çeyreğinde piyasaya çıkacağını öngörüyor.

Bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıkan Huawei Mate 8 ve Huawei P9 ARM tarafından tasarlanan en güçlü çipleri kullanıyordu. Bu da bir yıl içinde ne gibi değişiklikler olacağına dair bize bir ipucu veriyor.

VR

Pek çok Android telefonda kullanılan çipleri tasarlayan ARM firması, 2017'de üretilecek telefonlar için geliştirdiği Cortex A73 ve G71 adındaki çiplerde sanal gerçekliği ve 4K çözünürlüklü ekranları baz aldı. Firmaya göre önümüzdeki yıl bu özellikleri bulunan telefonlarda büyük bir artış yaşanacak. ARM çip üreticilerinin 2016'nın sonunda bu çipleri üretmeye başlayacağını ve 2017'nin ilk çeyreğinde bu çipleri kullanan telefonların piyasaya sürüleceğini tahmin ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği